Τετάρτη, 17 Απριλίου

Ο αντιηλιακός δείκτης προστασίας της ντομάτας

Ο αντιηλιακός δείκτης προστασίας της ντομάτας

Ο αντιηλιακός δείκτης προστασίας της ντομάτας

Όσοι λατρεύετε την ηλιοθεραπεία, έχετε το νου σας: η υπεριώδης ακτινοβολία που υπάρχει στο φως του ήλιου είναι ο κυριότερος παράγοντας γήρανσης της επιδερμίδας. Ακόμη και η καθημερινή έκθεσή σας στον ήλιο μπορεί να προκαλέσει μεγάλη βλάβη.

Η ντομάτα είναι φρούτο ή λαχανικό;

Η ντομάτα είναι ένα λαχανικό με πολλές χρήσεις. Ή μήπως πρέπει να τη θεωρούμε φρούτο; Το 1893, το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ εξέτασε την υπόθεση ενός εισαγωγέα φρούτων που του επιβλήθηκε δασμός στις ντομάτες σε μια εποχή που τέτοιοι δασμοί επιβάλλονταν μόνο στα λαχανικά.

Το δικαστήριο πήρε αρνητική για τον εισαγωγέα απόφαση κρίνοντας ότι οι ντομάτες είναι λαχανικό και έκτοτε η απόφαση αυτή καθιερώθηκε. Στην ουσία πιθανόν νομίζουμε ότι οι ντομάτες είναι λαχανικό επειδή τις χρησιμοποιούμε ως λαχανικό. Ωστόσο οι βοτανολόγοι χαρακτηρίζουν τις ντομάτες φρούτα, επειδή είναι ώριμες ωοθήκες λουλουδιών που περιέχουν σπόρους.

Η καλλιέργεια της ντομάτας

Για να πάρουν όσο το δυνατόν πιο πλούσιο χρώμα και γεύση, είναι καλύτερα να τις αφήνουμε να ωριμάζουν πάνω στην ντοματιά. οι ώριμες ντομάτες όμως είναι μαλακές και μπορεί να χαλάσουν κατά τη μεταφορά τους. Γι’ αυτό οι εισαγόμενες ντομάτες που πωλούνται στα σούπερ μάρκετ συλλέγονται νωρίς, όταν ακόμη είναι πράσινες και σφιχτές.

Οι περισσότερες ντομάτες που παράγονται καλλιεργούνται στο νερό, όχι στο χώμα, κάτω από προσεκτικά ελεγχόμενες συνθήκες για να μεγιστοποιούνται τα ποσοστά ανάπτυξής τους. Επίσης καταβάλλεται προσπάθεια για να έχουν κανονικό σχήμα και μέγεθος, ενώ δε δίνεται ιδιαίτερη σημασία στη γεύση.

Ως αποτέλεσμα, οι ντομάτες που πωλούνται στα σούπερ μάρκετ έχουν λιγότερους χυμούς και είναι πιο άνοστες από εκείνες που ωριμάζουν στις ντοματιές. Οι ντομάτες οφείλουν το ζωηρό χρώμα τους σε μια χρωστική ουσία που ονομάζεται λυκοπένιο και υπάρχει στις ώριμες ντομάτες, ανεξάρτητα αν έχουν ωριμάσει με φυσικό ή τεχνητό τρόπο.

Το λυκοπένιο

Το λυκοπένιο έχει προκαλέσει αρκετό θόρυβο στους διαιτολόγους. Ένα από τα πιο ενδιαφέροντα κομμάτια της έρευνας δείχνει πώς μπορεί να προστατεύσει την επιδερμίδα μας από την ηλιακή ακτινοβολία και να μας βοηθήσει να τη διατηρήσουμε νεανική.

Γερασμένη επιδερμίδα

Καθώς μεγαλώνουμε, η επιδερμίδα μας γίνεται όλο και πιο ξηρή, αδύνατη, χαλαρή και ζαρωμένη. Πού και πού παρουσιάζει ακανόνιστες χρωματικές κηλίδες. Επίσης η γερασμένη επιδερμίδα μαυρίζει πιο εύκολα και διατρέχει μεγαλύτερο κίνδυνο να προσβληθεί από ασθένειες, μεταξύ των οποίων και ο καρκίνος.

Τα άφθονα προϊόντα προστασίας από τον ήλιο που κυκλοφορούν στην αγορά μειώνουν τις επιπτώσεις της υπεριώδους ακτινοβολίας στην επιδερμίδα και τη βοηθούν να μείνει νεανική για περισσότερα χρόνια. Το ειδικό συστατικό της ντομάτας, το λυκοπένιο, λειτουργεί με τον ίδιο τρόπο. Δε χρειάζεται όμως να την επαλείψετε στην επιδερμίδα σας είναι ένα ενσωματωμένο σύστημα αντηλιακής προστασίας που έχουμε πάνω μας, όπου κι αν πάμε, και το οποίο μας προστατεύει παντού.

Ακόμη κι όταν είμαστε τελείως γυμνοί. Επιπλέον, είναι πολύ φυσικό και παρέχει προστασία όλο το χρόνο και όχι μόνο τις ηλιόλουστες ημέρες. Οι ώριμες ντομάτες περιέχουν μεγάλη ποσότητα λυκοπενίου, όπως άλλωστε και η παπάγια και το ροζ γκρέιπ φρουτ. Το μαγείρεμα της ντομάτας σε λίγο λάδι αυξάνει τη διαθέσιμη ποσότητα αυτής της θαυμάσιας χημικής ουσίας. Αυτό συμβαίνει για δύο λόγους: πρώτον, όταν μαγειρεύετε την ντομάτα διασπάτε τα τοιχώματα των κυττάρων και έτσι απελευθερώνεται το λυκοπένιο. Δεύτερον, το λυκοπένιο διαλύεται στο λίπος και όχι στο νερό. Οι σάλτσες ντομάτας ακόμα και το κέτσαπ είναι πηγές πλούσιες σε λυκοπένιο.

Ο αντηλιακός δείκτης της ντομάτας

Τα αντηλιακά προϊόντα μειώνουν την ποσότητα της υπεριώδους ακτινοβολίας που φτάνει στην επιδερμίδα σας. O «δείκτης αντηλιακής προστασίας» είναι μια ένδειξη για το πόση υπεριώδη ακτινοβολία εμποδίζουν. Ο δείκτης 10 μπλοκάρει το 90% της υπεριώδους ακτινοβολίας, ενώ ο δείκτης 30 το 97% περίπου. Οι χημικές ουσίες που υπάρχουν στις αντηλιακές κρέμες αντανακλούν ή απορροφούν την υπεριώδη ακτινοβολία.
Το λυκοπένιο η φυσική αντηλιακή προστασία την οποία παρέχει η ντομάτα εμπίπτει στη δεύτερη κατηγορία, καθώς καταβροχθίζει κυριολεκτικά την υπεριώδη ακτινοβολία. Όταν η υπεριώδης ακτινοβολία πέσει πάνω στην επιδερμίδα, μπορεί να έχει πολλές διαφορετικές επιπτώσεις. Στις θετικές ανήκει το ότι δίνει το έναυσμα για τη σύνθεση της βιταμίνης D, μιας σημαντικής χημικής ουσίας που συναντάται στα παχιά ψάρια και σε μερικές άλλες τροφές.

Ο αντιηλιακός δείκτης προστασίας της ντομάτας

Η έλλειψη βιταμίνης D προκαλεί ραχίτιδα και οστεοπόρωση, ενώ συντελεί στην εμφάνιση πολλών άλλων ασθενειών. Τα άτομα που έχουν ανοιχτόχρωμη επιδερμίδα συνθέτουν μεγάλη ποσότητα βιταμίνης D με μόλις λίγα λεπτά έκθεσης στον ήλιο, ενώ τα άτομα με σκουρόχρωμη επιδερμίδα παράγουν συγκριτικά πολύ λιγότερη. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η επιδερμίδα τους περιέχει περισσότερη μελανίνη, η οποία μπλοκάρει την υπεριώδη ακτινοβολία όπως και το λυκοπένιο.

Συνεπώς, τα άτομα με σκουρόχρωμη επιδερμίδα διατρέχουν περισσότερο κίνδυνο να εμφανίσουν έλλειψη βιταμίνης D, ειδικά το χειμώνα. Γενικά όμως η μελανίνη αποτελεί πλεονέκτημα. Τα άτομα με σκουρόχρωμη επιδερμίδα υποφέρουν λιγότερο από τις αρνητικές επιπτώσεις της υπεριώδους ακτινοβολίας στην επιδερμίδα, οι οποίες είναι πολλές.

Για παράδειγμα, η υπεριώδης ακτινοβολία μπορεί να διασπάσει το κολλαγόνο, την ισχυρή, ινώδη ουσία που κρατάει την επιδερμίδα μας σφιχτή και ευέλικτη. Η βλάβη στο κολλαγόνο μέσω της φυσιολογικής γήρανσης και της υπεριώδους ακτινοβολίας είναι εκείνη που οδηγεί στο ζάρωμα και στη χαλάρωση της επιδερμίδας.

Η υπεριώδης ακτινοβολία προκαλεί βλάβες και στο DNA. Ο καρκίνος προκύπτει από τις βλάβες στο DNA, ενώ η βλάβη στο DNA των κυττάρων της επιδερμίδας λόγω της υπεριώδους ακτινοβολίας είναι η κύρια αιτία για τον καρκίνο του δέρματος. Το λυκοπένιο, απορροφώντας την υπεριώδη ακτινοβολία, αποτρέπει ένα μέρος της βλάβης στο DNA και στο κολλαγόνο. Ταυτόχρονα, είναι βοηθά στην απομάκρυνση των ελεύθερων ριζών που παράγει η υπεριώδης ακτινοβολία.

Ο αντιηλιακός δείκτης προστασίας της ντομάτας

Οι ελεύθερες ρίζες εμποδίζουν τη σωστή λειτουργία του κυττάρου. Για παράδειγμα, μπορεί να βλάψουν το DNA και να διασπάσουν την κυτταρική μεμβράνη. Το σώμα διαθέτει τα δικά του μόρια επισκευής του DNA, αλλά αν η επιδερμίδα μας δεχτεί έντονη υπεριώδη ακτινοβολία για μεγάλο διάστημα, η βλάβη που προκαλείται είναι πολύ μεγάλη και δεν αντιμετωπίζεται. Τότε κάποια άλλα μόρια χτυπούν τον κώδωνα του κινδύνου και ξεκινούν κάποια γεγονότα που αυξάνουν την παροχή αίματος στην περιοχή και προκαλούν το κοκκίνισμα που ονομάζεται ερύθημα.

Αυτή είναι η πρώτη ένδειξη ηλιακού εγκαύματος. Συνεπώς η μελανίνη προστατεύει τα άτομα με σκουρόχρωμη επιδερμίδα από τα ηλιακά εγκαύματα. Και από ό,τι δείχνουν κάποιες μελέτες, το λυκοπένιο μπορεί να κάνει το ίδιο και για όσους έχουν πιο ανοιχτόχρωμη επιδερμίδα.

Εύκολα και υγιεινά

Μπορείτε να συμπεριλάβετε πολύ εύκολα στη ζωή σας το λυκοπένιο. Μια απλή συνταγή είναι η εξής: Βυθίζετε σε ζεστό νερό με λίγο ελαιόλαδο μερικές ντομάτες ώσπου να μαλακώσουν. Κατόπιν τις ξεφλουδίζετε και τις κόβετε σε κομματάκια. Τις αναμειγνύετε με φρέσκο βασιλικό και τις σερβίρετε πάνω σε μπρουσκέτα ή σε φρεσκοψημένο ψωμί. Σκέτη απόλαυση. Παράλληλα κάνετε μεγάλο καλό στον εαυτό σας.

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά, με ενεργό σύνδεσμο (link) beauty-secrets.gr

ΔΕΣ ΑΚΟΜΑ

ΔΗΜΟΦΗΛΗ ΑΡΘΡΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *