Παρασκευή, 27 Ιανουαρίου

Ηλιακή ακτινοβολία και μάτια

Ηλιακή ακτινοβολία και μάτια

Ηλιακή ακτινοβολία και μάτια

Η ηλιακή ακτινοβολία κάνει πολύ κακό στα μάτια. Δες γιατί δεν πρέπει να βγαίνεις έξω χωρίς γυαλιά ηλίου. Αυτό το άρθρο θα σου ανοίξει τα μάτια…Τα μάτια σου διαθέτουν προστασία (φρύδια, βλέφαρα, βλεφαρίδες), αλλά μη βασίζεσαι σε αυτήν, αφού δεν είναι ικανή να σε προφυλάξει από την υπεριώδη ακτινοβολία UV. Οι ιδικοί εξηγούν γιατί είναι απαραίτητο να μη βγαίνεις έξω χωρίς τα γυαλιά σου.

Οι συνέπειες της UV ακτινοβολίας Τι μπορεί να προκαλέσει στα μάτια σου:

Ξηροφθαλμία και αλλεργία

Οι πιο συχνές παθήσεις στην επιφάνεια του οφθαλμού είναι η ξηροφθαλμία, η μικροβιακή επιπεφυκίτιδα και η αλλεργία. Προκαλούνται από αλλεργιογόνα, τη ζέστη, την έκθεση στον ήλιο και τα μικρόβια. Θεωρείται συχνή πάθηση Επιπεφυκίτιδα και αποτελεί εκφύλιση του επιπεφυκότος. Εμφανίζεται ως τριγωνικό στρώμα ιστού το οποίο επεκτείνεται στον κερατοειδή (το διάφανο χιτώνα του ματιού).

Φωτοκερατίτιδα

Η έκθεση στον ήλιο μπορεί να προκαλέσει έγκαυμα στον κερατοειδή. Στα συμπτώματα περιλαμβάνονται η έντονη ερυθρότητα, ο πόνος, το τσούξιμο και η φωτοφοβία. Πρόκειται για
φλεγμονή του επιπεφυκότος, ανάλογη του εγκαύματος στο δέρμα.

Καταράκτης

Αυξημένη συχνότητα εμφάνισης καταρράκτη σε όσους είχαν εκτεθεί για μεγάλες περιόδους στην ακτινοβολία χωρίς προστασία. Η ηλιακή ακτινοβολία απορροφάται σε μεγάλο βαθμό και από τον κρυσταλλοειδή φακό, με αποτέλεσμα τη δημιουργία πρόωρου καταρράκτη.
Πρόκειται για την κύρια αιτία τύφλωσης. Καθώς απορροφάται η ηλιακή ακτινοβολία από τα κύτταρα του επιθηλίου και τους νευρώνες του αμφιβληστροειδούς δημιουργούνται ελεύθερες ρίζες, οι οποίες βλάπτουν το επιθήλιο του αμφιβληστροειδούς, με αποτέλεσμα να αλλοιώνεται η ωχρά κηλίδα σταδιακά καταστρέφοντας την οξεία, κεντρική όραση.

Ηλιακή ακτινοβολία και μάτια

Η τελευταία είναι απαραίτητη για να βλέπει κανείς καθαρά τα αντικείμενα και βασική για καθημερινές δραστηριότητες, όπως το διάβασμα και η οδήγηση. H επίδραση της υπεριώδους ακτινοβολίας στα μάτια είναι αθροιστική.

Η χωρίς προστασία έκθεση στο ηλιακό φως για 5 ώρες καθημερινά κατά την εφηβική ηλικία μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης ωχράς κηλίδος κατά 50%. Δυο τύπους καρκίνου, καρκινικούς όγκους στα βλέφαρα, στον επιπεφυκότα και το χοριοειδή που σχετίζονται με την υπεριώδη ηλιακή ακτινοβολία.

Πάρε τα μέτρα σου!

Ενυδάτωνε τα μάτια σου. Ο οφθαλμίατρος θα σου συστήσει ειδικά αντιμικροβιακά ή αντιαλλεργικά κολλύρια στην περίπτωση της αλλεργίας και υποκατάστατα δακρύων για την ξηροφθαλμία γύρω από τα μάτια ειδικά, υποαλλεργικά προϊόντα, με υψηλό δείκτη προστασίας από τον ήλιο (SPF).

ΔΩΣΕ ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΟΥΣ ΦΑΚΟΥΣ ΕΠΑΦΗΣ

 • Μπορείς να τους φορέσεις στον ήλιο, αρκεί να ενυδατώνεις τακτικά τα μάτια σου ρίχνοντας τεχνητά δάκρυα.
 • Μην τους βάζεις στην πισίνα. Υπάρχει κίνδυνος να κολλήσεις ψευδομονάδα.
 • Επίσης, φόρα γυαλιά κολύμβησης
 • Οι φακοί πρέπει να είναι 100% απορροφητικοί.
 • Στην ετικέτα να αναγράφεται ότι δεσμεύουν την UVA και την UVB. Βέβαια, η απορροφητική ικανότητά τους δεν εξαρτάται από το πόσο σκούρα είναι ούτε από το πόσο ακριβά.
 • Επίσης, να φέρουν το διακριτικό CE, που είναι υποχρεωτικό να υπάρχει στα γυαλιά ως εγγύηση της ποιότητας και της αποτελεσματικότητας των φακών.

Επίλεξε γυαλιά ανάλογα με την ηλιοφάνεια της περιοχής όπου κατοικείς. Από το 1995 και μετά αναγράφεται στο βραχίονά τους και η κατηγορία στην οποία ανήκουν (0, 1 ,2,3,4). Αυτό αντιστοιχεί στις συνθήκες περιβάλλοντος για τις οποίες έχει κατασκευαστεί ο φακός. Για παράδειγμα, στην Ελλάδα η κατηγορία 3 είναι η ενδεδειγμένη. Στα μεγάλα υψόμετρα με πολύ έντονη ηλιοφάνεια συστήνεται η κατηγορία 4.

Δώσε σημασία στους φακούς.

 • Οι γκρι μειώνουν την ένταση του φωτός χωρίς να αλλοιώνουν τα χρώματα ή την αντίθεση των χρωμάτων.
 • Οι καφέ και οι κίτρινοι είναι ιδανικοί για το χιόνι, ενώ αν παίζεις τένις, επέλεξε μπλε ή πράσινους.
 • Αν ασχολείσαι με θαλάσσια σπορ, οι πολωτικοί φακοί κρίνονται ιδανικοί, αφού εξαλείφουν τις αντανακλάσεις στις λείες επιφάνειες όπως η θάλασσα, η άμμος κ.λπ.
 • Όταν δοκιμάζεις τα γυαλιά ηλίου, φρόντιζε να μην παρεμποδίζεται η χρωματική αντίληψη και να μη μειώνεται η οπτική ευκρίνεια.
 • Εάν φοράς διορθωτικά γυαλιά οράσεως, ζήτα να σου προσθέσουν φίλτρο απορρόφησης της UV. ηλίου, καθώς καλύπτουν τα μάτια και από το πλάι.
 • Φόρα τα χειμώνα-καλοκαίρι.
 • Μην κοιτάζεις ποτέ κατάματα τον ήλιο. Ακόμη και στη διάρκεια έκλειψης κινδυνεύεις να πάθεις ηλικιακή αμφιβληστροειδοπάθεια.
 • Άπλωνε στα βλέφαρα και το δέρμα ερεθιστικό για τα μάτια και ευνοεί την εμφάνιση ξηροφθαλμίας ή την επιδεινώνει όταν ήδη υπάρχει. Αν έχεις τη δυνατότητα, προτίμησε να κολυμπήσεις σε πισίνα με διαφορετικά συστήματα καθαρισμού, π.χ. με όζον.
 • Βάλε τη μάσκα σου: Έχε υπόψη σου ότι το αλάτι της θάλασσας είναι ερεθιστικό για τα μάτια, γι’ αυτό είναι προτιμότερη η χρήση μάσκας όταν βουτάς.
 • Ακολούθησε τους κανόνες υγιεινής. O καθημερινός και σωστός καθαρισμός των φακών επαφής με
  τα ειδικά αποστειρωμένα υγρά καθαρισμού είναι πολύ σημαντικός για την υγεία των ματιών.
 • Ποτέ μην ξεπλένεις τους φακούς με νερό βρύσης, παρά μόνο με αποστειρωμένο αλατούχο φυσιολογικό ορό.
 • Μην επαφίεσαι στο ότι φοράς φακούς επαφής. Αρκετοί έχουν φίλτρο. Παρ’ όλα αυτά, είναι απαραίτητη και η χρήση γυαλιών για την πλήρη προστασία των ματιών.

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά, με ενεργό σύνδεσμο (link) beauty-secrets.gr

ΔΕΣ ΑΚΟΜΑ

ΔΗΜΟΦΗΛΗ ΑΡΘΡΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *