Κυριακή, 19 Ιανουαρίου

Εγκυμοσύνη και διακοπές -Προφυλάξεις και συμβουλές

Εγκυμοσύνη και διακοπέςΕγκυμοσύνη και διακοπές.Για όλους μας οι καλοκαιρινές διακοπές είναι απαραίτητες, αλλά για τις εγκυμονούσες η ανάγκη για ξεκούραση και χαλάρωση είναι λίγο μεγαλύτερη, ώστε ο οργανισμός να αντεπεξέλθει με μεγαλύτερη ευκολία στις απαιτήσεις της εγκυμοσύνης. Και είναι σίγουρο ότι με μερικές απλές προφυλάξεις οι διακοπές μπορούν να γίνουν ευχάριστες και εξίσου ασφαλείς για τη μέλλουσα μητέρα αλλά και για το μωρό που έχει στην κοιλιά της.

Σήμερα θα δώσουμε μερικές απλές συμβουλές για μέλλουσες μαμάδες για να περάσετε ένα όμορφο και αξέχαστο καλοκαίρι.

Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού η έγκυος πρέπει η ίδια να διαμορφώσει τις δραστηριότητές της στην καθημερινότητα της ανάλογα με το στάδιο της κύησης στο οποίο βρίσκεται.

Η ξεκούραση και η χαλάρωση του οργανισμού είναι απαραίτητες προκειμένου η έγκυος να απολαύσει με ασφάλεια και χωρίς προβλήματα την καλοκαιρινή περίοδο.

Ξεκινώντας επιβάλλεται να διευκρινίσουμε ότι η εγκυμοσύνη δεν είναι ασθένεια αλλά μια φυσιολογική βιολογική διεργασία με μεταβολές και αυξημένες απαιτήσεις, ωστόσο είναι απαραίτητη η παρακολούθηση της εγκύου από τον γιατρό της προκειμένου να προληφθούν και να αντιμετωπιστούν έγκαιρα τυχόν προβλήματα.

Η έγκυος κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης πρέπει να προσέχει τη διατροφή της, η οποία είναι υπεύθυνη μέχρις ενός βαθμού για τις μεταβολές που προκαλούνται σταδιακά στο σώμα της και στην αλλαγή της εξωτερικής της εμφάνισης.

Σε αυτήν την περίοδο, όμως, κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού η έγκυος οφείλει η ίδια να διαμορφώσει τις δραστηριότητές της στην καθημερινότητα της με κριτήριο πάντα το στάδιο της κύησης στο οποίο βρίσκεται.

Διατροφή

Η διατροφή είναι καθοριστικός παράγοντας για την καλή υγεία της μητέρας και του μωρού της. Προσπαθήστε να καταναλώνετε μικρά και συχνά γεύματα πλούσια σε υδατάνθρακες και σε κάλιο και χαμηλής περιεκτικότητας σε λίπος. Τα εποχικά φρούτα και λαχανικά είναι μια πολύ καλή πηγή ενέργειας και ευεξίας, τονώνουν τον οργανισμό και ταυτόχρονα μειώνουν το δυσάρεστο αίσθημα της δυσκοιλιότητας.Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, λόγω των υψηλών θερμοκρασιών,οι έγκυες ιδρώνουν περισσότερο με αποτέλεσμα μεγάλη απώλεια υγρών. Για τον λόγο αυτό πρέπει να εφοδιάζουν τον οργανισμό τους με άφθονα μη σακχαρούχα και αλκοολούχα υγρά, κατά προτίμηση 6 έως 8 ποτήρια νερού την ημέρα,για να συμπληρώνουν τα χαμένα υγρά που χάνουν με τον ιδρώτα.


Ρούχα

Τα ρούχα που πρέπει να φοράει η έγκυος θα πρέπει να είναι άνετα, βαμβακερά και ανοιχτόχρωμα.Λόγω του θερμού κλίματος που επικρατεί ιδιαίτερα στην πατρίδα μας.Επιπλέον τα παπούτσια θα πρέπει να είναι σταθερά κατά προτίμηση χωρίς τακούνια άνετα και να της εξασφαλίζουν ισορροπία κατά το περπάτημα.

Μολύνσεις

Η εγκυμοσύνη ευνοεί την ανάπτυξη φλεγμονών και μυκητιάσεων,στα γεννητικά όργανα.Το θαλασσινό νερό και η υγρασία,κάνουν πιο έντονο το πρόβλημα.Για τον λόγο αυτό οι έγκυες θα πρέπει να αλλάζουν μαγιό αμέσως μετά το μπάνιο και να χρησιμοποιούν βαμβακερά εσώρουχα.Στην περίπτωση που παρουσιαστούν συμπτώματα όπως φαγούρα,θα πρέπει να ενημερωθεί ο γιατρός ώστε να δώσει την κατάλληλη αγωγή.

Άσκηση

Επειδή,το καλοκαίρι συνδυάζεται με τις διακοπές, μια πολύ καλή άσκηση είναι το κολύμπι,το οποίο γυμνάζει όλους τους μυς του σώματος χωρίς να καταπονεί τις αρθρώσεις.Το κολύμπι και το σταθερό ποδήλατο είναι δύο μορφές άσκησης που μπορεί να συνεχιστούν καθ’ όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Το ίδιο ευεργετικό είναι και το περπάτημα σε χαλαρούς ρυθμούς τις απογευματινές ώρες,που η θερμοκρασία είναι μειωμένη,γιατί βοηθά στη διατήρηση τόσο ενός φυσιολογικού σωματικού βάρους όσο και στην καλύτερη ψυχική υγεία της μητέρας. Όποιον τύπο άσκησης και αν επιλέξετε, θα πρέπει να είναι άνετος και να μην ασκεί καμία πίεση στο μωρό σας.

Ηλιοθεραπεία

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης παρουσιάζονται μεγάλες ενδοκρινολογικές αλλαγές στον οργανισμό.
Οι αλλαγές αυτές έχουν να κάνουν και με τη μελάγχρωση του προσώπου (πανάδες)πιο συχνά στο δεύτερο τρίμηνο της εγκυμοσύνης και επιδεινώνεται με την έκθεση στον ήλιο.
Έτσι θα πρέπει να αποφεύγεται η ηλιοθεραπεία τις μεσημεριανές ώρες -από 11 π.μ. έως 3 μ.μ.- και να προτιμάται τα δροσερά και σκιερά μέρη με την ταυτόχρονη χρήση αντηλιακών.
Το αντηλιακό πρέπει να απλώνεται μισή ώρα πριν από την έκθεση στον ήλιο για καλύτερη απορρόφηση. Να προτιμώνται αντηλιακά υψηλού δείκτη προστασίας με τις λιγότερες χημικές ουσίες, να ανανεώνονται κάθε δύο ώρες και κάθε φορά μετά το κολύμπι.
Φροντίζοντας να ακολουθείτε τις παραπάνω συμβουλές πιστά, σας ευχόμαστε να περάσετε ένα ευχάριστο καλοκαίρι!

Σχετικά άρθρα:

Ό,τι πρέπει να ξέρεις για το σεξ στην εγκυμοσύνη

Μητέρα και έμβρυο: Σχέση ζωής πριν από τη γέννηση

Ναυτίες εγκυμοσύνης: Αντιμετωπίστε τις αποτελεσματικά και φυσικά

Κράτα το

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *