Τετάρτη, 8 Φεβρουαρίου

Η ψυχολογία του στυλ:Είμαστε ότι φοράμε!

Η ψυχολογία του στυλ:Είμαστε ότι φοράμε!

Τα ρούχα και ο τρόπος που τα επιλέγουμε και τα αξιοποιούμε αποκαλύπτουν περισσότερα απ’ όσα νομίζουμε για την προσωπικότητά μας. Εμείς συλλέξαμε αρκετές πληροφορίες για την ψυχολογία του στυλ και σου τις παρουσιάζουμε.

Ρούχα 

Κάποτε τα ρούχα ήταν απλώς ένας τρόπος για να προστατευτεί κάποιος από τον ήλιο, τη σκόνη ή το κρύο. Με άλλα λόγια, ήταν απαραίτητα για την επιβίωση. Σιγά σιγά οι άνθρωποι άρχισαν να τα αξιοποιούν. Για να διευκολύνουν την καθημερινότητά τους προσθέτοντας στοιχεία, όπως, για παράδειγμα, οι τσέπες. Από τότε όμως έχουν περάσει χιλιάδες χρόνια.

Η ψυχολογία του στυλ

Σήμερα τα ρούχα δεν εξυπηρετούν πια μόνο την επιβίωση ή την πρακτικότητα. Το στυλ αποτελεί παράλληλα μια έκφραση του γούστου. Της κοινωνικοοικονομικής κατάστασης και της μοναδικότητάς μας κι άλλοτε της επιθυμίας μας να χαθούμε μέσα στο πλήθος.
Κι όσο «επιφανειακό» ή «ασήμαντο» κι αν θεωρείται, το ντύσιμό μας είναι συχνά ο μοναδικός παράγοντας που καθορίζει την εικόνα που σχηματίζουν οι άλλοι για εμάς. Τις περισσότερες φορές αυτό δεν είναι κάτι που γίνεται συνειδητά. O εγκέφαλός μας έχει μάθει να καταγράφει στοιχεία απ’ ό,τι βλέπει και να τα συγκρίνει μέσα σε κλάσματα δευτερολέπτου με άλλα που κρατά αποθηκευμένα.

Το αποτέλεσμα είναι ότι βγάζουμε αυτοματοποιημένα συμπεράσματα για την προσωπικότητα του άλλου έχοντας ως βάση. Τη στάση του σώματος, την εικόνα των μαλλιών και, κυρίως, το στυλ των ρούχων του. Και καταλήγουμε να μπορούμε να πούμε αν κάποιος είναι : σίγουρος για τον εαυτό του ή ανασφαλής, συντηρητικός ή προοδευτικός, αυστηρός ή χαλαρός, ισχυρογνώμων ή εύπιστος απλώς ρίχνοντας μια ματιά στην εικόνα του.

Ντυνόμαστε για εμάς ή για τους άλλους;

Εαν ισχύει ότι η εμφάνιση μας μπορεί να οδηγήσει σε συμπεράσματα για την προσωπικότητά μας. Ακόμα κι αν δε μας αρέσουν ή δε μας συμφέρουν, τότε γιατί δεν «προσποιούμαστε» ότι είμαστε κάτι διαφορετικό αλλάζοντας το ντύσιμό μας; Θεωρητικά, θα μπορούσε μια γυναίκα να νιώθει και να δείχνει πιο σέξι επιλέγοντας ένα ζευγάρι ψηλοτάκουνα. Ή ένας άνδρας να βγάζει προς τα έξω ένα πιο σοβαροφανές προφίλ φορώντας ένα αυστηρό κοστούμι.

Οι ιδικοί λένε πως είναι σχεδόν αδύνατο να ξεφύγει κανείς από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του και να ντυθεί κάτι εντελώς διαφορετικό από αυτό που είναι.Στη γλώσσα  της ψυχολογίας κάτι τέτοιο αποκαλείται “γνωστική παραφωνία” και είναι ο λόγος για τον οποίο κάποιες φορές τα ρούχα δείχνουν να μας φοράνε. Η να μεταφέρουν το μήνυμα ότι το μόνο που θέλουμε είναι να γυρίσουμε στο σπίτι και να αλλάξουμε.

Μυστικά στυλ

  • Οι άνθρωποι που πηγαίνουν στο χώρο εργασίας τους ντυμένοι σαν στελέχη είναι πιθανότερο να ανελιχθούν πιο γρήγορα σε ανώτερες θέσεις.
  • Είναι πιο πιθανό ένας άνδρας να ζητήσει ραντεβού από μια γυναίκα, όταν αυτή φοράει κόκκινα.
  • Οι άνθρωποι που κάνουν τζόγκινγκ είναι πιο πιθανό να χαιρετήσουν έναν άλλο δρομέα που περνάει από κοντά τους, αν φοράει παρόμοια ρούχα με αυτούς.
  • Συνηθίζουμε να κρατάμε μεγαλύτερη απόσταση όταν κοντά μας βρίσκονται άτομα που είναι ντυμένα παράξενα ή παλιομοδίτικα.
  • Μια γυναίκα που είναι υποψήφια για μια δουλειά είναι πιο πιθανό να την πάρει αν είναι ντυμένη σε ανδρόγυνο στυλ παρά αν η εμφάνισή της είναι πολύ θηλυκή.
  • Το γούστο στα ρούχα είναι το πρώτο πράγμα που προσέχουν οι άνδρες στις γυναίκες. Εκείνες, πάλι, προσέχουν πρώτα το πρόσωπο και κυρίως το χαμόγελο και τα μάτια.
  • Οι περισσότερες γυναίκες φοράνε λιγότερα από τα μισά ρούχα που διαθέτουν.
  • Όταν φοράμε ένα ρούχο που μας αρέσει, αισθανόμαστε αυτόματα λιγότερο αγχωμένοι και πιο αισιόδοξοι.

ΔΕΣ ΑΚΟΜΑ

ΔΗΜΟΦΗΛΗ ΑΡΘΡΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *