Κυριακή, 25 Φεβρουαρίου

Ασθένειες στα νυχιά:Ποιες είναι και πως θα τις αντιμετωπίσεις!

Ασθένειες στα νυχιά

Ασθένειες στα νυχιά:Ποιες είναι και πως θα τις αντιμετωπίσεις!

Το πιο σημαντικό σημείο της ομορφιάς των χεριών είναι τα νύχια. Γι’ αυτό πρέπει πάντα να είναι υγιή, περιποιημένα και καθαρά. Τα νύχια αποτελούνται από κερατίνη που παράγει η επιδερμίδα και επηρεάζονται από κάθε πάθηση του οργανισμού.


Τα νύχια είναι οι καθρέφτες του χαρακτήρα μας κατά τους φυσιογνωμιστές και της υγείας μας κατά τους γιατρούς. Πολλές φορές βλέπουμε ανθρώπους με λευκά στίγματα στα νύχια. Αυτό κατά τους γιατρούς σημαίνει απομετάλλωση, ενώ κατά τους φυσιογνωμιστές σημαίνει ότι το άτομο είναι νευρικό.

Το ωχρό χρώμα των νυχιών, ο γιατρός το ερμηνεύει σαν δείγμα αναιμίας, ενώ ο φυσιογνωμιστής σαν δείγμα χαρακτήρα ύπουλου και αδίστακτου.

Τα κοντά και σκληρά νύχια, λέει ο φυσιογνωμιστής, προδίδουν θυμό και μακροζωία. Για την ονυχοφαγία και ο ένας και ο άλλος λένε πως αποκαλύπτει άτομο με τάση προς τις νευρώσεις και με μελαγχολικό χαρακτήρα.

Ασθένειες στα νυχιά:Ποιες είναι και πως θα τις αντιμετωπίσεις!

Από τι αποτελείται το νύχι

Ένα νύχι αποτελείται από τη ρίζα και το σώμα. Η ρίζα βρίσκεται στο δέρμα και το σώμα είναι το μέρος αυτό που εξέχει και είναι «απλωμένο» πάνω στα δάχτυλα. Το σώμα αποτελείται από τρία στρώματα κερατίνης που έχει μικρή περιεκτικότητα σε νερό, γι’ αυτό και τα νύχια είναι σκληρά. Αν έχεις νύχια που σπάνε εύκολα, καλύτερα να φοράς γάντια όταν κάνεις τις δουλειές του σπιτιού γιατί η κερατίνη με το νερό υπερυδροξούται και έτσι τα νύχια μαλακώνουν και τραυματίζονται εύκολα.

Ένα άλλο πρόβλημα που μπορεί να παρουσιαστεί στα νύχια σου είναι η έλλειψη θείου, φαινόμενο το οποίο παρατηρείται στα εύθραυστα νύχια.

Τα νύχια μεγαλώνουν απ’ τη ρίζα με ταχύτητα ενός χιλιοστού την ημέρα.Οι επιστήμονες λένε πως όλα τα νύχια δε μεγαλώνουν με την ίδια ταχύτητα. Τα νύχια του αριστερού χεριού μεγαλώνουν πιο αργά. Το νύχι του μεσαίου δαχτύλου μεγαλώνει πιο γρήγορα απ’ όλα τ’ άλλα. Κι ακόμη, λόγω της επιδράσεως των ηλιακών ακτίνων και της ενέργειας του φωτός, μεγαλώνουν περισσότερο την ημέρα και ιδίως το καλοκαίρι.

Ασθένειες στα νυχιά

Δυστυχώς και τα νύχια μας αρρωσταίνουν. Οι ασθένειες που μπορούν να πάθουν είναι οι εξής:

Ψωρίαση: Έχει συμπτώματα μυκητίασης και παρουσιάζει λέπτυνση των νυχιών στο ελεύθερο μέρος, ή κηλίδες που μοιάζουν με ζάχαρη κριθαριού απλωμένη στο νύχι.

Έκζεμα – Λειχήνες – Αλωπεκίαση: Αρρώστιες των νυχιών που επιβάλλουν άμεση περίθαλψη. Η θεραπεία είναι μακρόχρονη και απαιτεί υπομονή και αποφυγή της επαφής με πολύ νερό και απορρυπαντικά.

Σχίσιμο και σπάσιμο: Δείγμα κακής λειτουργίας του θυρεοειδούς. Βοηθάτε με λήψη βιταμίνης Α και D σε συνδυασμό με Β. Πολλές φορές σημαίνει και νευρική υπερένταση.

Ασθένειες στα νυχιά:Ποιες είναι και πως θα τις αντιμετωπίσεις!

Άσχημες κηλίδες: Συχνό φαινόμενο που δεν οφείλεται στην έλλειψη ασβεστίου, όπως λένε πολλοί, αλλά σε ένα τυχαίο τραυματισμό της ρίζας κατά την ώρα του μανικιούρ, ή μιας δακτυλογράφησης. Δε χρειάζεται φροντίδα δεδομένου ότι τα νύχια μεγαλώνουν γρήγορα.

Ευθραυστότητα: Συνηθισμένη ανωμαλία της οποίας σύμπτωμα είναι ότι η κατάληξη του νυχιού είναι δαντελωτή κι έτσι π.χ. πιάνεται στα καλσόν και τα ρούχα. Η θεραπεία είναι ίδια μ’ εκείνη των μαλακών νυχιών.

Αφύσικοι χρωματισμοί: Το φυσικό χρώμα των νυχιών είναι το ρόδινο. Άλλοι χρωματισμοί είναι δείγματα κακής υγείας. Αν τα νύχια είναι πράσινα έχουν επηρεαστεί απ’ το μικρόβιο «Pseudomonas Aeruginosa» και χρειάζονται ιατρική βοήθεια. Αν είναι κίτρινα, τότε υπάρχουν προβλήματα αναπνευστικά ή πλευρικά.

Κάθετες ραβδώσεις: Εμφανίζονται στα νύχια μετά από τοκετό, λοιμώδη νόσο, αποτοξίνωση ή νευρική κατάπτωση. Ο γιατρός μπορεί να δώσει την κατάλληλη βοήθεια.

Πως θα προστατέψεις τα νύχια σου από τις ασθένειες

Ο καλύτερος τρόπος για να προστατευθούν τα νύχια από οποιοδήποτε κίνδυνο, είναι το διαφανές βερνίκι. Αν έχεις τα νύχια σου βαμμένα 25 μέρες το μήνα, τα προστατεύεις αποδεδειγμένα, ενώ αφήνοντάς τα άβαφα τις άλλες πέντε τους δίνεις την ευκαιρία να αναπνεύσουν, και είναι σίγουρο πως δεν κινδυνεύουν από τίποτα!

Κάτι που ασχημίζει τα νύχια είναι οι παρανυχίδες. Υπάρχουν στο εμπόριο ένα σωρό υγρά που εξολοθρεύουν τις παρανυχίδες. Μια απλή λύση είναι το μπάνιο σε χυμό λεμονιού και δεν πρέπει ποτέ να κόβεις τις παρανυχίδες με ψαλίδι.

Γάντια λοιπόν στις δουλειές του σπιτιού, συχνό βάψιμο,διάφανο μανό, ποτέ ψαλίδι στις παρανυχίδες και να είσαι σίγουρη πως τα νύχια σου θα είναι πάντα υγιή και περιποιημένα!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΑ

ΔΗΜΟΦΗΛΗ ΑΡΘΡΑ

Κράτα το

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *