Σάββατο, 28 Ιανουαρίου

Αντηλιακή προστασία: Συμβουλές και προϊόντα!

Αντηλιακή προστασία: Συμβουλές και προϊόντα!

Αντηλιακή προστασία: Συμβουλές και προϊόντα!

Η αντηλιακή προστασία είναι κάτι που μας απασχολεί έντονα κυρίως  τους καλοκαιρινούς μήνες, λόγω της ηλιακής ακτινοβολίας.  Όλοι σχεδόν γνωρίζουμε τις αρνητικές επιπτώσεις που μπορεί να προκαλέσει ο ήλιος στην επιδερμίδα μας, ωστόσο μερικές φορές λόγω λανθασμένων αντιλήψεων καταφεύγουμε σε λάθη.
Αρχικά, το πρώτο λάθος είναι ότι θεωρούμε απαραίτητη την εφαρμογή του αντηλιακού μόνο το καλοκαίρι. Ζούμε σε μία χώρα με έντονη ηλιοφάνεια ακόμα και τον χειμώνα οπότε η προστασία από την ηλιακή ακτινοβολία θα πρέπει να μας απασχολεί όλο το χρόνο. Αυτό που σίγουρα θα πρέπει να προσέξουμε το καλοκαίρι είναι να επιλέξουμε ένα αντηλιακό με υψηλό δείκτη προστασίας.

Συχνά ακούμε διάφορους όρους γύρω από την αντηλιακή προστασία, ωστόσο καλό είναι να τους εξηγήσουμε για να μπορέσουμε να κατανοήσουμε ακόμα καλύτερα την σημαντικότητα του αντηλιακού.

Τι είναι το UVA και UVB;

Οι ακτίνες UVA(ageing) είναι αυτές οι υπεριώδεις ακτινοβολίες που διαπερνούν την επιδερμίδα και είναι υπεύθυνες για την  φωτογήρανση, την ηλιακή αλλεργία και τον καρκίνο του δέρματος. Είναι ιδιαίτερα επικίνδυνες ακόμα και το χειμώνα.

Οι ακτίνες UVB(burning) είναι οι υπεριώδεις ακτινοβολίες που προκαλούν το ηλιακό έγκαυμα.

Έτσι, είναι απαραίτητο να προστατεύουμε την επιδερμίδα μας όλο το χρόνο από την ηλιακή ακτινοβολία.

Τι είναι το SPF;

Ο δείκτης Sun Protection Factor είναι ένας δείκτης που μετρά συγκριτικά δύο χρόνους.  Στη μία περίπτωση είναι ο χρόνος προστασίας χωρίς την χρήση αντηλιακού και στην άλλη περίπτωση είναι ο χρόνος προστασίας με χρήση αντηλιακού.

Η κάθε επιδερμίδα είναι διαφορετική, άλλες είναι ανεκτικές και άλλες λιγότερο ανεκτικές στον ήλιο. Έτσι, ο χρόνος που μπορεί κάποιος να κάτσει στον ήλιο χωρίς αντηλιακή προστασία, διαφέρει από άτομο σε άτομο.  Αν πάρουμε ως παράδειγμα ότι ο μέσος χρόνος είναι 10 λεπτά (μέγιστος χρόνος για να κάτσεις στον ήλιο χωρίς αντηλιακό και χωρίς να κοκκινίσεις) με την χρήση αντηλιακού ο χρόνος αυτός θα πολλαπλασιαστεί. Αν για παράδειγμα χρησιμοποιήσουμε ένα αντηλιακό με δείκτη 30, τότε θα πολλαπλασιαστεί 30 φορές ο χρόνος.

Αυτό είναι ένα ενδεικτικό παράδειγμα για να κατανοήσουμε την σημαντικότητα της χρήσης του αντηλιακού. Καλό είναι ανά 1,5 με 2 ώρες να γίνεται ανανέωση καθώς λόγω ζέστης, ιδρώτα και νερού μπορεί να μειωθεί η δράση του. Πλέον στην αγορά υπάρχουν αντηλιακά και σε μορφή σπρέι ώστε να ανανεώνεται εύκολα και  γρήγορα.  Επίσης,  δεν θα πρέπει να ξεχνάμε να προστατεύουμε  όλες τις περιοχές που είναι εκτεθειμένες στον ήλιο ακόμα και όταν δεν βρισκόμαστε στην παραλία αλλά είμαστε για μία βόλτα στο κέντρο της πόλης.

Φυσικά VS Χημικά Φίλτρα

Ένα άλλο θέμα που μας απασχολεί για την αγορά ενός αντηλιακού είναι αν θα έχει φυσικά ή χημικά φίλτρα.  Συνήθως, τα φυσικά φίλτρα βρίσκονται σε παιδικά αντηλιακά ενώ τα χημικά φίλτρα κυρίως σε αντηλιακά για ενήλικες. Τα χημικά φίλτρα απορροφούν την ηλιακή ακτινοβολία ενώ τα φυσικά την αντανακλούν.  Στην αγορά πλέον υπάρχουν αντηλιακά τα οποία έχουν και φυσικά και χημικά φίλτρα.

Χρήση

Η εφαρμογή του θα πρέπει να γίνεται 20 λεπτά πριν την έκθεση μας στον ήλιο και στο πρόσωπο να ακολουθεί ως βήμα μετά την ενυδατική κρέμα. Το καλοκαίρι καλό είναι να χρησιμοποιούμε μία καθαρά αντηλιακή κρέμα  ώστε να ενισχύσουμε την προστασία μας και να μην χρησιμοποιούνται προϊόντα τα οποία περιέχουν ελάχιστο SPF.

Τέλος, η αντηλιακή προστασία είναι απαραίτητη για όλα τα δέρματα (λιπαρά, ξηρά, ακνεικά) για όλες τις ηλικίες και όλους τους χρωματικούς τόνους δέρματος καθώς η ηλιακή ακτινοβολία είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη όχι μόνο για αισθητικούς αλλά και για σοβαρούς ιατρικούς λόγους. Η επίδραση και οι αρνητικές της επιπτώσεις μπορούν να φανούν μετά από χρόνια στην επιδερμίδα.

Κάποια ενδεικτικά αντηλιακά που μπορείς να βρεις στην αγορά:

Για το πρόσωπο:

Avene Soins Solaires Crème SPF 50, για ξηρές/πολύ ξηρές επιδερμίδες .

La roche- posay Anthelios XL, για λιπαρά δέρματα, ματ αποτέλεσμα και προστασία κατά των πανάδων.

Version Cream –Gel Anti-Aging , για λιπαρά δέρματα  με προβιταμίνη D που προστατεύει και από το μπλε φως.

Frezyderm Ac-Norm Sun Fluid Tinted SPF 50+, για ακνεϊκό δέρμα,   αντηλιακό με χρώμα για δέρματα με ατέλειες.

Για το σώμα:

Vichy, Capital Soleil Water Spray SPF 30, αντηλιακή προστασία και αντιοξειδωτική δράση χάρη στις πολυφαινόλες μύρτιλου, ιδανικό για όλες τις επιδερμίδες.

Frezyderm Sea Side Dry Mist SPF 50, υψηλή αντηλιακή προστασία, κατάλληλο για φωτοευαίσθητα δέρματα.

Πηγή

ΔΕΣ ΑΚΟΜΑ

ΔΗΜΟΦΗΛΗ ΑΡΘΡΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *