Παρασκευή, 22 Σεπτεμβρίου

Δίαιτα χαμηλή σε υδατάνθρακες:Τα υπέρ και τα κατά

Δίαιτα χαμηλή σε υδατάνθρακες

Παντού, μπορείτε να βρείτε μια δίαιτα χαμηλής περιεκτικότητας σε υδατάνθρακες σε βιβλία διατροφής,σε διαφημίσεις,στο διαδίκτυο και ακόμη και σε καταστήματα. Αυτές οι δίαιτες υπόσχονται γρήγορη, αποτελεσματική απώλεια βάρους.Πολλοί διαιτολόγοι έχουν καταθέσει την αποτελεσματικότητά τους, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα.Άλλοι όμως παραμένουν επιφυλακτικοί.Σήμερα θα μάθετε για δύο από τις πιο δημοφιλείς δίαιτες  χαμηλές σε υδατάνθρακες,καθώς όλα τα υπέρ και τα κατά για την υγεία.

Ποιες είναι οι δίαιτες χαμηλών υδατανθράκων;

Η έννοια της «χαμηλής περιεκτικότητας σε υδατάνθρακες» ποικίλλει από διατροφή σε διατροφή. Μερικές δίαιτες απαγορεύουν την χρήση όλων των υδατανθράκων, ενώ άλλες επιτρέπουν τη χρήση μερικών υδατανθράκων κυρίως τα δημητριακά ολικής αλέσεως. Δύο από τις πιο δημοφιλείς δίαιτες,είναι η Atkins και και η South Beach.

Atkins η νέα επανάσταση στη διατροφή

Η δίαιτα αυτή είναι το όνειρο κάθε σαρκοφάγου, καθώς εστιάζει κυρίως στο κρέας και στα πουλερικά με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες (μαζί με τα αυγά και τα πλήρη γαλακτοκομικά), ενώ αποκλείει τους περισσότερους υδατάνθρακες, όπως το ψωμί,το ρύζι και τα ζυμαρικά.

South Beach

Μια τροποποιημένη μορφή της δίαιτας με λίγους υδατάνθρακες είναι η δίαιτα South Beach, η οποία επίσης περιορίζει τους υδατάνθρακες, αλλά συνιστά την αποφυγή των κορεσμένων και των τρανς λιπαρών (περιέχονται στο κρέας και στα επεξεργασμένα τρόφιμα), προτιμώντας πιο υγιεινά και ακόρεστα λιπαρά (περιέχονται στους ξηρούς καρπούς και το ψάρι). Επιτρέπει επίσης περισσότερα δημητριακά ολικής άλεσης, φρούτα και λαχανικά, αποτελώντας έτσι μια πιο ισορροπημένη προσέγγιση.

Τα υπέρ και τα κατά μιας δίαιτας χαμηλής σε υδατάνθρακες

Η διατροφική στρατηγική των λίγων υδατανθράκων στηρίζεται στο βιολογικό γεγονός ότι οι υδατάνθρακες αυξάνουν το επίπεδο σακχάρου στο αίμα, το οποίο με τη σειρά του προκαλεί μεγαλύτερη παραγωγή ινσουλίνης στο πάγκρεας. Η θεωρία της δίαιτας προχωρά λίγο περισσότερο, υποστηρίζοντας ότι τα ψηλά επίπεδα ινσουλίνης προκαλούν το αίσθημα της πείνας, με αποτέλεσμα οι άνθρωποι που τρώνε υδατάνθρακες να προσλαμβάνουν περισσότερες θερμίδες και να παίρνουν βάρος. Το αντίδοτο για τους υδατάνθρακες είναι τα λίπη, τα οποία προκαλούν μεγαλύτερο αίσθημα κορεσμού και ικανοποίησης. “Έτσι, τα άτομα που ακολουθούν διατροφή με πολλά λίπη τρώνε λιγότερο και χάνουν βάρος. Επίσης, οι δίαιτες με λίγους υδατάνθρακες συχνά προκαλούν αφυδάτωση. Για να αντισταθμίσει την έλλειψη υδατανθράκων, το σώμα καταφεύγει στα δικά του αποθέματα υδατανθράκων στο συκώτι και τον μυϊκά ιστό. Στη διάρκεια αυτής της διαδικασίας, το σώμα χρησιμοποιεί επίσης νερό, που σημαίνει ότι τα κιλά χάνονται με τη μορφή ούρων. Το αποτέλεσμα είναι μια γρήγορη απώλεια βάρους, η οποία όμως αρχίζει να μειώνεται μετά από μερικούς μήνες και να αντιστρέφεται, όπως συμβαίνει και με άλλες δίαιτες.Οι δίαιτες αυτές περιέχουν πάρα πολλά κορεσμένα λιπαρά και πρωτεΐνες, οπότε μπορεί να ενέχει κινδύνους για την καρδιά, τα νεφρά και τα οστά. “Ένα άλλο ανησυχητικό στοιχείο είναι η έλλειψη φρούτων και λαχανικών, επειδή αυτά τα τρόφιμα μειώνουν τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου, άνοιας, καθώς και ορισμένων τύπων καρκίνου. Η πλειοψηφία των ειδικών πιστεύουν ότι η δίαιτα South Beach και άλλες δίαιτες με λίγους υδατάνθρακες αλλά λιγότερο περιοριστικές αποτελούν μια πιο λογική προσέγγιση.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα με>>Δίαιτες

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *