Σάββατο, 13 Απριλίου

γήρανση:μια αινιγματική διαδικασία

γήρανση
Η γήρανση δεν απειλεί μόνο την εξωτερική μας εμφάνιση. Και ο οργανισμός μας γερνά, και μάλιστα πιο γρήγορα!


 • Ποια είναι η πρώτη εικόνα που σας έρχεται στο μυαλό όταν ακούτε τη λέξη γήρανση; Το πιθανότερο είναι ότι ενστικτωδώς σκεφτήκατε ένα «σπασμένο» πρόσωπο, ρυτιδιασμένα χέρια και γκρίζα μαλλιά, σωστά; Κάνετε λάθος, απαντούν οι ειδικοί. Τα χρόνια που περνούν δεν έχουν μόνο τις επιπτώσεις που μπορείτε να δείτε στον καθρέφτη σας, αλλά και αυτές που συμβαίνουν στον οργανισμό σας. “Όχι, η πρόθεσή μας δεν είναι να σας τρομοκρατήσουμε, αλλά να θέσουμε το πρόβλημα σε ρεαλιστικούς όρους: η γήρανση δεν μας επηρεάζει μόνο εξωτερικά, αλλά και εσωτερικά, μεταβάλλοντας όλες τις ζωτικές λειτουργίες μας. Το βέβαιο είναι ότι δεν μπορούμε να την αποτρέψουμε.Μπορούμε όμως να την καθυστερήσουμε. Πώς; Περιορίζοντας κάποιες από τις συνήθειες που μας κάνουν να γερνάμε πιο γρήγορα και υιοθετώντας έναν τρόπο ζωής ο οποίος θα μας προστατεύσει από ασθένειες που επέρχονται καθώς μεγαλώνουμε. Γνωρίστε ποιος είναι ο ακριβής μηχανισμός της γήρανσης, τι την προκαλεί και ποιες λύσεις προσφέρει η επιστήμη για να την επιβραδύνουμε.

Ο μηχανισμός της γήρανσης

 • ‘Έχουν διατυπωθεί πολλές θεωρίες σχετικά με το τι είναι η γήρανση. Γερνάμε επειδή διαθέτουμε ένα ρολόι που δείχνει ότι… ο χρόνος μας τελείωσε; ‘Όχι, απαντούν οι ειδικοί. Στην πραγματικότητα, πρόκειται για μια σωματική μεταβολή, που συμβαίνει σταδιακά τόσο στο δέρμα, όπου είναι ορατή, όσο και στα εσωτερικά όργανα, όπου για μεγάλο χρονικό διάσημα περνά απαρατήρητη. Αν και Θεωρείται μια φυσιολογική διαδικασία, δεν είναι παρά μια χρόνια, σιωπηλή ασθένεια, που υποσκάπτει την υγεία μας.

Όταν το σώμα εκπέμπει SOS

 • Ο οργανισμός των περισσοτέρων ανθρώπων βιώνει «πρόωρα γενέθλια», επειδή βρίσκεται σε κατάσταση επιταχυνόμενης παθολογικής φθοράς και γήρανσης. Πώς Θα καταλάβετε ότι έχετε μπει στην τροχιά της; Τα συμπτώματα που πρέπει να σας βάλουν σε υποψίες περιλαμβάνουν ελαφρά αστάθεια, μείωση της μυϊκής μάζας, αδυναμία, ακατάσχετα επιθυμία για γλυκά, ψωμί, πατάτες, ζυμαρικά, φρούτα, συσσώρευση λίπους στη μέση ή στην κοιλιά, χρόνιος πόνος στις αρθρώσεις, χαμηλά στη μέση ή τον αυχένα κ.τ.λ.

Οι «συνήθεις» ύποπτοι

Οι 3 παράγοντες που μας οδηγούν σε πιο γρήγορη γήρανση από αυτήν που είναι «γραμμένη» στο DΝΑ μας είναι:

 • 1. Η ορμονική εκτροπή Σε μεγάλο βαθμό, η γήρανση προκαλείται από την ανισορροπία στη σχέση των ορμονών και των νευροδιαβιβαστών. Οι επιβλαβείς μεταβολικές ορμόνες, που συμμετέχουν στην καταστροφή σωματικών δομών, παίρνουν «το πάνω χέρι» επί των «δημιουργικών» αναβολικών, των ορμονών δηλαδή που συμμετέχουν στην αφομοίωση και τη σύνθεση των νέων δομών.
 • 2. Η ανεπάρκεια του ανοσοποιητικού: Με το πέρασμα των χρόνων, σταδιακά φθείρεται, ενώ τα αγγεία, τα κύτταρα, τα όργανα, ο εγκέφαλος, τα σπλάχνα, αλλά και το δέρμα «σιγο καίγονται» ‘Έτσι, ο οργανισμός γίνεται ευάλωτος στα μικρόβια, τις φλεγμονές, ακόμη και τον καρκίνο.
 • 3. Το σωματικό λίπος: Υπάρχουν δύο καταστάσεις: είτε Θα καίτε λίπος ως κύριο καύσιμο και θα είστε υγιείς είτε θα καίτε ζάχαρη και θα είστε ασθενείς και παχύσαρκοι.Σύμφωνα με μελέτη, οι παχύσαρκοι είναι βιολογικά σχεδόν 9 χρόνια πιο γερασμένοι σε σύγκριση εκείνους που έχουν την ίδια χρονολογική ηλικία αλλά κανονικό βάρος.

Οι επιπρόσθετοι κίνδυνοι

 • Κάποιες από τις συνήθειες μπορούν να μας προσθέσουν ακόμα και 10 χρόνια. Οι σημαντικότερες είναι το κάπνισμα, η έλλειψη ύπνου (κάτω από 7 ώρες) και γέλιου, η λανθασμένη έκθεση στον ήλιο, οι κακές ανθρώπινες σχέσεις, η υπερβολική έκθεση σε τοξίνες (ακτινοβολία, κινητά κ.τ.λ.), η έλλειψη ή ο λανθασμένος τρόπος άσκησης, η κατανάλωση νερού χωρίς φίλτρο.

Οι ελεύθερες ρίζες

 • Πρόκειται για φυσικά βιοπροϊόντα του κυτταρικού μεταβολισμού, που σχηματίζονται είτε κατά τη διαδικασία μεταβολισμού του οξυγόνου, είτε από τις καύσεις του οργανισμού. Μεταφέρονται μέσω των κυττάρων και κλέβουν ηλεκτρόνια από τις σωματικές δομές, προκαλώντας τους βλάβες. Αυτό Θεωρείται πως συντελεί στη γήρανση (μέσω τας διαδικασίας οξείδωσης του οργανισμού), καθώς και σε διάφορα προβλήματα υγείας.

Υπάρχει λύση;

 • Ναι, και συνοψίζεται σε 2 λέξεις: ιατρική αντιγήρανσης. Δεν πρόκειται για μια εναλλακτική μέθοδο Θεραπείας. Στηρίζετε σε πολλές κλινικές έρευνες, που τεκμηριώνουν την αποτελεσματικότατα και την ασφάλεια της. Επιτίθεται και στους 3 συνήθεις υπόπτους, σταματάει και αναστρέφει τη γήρανση και απαλλάσσει από το άχρηστο λίπος.

Με ποιον τρόπο;

 • Με το σωστό τρόπο ζωής, την έξυπνη διατροφή και στοχευμένα φυσικά θρεπτικά συστατικά. ‘Όταν ζείτε και τρέφεστε σωστά, επιτρέπετε την έκφραση των «καλών» γονιδίων και καταστέλλετε αυτήν των «κακών», ενώ παράλληλα βοηθάτε στην αποτοξίνωση του οργανισμού. ‘Έτσι, έχετε με το μέρος σας το 90% των παραγόντων που συντελούν στην υγεία σας.

Οι «έξυπνες» εξετάσεις

 • Αν νομίζετε ότι με ένα απλό check-υρ μπορείτε να έχετε το κεφάλι σας ήσυχο, ξανασκεφτείτε το! Υπάρχουν νέες γνώσεις για το τι συνιστά πραγματικό κίνδυνο για τη ζωή μας. Δυστυχώς, συχνά δεν γίνονται οι εξετάσεις που πρέπει, κι απ’ αυτές που γίνονται είναι πολύ διαφορετικό το να είναι «φυσιολογικές» από το να είναι «βέλτιστες». Η ιατρική αντιγήρανσης στοχεύει στα «βέλτιστα» και προτείνει έξυπνες, επίκαιρες εξετάσεις με αντιγηραντική ερμηνεία. Θέλετε μερικά παραδείγματα; Υπερσύγχρονα υπερηχογραφήματα τεσσάρων διαστάσεων, προηγμένη κολλαγονομετρία που δείχνει την ποιότητα των αγγείων, των οστών, των αρθρώσεων, του δέρματος και των σπλάχνων, έγκαιρη ανίχνευση των νευρολογικών προδιαθέσεων για Αλτσχάιμερ και άνοια, καθώς και εξετάσεις για ελαστικότητα αγγείων και οξειδωτικό στρες.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *