Σάββατο, 28 Ιανουαρίου

Γήρανση και αντιγήρανση: 9 απορίες, βρίσκουν απάντηση

Γήρανση και αντιγήρανση: 9 απορίες, βρίσκουν απάντηση

Γήρανση και αντιγήρανση: 9 απορίες, βρίσκουν απάντηση

Ας το ξεκαθαρίζουμε από την αρχή μην περιμένετε να λύσετε τα καίρια και διαχρονικά ερωτήματα «πώς θα κατακτήσω την αιώνια νεότητα;» ή «μπορώ να μείνω για πάντα νέα;». ΌΧΙ γιατί δεν έχουμε αναρωτηθεί κι εμείς, αλλά επειδή δεν υπάρχει, τουλάχιστον προς το παρόν, επιστημονικά τεκμηριωμένη απάντηση.

Ωστόσο και μέχρι να βρεθεί επιτέλους το «ελιξίριο της μακροζωίας» υπάρχουν ορισμένες άλλες απορίες, στις οποίες οι ειδικοί μπορούν να μας δώσουν όχι μόνο έγκυρες αλλά και τεκμηριωμένες από πλήθος επιστημονικών μελετών απαντήσεις. Γιατί αυτό είναι τόσο σημαντικό; Για-

Συγκεντρώσαμε λοιπόν 9 συνηθισμένα ερωτήματα σχετικά με τη γήρανση και ζητήσαμε από ιδικούς , να μας εξηγήσουν μεταξύ άλλων πώς «μπορεί κάποιος να γεράσει σε μια νύχτα;» και γιατί «01 άνθρωποι που δουλεύουν βραδινές ώρες δείχνουν μεγαλύτεροι;». Έχετε απορίες; Έχουμε τις απαντήσεις.

1.Η μητέρα μου είχε ρυτίδες από πολύ νέα. Θα μου συμβεί το ίδιο;

Παρόλο που συχνά η κληρονομικότητα θεωρείται ο κυριότερος παράγοντας εξέλιξης των κυττάρων, στην πραγματικότητα συμβάλλει μόνο κατά ένα ποσοστό της τάξεως του 20%. Για το
υπόλοιπο 80% ευθύνονται παράγοντες όπως η συμπεριφορά (50%), το περιβάλλον (20%) και οι ιατρικές υπηρεσίες (10%). Με λίγα λόγια, ο τρόπος ζωής σας μπορεί όχι μόνο να αντισταθμίσει την κακή κληρονομική σας προδιάθεση, αλλά και να δημιουργήσει τις κατάλληλες προϋποθέσεις ώστε να καθυστερήσει σημαντικά η φθορά του χρόνου.

Γήρανση και αντιγήρανση: 9 απορίες, βρίσκουν απάντηση

2.Η έκφραση «γέρασε σε μία νύχτα» έχει επιστημονική υπόσταση;

Ναι. Είναι γεγονός ότι εξαιρετικά ψυχοπιεστικές καταστάσεις, όπως η απώλεια ενός αγαπημένου
προσώπου ή ένας ακούσιος χωρισμός, μπορούν να πυροδοτήσουν φλεγμονώδεις μεσολαβητές, ανατροπή της ισορροπίας των ορμονών και των νευροδιαβιβαστών και πρόωρη παθολογική φθορά
και γήρανση, ιδιαίτερα σε έναν ήδη ευάλωτο οργανισμό. Αυτή η διαδικασία μπορεί να γίνει αισθητή ακόμα και με απότομο γκριζάρισμα των μαλλιών, αλλεργικές αντιδράσεις ή αιφνίδια εμφάνιση αυτοάνοσων νόσων. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, o οργανισμός αντιμετωπίζει στοιχεία του σώματος σαν ξένα και στρέφεται εναντίον τους, με αποτέλεσμα να βλάπτει τον ίδιο του
τον εαυτό.

3.Γνωρίζω ότι το κάπνισμα επιβαρύνει την υγεία μου και μου «αφαιρεί» χρόνια ζωής. Αν το κόψω, πόσο διάστημα απαιτείται προκειμένου να αναστρέψω τις βλαβερές συνέπειές του;

Είναι γνωστό πως οι καπνιστές έχουν αυξημένη πιθανότητα αιφνίδιου θανάτου είτε λόγω σπασμού των στεφανιαίων αρτηριών της καρδιάς (ιδίως οι γυναίκες), είτε λόγω θρόμβωσης και εμβολής στην καρδιά ή τον εγκέφαλο, μειωμένη αιμάτωση όλων των οργάνων (και του πέους, άρα ανικανότητα), αυξημένη οξείδωση και φλεγμονές και βέβαια μεγαλύτερο κίνδυνο καρκίνου του πνεύμονα και του λάρυγγα.
Σύμφωνα με έρευνες, μια πενταετής χρονική πάροδος διακοπής του καπνίσματος μειώνει κατά 90% τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του πνεύμονα. Επίσης περιορίζει σε μεγάλο βαθμό και τον
κίνδυνο καρκίνου του στόματος, του λαιτου στήθους, του τραχήλου της μήτρως, του στομάχου, της ουροδόχου κύστης, των νεφρών και του παγκρέατος.

4.Οι γυναίκες που γίνονται μητέρες μετά τα 40 τους χρόνια γερνούν απότομα;

Στην πραγματικότητα, η ηλικία δεν είναι εκείνη που καθορίζει τον γήρανσης μετά από μια εγκυμοσύνη σε προχωρημένη ηλικία. Παρόλο αυτή καθαυτή η πορεία ενός τοκετού είναι στρεσογόνα για μια γυναίκα, αν τηρηθούν οι απαραίτητες προϋποθέσεις που αφορούν τη διατροφή στον τρόπο ζωής, και τη λήψη θρεπτικών στοιχείων μπορεί να« αποδειχθεί ωφέλιμος και να μειώσει τον κίνδυνο για Καρκίνο ή καρδιαγγειακά.

Αντίθετα, αν δεν τηρηθούν οι κανόνες που προϋποθέτουν μια κύηση χωρίς «παρενέργειες», ο κίνδυνος απότομης γήρανσης μπορεί να επέλθει σε οποιαδήποτε ηλικία, πόσο μάλλον στα 40, που οι βιολογικές «εφεδρείες» είναι λιγότερες.

Γήρανση και αντιγήρανση: 9 απορίες, βρίσκουν απάντηση

5.’Ένα «άσχημο χαμόγελο» μπορεί να προσθέσει χρόνια στην εμφάνισή μου;

Και όχι μόνο. Η υγεία του στόματος είναι καθοριστικής σημασίας και για τη διάρκεια της ζωής σας. Αρκεί να σκεφθείτε πως η μη αντιμετώπιση της ουλίτιδας μπορεί να προκαλέσει αναπαραγωγή των βακτηρίων, με αποτέλεσμα αυτά να γίνουν τοξικά, μολύνοντας τα ούλα αλλά και τους πνεύμονες. Από εκεί περνούν στο αίμα και μεταφέρονται σε διάφορα μέρη του σώματος, προκαλώντας φλεγμονές ακόμα και στις αρτηρίες.

Τι μπορείτε να κάνετε προκειμένου να δημιουργήσετε μια ασπίδα προστασίας των ούλων σας; Φροντίστε να χρησιμοποιείτε ηλεκτρική οδοντόβουρτσα (είναι κατά 25% πιο αποτελεσματική από τις συμβατικές όσον αφορά στην αφαίρεση της πλάκας), οδοντικό νήμα, στοματικό διάλυμα χωρίς οινόπνευμα γιατί προκαλεί ξηρότητα και να επισκέπτεστε τον οδοντίατρό σας ανά εξάμηνο για έλεγχο.

6.Ισχύει ότι οι άνθρωποι που κάνουν συχνά σεξ έχουν πιο φρέσκια και λαμπερή επιδερμίδα;

H απάντηση κρύβεται σε μια έκφραση που σίγουρα θα έχετε ακούσει πολλές φορές: το σεξ μάς ξανανιώνει. Πολυάριθμες μελέτες έχουν δείξει ότι η υγιής σεξουαλική ζωή είναι ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες μακροζωίας. Η ερωτική επαφή θεωρείται μια πολύ καλή «άσκηση» για όλο τον οργανισμό, καθώς βοηθά στη διατήρηση των φυσιολογικών επιπέδων χοληστερόλης, αυξάνει την κυκλοφορία του αίματος και απελευθερώνει τις «νιώθω καλά» ορμόνες ενδορφίνες. Και όχι μόνο.

Μπορεί να ενισχύσει και τη λειτουργίατου ανοσοποιητικού συστήματος, κάνοντάς μας λιγότερο ευάλωτους όχι μόνο στα κρυολογήματα, αλλά και σε σοβαρότερα προβλήματα υγείας. Παρόλο που δεν υπάρχει «ιδανική συχνότητα» σεξουαλικής επαφής (εφόσον δεν είναι κάτι που μπορείτε να βάλετε στο πρόγραμμα), ωστόσο έχετε υπόψη σας ότι, σύμφωνα με τους ειδικούς, δύο-τρεις φορές την εβδομάδα είναι ευεργετικές για την υγεία και την ψυχική σας διάθεση.

7.Οι οικονομικά ευκατάστατοι ζουν περισσότερο;

Οι έρευνες δείχνουν ότι η υγεία και η μακροζωία αυξάνονται όταν αναβαθμίζεται η θέση και όχι απαραίτητα και η οικονομική κατάσταση που κατέχει κάποιος στην κοινωνική ιεραρχία. Κι αυτό γιατί ένα από τα «ελ1ξίρια» της μακροζωίας είναι και η επιτυχία.

Το να σας αντιμετωπίζουν ως επιτυχημένους και να λαμβάνετε την αποδοχή των γύρω σας ανεξάρτητα από το αν δουλεύετε σε πολυεθνική εταιρεία, κατάστημα ή ακόμα και στο σπίτι σας ενισχύει όχι μόνο την αυτοπεποίθηση, αλλά και τις φυσικές σας άμυνες απέναντι σε ένα πλήθος ασθενειών. Το ίδιο αποτέλεσμα έχει και το συναίσθημα ότι έχετε τον πλήρη έλεγχο της ζωής σας.

8.Αν γελάω συχνά, θα κάνω περισσότερες  ρυτίδες;

Παρόλο που n συγκεκριμένη αντίληψη είναι ευρέως διαδεδομένη, το γέλιο ούτε οδηγεί στη δημιουργία ρυτίδων, ούτε συμβάλλει στην επιδείνωσή τους. Στην πραγματικότητα οι ρυτίδες εμφανίζονται όταν φθαρεί ή «καραμελοποιηθεί» ο συνδετικός τους ιστός (κολλαγόνο, ελαστίνη), αλλά και όταν χαλαρώσει ο μυϊκός ιστός που υποστηρίζει το δέρμα. Αυτό όμως σε καμία περίπτωση δεν έχει σχέση με τον παράγοντα γέλιο, που είναι ίσως ο πιο απλός, ανέξοδος και ανώδυνος τρόπος για να καταπολεμήσετε τις φθορές που επιφέρει ο χρόνος.

Κι αυτό γιατί λειτουργεί σαν μια «δικλίδα ασφαλείας της εκτόνωσης των νεύρων.
Tο αποτέλεσμα είναι να μειώνονται το στρες η αρτηριακή πίεση, να οξυγόνο στο αίμα και να ενδυναμώνεται το ανοσοιτοιητικό σύστημα. Επιπλέον, ερευνητές έχουν αποδείξει πως το γέλιο μειώνει τα επίπεδα της κορτιζόλης και της αδρεναλίνης, ενώ ενισχύει και τον αριθμό των λευκών αιμοσφαιρίων στο σώμα.

9.Γιατί οι άνθρωποι που δουλεύουν βραδινές ώρες δείχνουν μεγαλύτεροι;

Αυτό οφείλεται στην έλλειψη ύπνου. Για να καταλάβετε πόσο σημαντικός είναι για τον οργανισμό σας, σκεφθείτε το εξής: 2 ώρες στέρησης ύπνου επί μία εβδομάδα σε νεαρούς φοιτητές είχε ως αποτέλεσμα αύξηση έως 40% των φλεγμονωδών μεσολαβητών, κάτι που συνεπάγεται επιταχυνόμενη παθολογική φθορά και γήρανση, αύξηση του σωματικού λίπους, κατάθλιψη και ανατροπή της ισορροπίας των ορμονών.

Επιπλέον, ο ανεπαρκής ύπνος μπορεί να βλάψει το μεταβολισμό και να διαταράξει τα επίπεδα των ορμονών, εμποδίζοντας το σώμα να επεξεργαστεί τη γλυκόζη στο αίμα.

Τι πρέπει να κάνετε; Στοχεύστε να κοιμάστε 7-8 ώρες κάθε βράδι ώστε να ενδυναμώσετε το ανοσοποιητικό σας αλλά και να προστατέψετε άλλες σημαντικές λειτουργίες σας.

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά, με ενεργό σύνδεσμο (link) beauty-secrets.gr

ΔΕΣ ΑΚΟΜΑ

ΔΗΜΟΦΗΛΗ ΑΡΘΡΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *