Τρίτη, 26 Σεπτεμβρίου

Ηγέτης γεννιέσαι ή γίνεσαι;

Ηγέτης γεννιέσαι ή γίνεσαι;

pink-daisy-flower-th - ΑντιγραφήΗγέτης γεννιέσαι ή γίνεσαι;
Ανακάλυψε τη δύναμη που έχεις μέσα σου και δείξε ότι μπορείς να γίνεις η καλύτερη εκδοχή του εαυτού σου.

Ηγεσία! Μια έννοια με την οποία γαλουχήθηκε η γενιά μας προκειμένου να κατακτήσει την επιτυχία, όπως μας τη φαντάστηκαν, την περιέγραψαν ή και την έζησαν κάποιοι άλλοι. Μπορούμε όλοι να γίνουμε ηγέτες; Υπάρχει μεγάλη διαμάχη μεταξύ των ειδικών. Άφθονο μελάνι έχει καταναλωθεί για την ηγεσία και τη δύναμη του καθενός να είναι ηγέτης σε κάποιο επίπεδο.


 

Τι γίνεται όμως με όσους δεν έχουν καμία ανάγκη ή πρόθεση να γίνουν ηγέτες; Γιατί να μην ασχοληθούμε λίγο μαζί τους; Σε τελική ανάλυση, είναι πολύ περισσότεροι. Και όσο κι αν η μοίρα του κόσμου δείχνει να εξαρτάται από του λίγους που ηγούνται, κάτι μέσα μου (ίσως ελπίδα;) μου λέει ότι το ποιόν και οι αξίες των υπολοίπων συντελούν πολύ σε αυτήν τη μοίρα. Η λέξη που εκφράζει το αντίθετο του ηγέτη, «ουραγός», δηλαδή «αυτός που βρίσκεται στο τέλος», είναι άραγε η πιο κατάλληλη; Νομίζω ότι προτιμώ τη λέξη οπαδός. Μια από τις αγαπημένες μου ομιλίες στο ΤΕΟ είναι αυτή του Derek Sivers «Πώς να ξεκινήσετε ένα κίνημα». Με το χιούμορ και την ευφυΐα που τον χαρακτηρίζει, κάνει ξεκάθαρο πως χωρίς αυτόν ή αυτούς που είναι διατεθειμένοι να ακολουθήσουν, ο «ηγέτης» μπορεί απλώς να είναι ο τρελός του χωριού! Μια και μίλησα για οπαδούς (εμπνευσμένη κυρίως από το fαcebook), θα ήθελα να ξεκαθαρίσω κάτι σε αυτό το σημείο: μόνο και μόνο επειδή έχεις κάποιους ανθρώπους που σε ακολουθούν στο facebook, δεν σημαίνει ότι είσαι ηγέτης!

Σε όλους λοιπόν του μη-ηγέτες θα ήθελα —με σεβασμό και πίστη στην αξία τους— να πω:

1.Χαλαρώστε! Αποτινάξτε το ενοχικό συναίσθημα που γεννιέται σε πολλούς επειδή του αρέσει να ακολουθούν. Σημασία δεν έχει σε ποιο σημείο βρίσκεσαι (στο κεφάλι ή στην ουρά), αλλά πω άγεσαι και φέρεσαι εκεί που βρίσκεσαι. Δεν πιστεύω ότι είναι κακό να ακολουθούμε. Το κάνουν όλοι, ακόμα και οι απανταχού ηγέτες, με την έννοια του θαυμασμού ή της έμπνευσης ή απλώς του οπαδού μια ποδοσφαιρικής ομάδας.

2.Ζήστε και δράστε με ακεραιότητα, δηλαδή σύμφωνα με τις δικές σας προσωπικές αξίες. Βρείτε τι είναι αυτό που μιλάει στο δικό σας ήθος, στη δική σας νοημοσύνη, στον δικό σας κόσμο και διαφυλάξτε το! Οι αρχές και οι θέσεις του πιο φωνακλά μπορεί να τείνουν να κυριαρχήσουν αλλά δεν σημαίνει ότι οι δικέ σας είναι λιγότερο σημαντικές!

3 Διατηρήστε την πίστη στον εαυτό σας. Η μόνη αυθεντία στη ζωή σας είστε εσείς. Αν υπάρχει ένας ηγέτης που αξίζει να ακολουθούμε, αυτός είναι η καλύτερη εκδοχή του εαυτού μας.

4.Ξεκαθαρίστε μέσα σας αυτό που πραγματικά είστε και τιμήστε/αγαπήστε τον εαυτό σας γι’ αυτό που είναι αληθινά. Μην αφήσετε κανένα να σας κομπλεξάρει επειδή «δεν έχετε ηγετικές ικανότητες». Η ζωή μπορεί να είναι εξίσου ευχάριστη και αποδοτική με ή χωρίς αυτές.

5.Όλοι είμαστε ηγέτες σε κάποιο βαθμό ή σε κάποια έκφανση της ζωής μας. ‘Όταν μιλάμε για ηγέτες, μη σκέφτεστε μόνο πολιτικούς αρχηγούς, διευθύνοντες συμβούλους. Ηγέτες υπάρχουν παντού: κάποιος που είναι υπεύθυνα για ένα μικρό αριθμό ατόμων (ακόμη και ένα-δύο) στο γραφείο. Η νοικοκυρά που είναι υπεύθυνη για το σπίτι της. Οι γονείς που ασχολούνται με την ανατροφή των παιδιών τους. Η πωλήτρια που επηρεάζει τον πελάτη Ο/η σύζυγος που παίρνει μια πρωτοβουλία ή μια απόφαση για την οικογένειά του.

6.Η έλλειψη πρεμούρας για ηγεσία δεν σας καθιστά ντε και καλά ουραγούς. Οι πιο ενδιαφέροντες άνθρωποι που έχω γνωρίσει δεν είναι ηγέτες αλλά είναι αυτοί που τραβούν τον δικό του δρόμο χωρίς έγνοια για το αν ηγούνται ή ακολουθούν. Το μόνο που του νοιάζει είναι ο στόχος του και ο τρόπος να φτάσουν εκεί. “Ένα από τα πιο ηχηρά ονόματα στον κλάδο είναι ο καθηγητής και διάσημος συγγραφέας Henry Mintzberg, σε μια συνέντευξη στην οποία τον ρώτησαν «τι προτείνετε για την ηγεσία του 21ου αιώνα», η απάντησή του ήταν άμεση: «Λιγότερη ηγεσία»!

Σχετικά άρθρα:

Να,πως η αυτογνωσία θα σε βοηθήσει να αδυνατίσεις!

Οι γονείς παραμελούν τα άσχημα παιδιά

ψυχολογία και Χρώματα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *