Κυριακή, 19 Ιανουαρίου

Αδυνατήστε τρώγοντας, κόκκινο κρέας, αυγά και γαλακτοκομικά

Αδυνατήστε τρώγοντας, κόκκινο κρέας, αυγά και γαλακτοκομικά

Αδυνατήστε και εσείς τρώγοντας, κόκκινο κρέας, αυγά και γαλακτοκομικά. Πρόσφατα οι ειδικοί έβαλαν ξανά στο μικροσκόπιο τις πλούσιες σε κορεσμένο λίπος τροφές, σημαντικότερες πηγές των οποίων είναι τα ζωικά λίπη (κόκκινο κρέας, γαλακτοκομικά και αυγά) για να διαπιστώσουν πως τελικά έκαναν λάθος: αυτές όχι μόνο δεν βλάπτουν, αλλά αντίθετα αποτελούν ισχυρούς συμμάχους για τη σωματική, πνευματική υγεία, αλλά και τη γραμμή μας.

Και κάπως έτσι έληξε και μια πολυετής διαμάχη μεταξύ των «κακών» (δηλαδή ζωικής προέλευσης) και των απενοχοποιημένων «καλών» λιπαρών (ελαιόλαδο, ξηροί καρποί, ψάρια, όπως σαρδέλα, σολομός κ.ά.).

H δαιμονοποίηση του λίπους ξεκίνησε τη δεκαετία του ’70 όταν δημοσιεύτηκαν τα πορίσματα της περίφημης έρευνας των επτά χωρών. Συνέδεσαν τις πλούσιες σε λίπος και χοληστερόλη τροφές με την εμφάνιση καρδιαγγειακών παθήσεων.

Αδυνατήστε τρώγοντας, κόκκινο κρέας, αυγά και γαλακτοκομικά

Και κάπως έτσι σε ΗΠΑ και Ευρώπη η διατροφική πυραμίδα άλλαξε. οι «ένοχοι» παραμερίστηκαν και στις πρώτες θέσεις σκαρφάλωσαν φρούτα, λαχανικά αλλά και υδατάνθρακες (ψωμί, ζυμαρικά, δημητριακά). Το αποτέλεσμα όμως αυτής της αλλαγής διατροφικής πλεύσης μάλλον δεν ήταν το αναμενόμενο. Παρά το γεγονός ότι εδώ και πολύ καιρό τα ζωικά λίπη θεωρούνται ο αποδιοπομπαίος τράγος της διατροφής και η κατανάλωσή τους έχει μειωθεί κατά πολύ τα ποσοστά του διαβήτη τύπου 2 και της παχυσαρκίας διαρκώς αυξάνονται.

Απενοχοποίηση ώρα μηδέν

Τι πήγε, λοιπόν, στραβά, αναρωτήθηκαν οι επιστήμονες και ξεκίνησαν τις μελέτες πάλι από το μηδέν για να διαπιστώσουν αρχικά πως τα λιπαρά φυτικής προέλευσης (ξηροί καρποί, ελαιόλαδο κ.λπ.) δρουν ευεργετικά στον οργανισμό. Όμως η έκπληξή τους ήταν ακόμα μεγαλύτερη όταν βρήκαν πως αυτά που κάποτε αποκαλούνταν «κακά» ζωικά λιπαρά όχι μόνο δεν απειλούν την υγεία αλλά τη θωρακίζουν. Και δεν σαμποτάρουν την απώλεια βάρους, αλλά αντίθετα την προωθούν.

Πλέον γνωρίζουμε πως το κορεσμένο λίπος: Περιορίζει το αίσθημα της πείνας.

Ιδιαίτερα όταν συνδυάζεται με πρωτεΐνη, όπως συμβαίνει στην περίπτωση του κόκκινου κρέατος τότε η διαδικασία της πέψης επιβραδύνεται και έτσι νιώθουμε χορτάτοι για περισσότερη ώρα. Όταν πάλι συνοδεύεται από υδατάνθρακες (π.χ. βούτυρο με ψωμί), τότε το λίπος έχει τη δύναμη να αλλάξει το γλυκαιμικό δείκτη των δεύτερων περιορίζοντας τις ενοχλητικές λιγούρες.

Αδυνατίζει

Συμβάλλει στη διατήρηση των τιμών της ινσουλίνης σε φυσιολογικά επίπεδα μειώνοντας έτσι την εμφάνιση φλεγμονών και βάζοντας φωτιά στο μεταβολισμό.

Θρέφει νου και σώμα.

Οι λιπαρές τροφές εφοδιάζουν τον οργανισμό με πολύτιμες βιταμίνες (Α D, Ε και Κ) επιμηκύνουν τους μυς, προστατεύουν τα οστά, προάγουν την ορμονική ισορροπία, εξασφαλίζουν την καλή λειτουργία του συκωτιού, αφού εξουδετερώνουν» το αλκοόλ και τις τοξίνες. Επιπλέον ενισχύουν την εγκεφαλική λειτουργία και μειώνουν τις πιθανότητες εμφάνισης κατάθλιψης.

Αδυνατήστε τρώγοντας, κόκκινο κρέας, αυγά και γαλακτοκομικά

ΤΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΤΗΣ ΝΟΣΤΙΜΙΑΣ

Συνεπώς μπορούμε να γεμίσουμε το πιάτο μας άφοβα με τις αγαπημένες μας τροφές; Η απάντηση είναι θετική, συνοδεύεται όμως από μερικούς αστερίσκους:

Μέτρο:

Το λίπος έχει δύο φορές περισσότερες θερμίδες συγκριτικά με τους υδατάνθρακες και τις πρωτεΐνες.

«Jamais» στα τρανς:

Τα υδρογονωμένα λίπη (γνωστά ως τρανς λιπαρά) που συναντάμε σε κάποιες μαργαρίνες επεξεργασμένα, ακόμη και light προϊόντα είναι ιδιαίτερα βλαβερά.

«Ναι» στην υψηλή ποιότητα:

Με λίγα λόγια, ποντάρετε σε βιολογικά προϊόντα και αποφύγετε όσο μπορείτε όσα έχουν υποστεί επεξεργασία. Πχ  ένα αυγό από κότα ελευθέρας βοσκής περιέχει σαράντα φορές περισσότερα ω-3 λιπαρά οξέα, τέσσερις φορές περισσότερη βιταμίνη Ε και δύο φορές πιο πολύ σελήνιο από ένα συμβατικής παραγωγής.

«ΌΧΙ» στη ζάχαρη:

Οι επιστήμονες πλέον θεωρούν πως ένας από τους εχθρούς της υγείας και της σιλουέτας είναι ο εν λόγω γλυκός πειρασμός και τα τεχνητά υποκατάστατά του.




Γαλακτοκομικά, βούτυρο, κόκκινο κρέας και αυγά επιστρέφουν, λοιπόν, θριαμβευτικά στο μενού και βρίσκουν τη δική τους θέση δίπλα στα συγγενικά τους καλά λιπαρά, στα ψάρια και τα καρύδια, στο ελαιόλαδο και το αβοκάντο. Πλέον μπορείτε να απολαύσετε μια μους με σαντιγί ή τα αγαπημένα σας αυγά ποσέ χωρίς ενοχές. Όμως μην το παρακάνετε: η δυνατή και αδύνατη σιλουέτα, καθώς και η καλή υγεία απαιτούν μέτρο. Και αυτό δεν αλλάζει.

Διατροφικό πλάνο για να αδυνατήστε τρώγοντας, κόκκινο κρέας, αυγά και γαλακτοκομικά

ένα ισορροπημένο πλάνο το οποίο περιλαμβάνει λιπαρά τόσο φυτικής όσο και ζωικής προέλευσης.  Ποιους συνδυασμούς πρέπει να ποντάρετε και ποιους να αποφύγετε.

1η μέρα

  • Πρωινό:
  • Smoothie με φρούτα της αρεσκείας σας, λίγο μέλι και λιναρόσπορο ή καρύδια
  • Δεκατιανό:
  • 1 φρούτο εποχής
  • Μεσημεριανό:
  • Κοτόπουλο μπούτι ή στήθος ψητό, χωρίς την πέτσα, μαγειρεμένο με ελαιόλαδο (1 κ.σ./μερίδα), 3 baby πατάτες στο φούρνο, 1 λεπτή φέτα πολύσπορο ψωμί, σαλάτα με ωμά ή βραστά λαχανικά και λίγο ελαιόλαδο
  • Απογευματινό:
  • 1 φρούτο εποχής, 1 λεπτή φέτα ψωμί με ταχίνι
  • Βραδινό:
  • Παξιμάδι ολικής άλεσης με ντομάτα, ελαιόλαδο και λευκό τυρί

Επιλέγουμε γεύματα με συνδυασμούς πρωτεΐνης, υδατανθράκων και λιπαρών για την καλύτερη δυνατή απορρόφηση όλων των θρεπτικών συστατικών που υπάρχουν σε καθένα από τα τρόφιμα. Πολλές φορές ακούμε ότι κάποιος για να χάσει κιλά δεν βάζει λάδι στη σαλάτα του.

Τα λαχανικά περιέχουν πολλές λιποδιαλυτές βιταμίνες (Α,Ε,Κ), οι οποίες χρειάζονται λίπος για να απορροφηθούν. Γι’ αυτόν το λόγο καλό είναι να προσθέτουμε λίγο ελαιόλαδο στη σαλάτα μας.

Το παξιμάδι ολικής άλεσης διαθέτει καλά λιπαρά, τα οποία, σε συνδυασμό με εκείνα του τυριού, ενισχύουν την απορρόφηση του λυκοπένιου, που υπάρχει στην ντομάτα.

2η μέρα

  • Πρωινό:
  • 1 φλιτζ. φυσικό χυμό φρούτων, 1 φέτα ψωμί πολύσπορο με μαργαρίνη και μέλι
  • Δεκατιανό:
  • κουλούρι Θεσσαλονίκης με σουσάμι
  • Μεσημεριανό:
  • Γαύρος ή σαρδέλα στο φούρνο με λίγο ελαιόλαδο, 2 λεπτές φέτες ψωμί ολικής άλεσης, σαλάτα με ωμά ή βραστά λαχανικά και λίγο ελαιόλαδο και κ.σ. ηλιόσπορους
  • Απογευματινό:
  • 1 χούφτα ξηρούς καρπούς με αποξηραμένα φρούτα
  • Βραδινό:
  • 1 κεσεδάκι γιαούρτι 1,5%-2% λιπαρά, κ.σ. κοφτή μέλι, 2 καρύδια

Η κατανάλωση λιπαρών ψαριών 2-3 φορές την εβδομάδα επιβάλλεται, αφού μας παρέχουν σημαντική ποσότητα ω-3 λιπαρών οξέων, απαραίτητων για τη σωστή λειτουργία του οργανισμού.

Το πολύσπορο ψωμί, λόγω των ξηρών καρπών που διαθέτει, μας εξασφαλίζει καλά λιπαρά.

Οι ξηροί καρποί περιλαμβάνουν πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, ωφέλιμα για τον οργανισμό σε διαφορετικές ο καθένας ποσότητες. Η ποικιλία τους μάς προσφέρει επαρκή λιπαρά και βιταμίνες.

3η μέρα

  • Πρωινό:
  • 1 φλιτζ. γάλα 1 ,5%-2% λιπαρά με δημητριακά ολικής άλεσης
  • Δεκατιανό:
  • 1 αβοκάντο, 1 χούφτα ανάμεικτους ξηρούς καρπούς (καρύδια, αμύγδαλα και φιστίκια)
  • Μεσημεριανό:
  • Αρακάς λαδερός, τυρί στο μέγεθος 2 σπιρτόκουτων, 1 λεπτή φέτα ψωμί πολύσπορο ή ολικής άλεσης, 6-7 ελιές, σαλάτα ωμή ή βραστή με λίγο ελαιόλαδο
  • Απογευματινό:
  • 1 λεπτή φέτα ψωμί με τυρί κρέμα, χαμηλό σε λιπαρά
  • Βραδινό:
  • Ομελέτα σε αντικολλητικό τηγάνι με 2 αυγά (2 ασπράδια και 1 κρόκο) και λαχανικά της επιλογής σας, 1 λεπτή φέτα
    ψωμί, σαλάτα με ωμά ή βραστά λαχανικά και λίγο ελαιόλαδο

Τα γαλακτοκομικά περιέχουν ζωικά κορεσμένα λιπαρά. Προτιμάμε όμως εκείνα που είναι χαμηλά σε λιπαρά και όχι τα τελείως άπαχα, γιατί για την απορρόφηση της βιταμίνης D κάποια ποσότητα λίπους είναι απαραίτητη. Επιπλέον το ίδιο ισχύει και για το ασβέστιο, το οποίο αφομοιώνεται καλύτερα από τον οργανισμό χάρη στη βιταμίνη D.

ΔΕΣ ΑΚΟΜΑ

ΔΗΜΟΦΗΛΗ ΑΡΘΡΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *