Τρίτη, 26 Σεπτεμβρίου

Καριέρα και μητρότητα

Καριέρα και μητρότητα
Οι γυναίκες καριέρας δεν αναγκάζονται πλέον να εγκαταλείψουν τον επαγγελματικό στίβο προς χάριν της μητρότητας.Τόσο η επιστήμη όσο και η κοινωνία είναι πλέον με το μέρος τους….
Η διεθνής τάση στον διαρκώς αναπτυσσόμενο και μεταβαλλόμενο χώρο της εργασίας είναι η βελτίωση της αναπαραγωγικής αλλά και γενικότερης υγείας τον εργαζόμενου. Μεγάλοι οργανισμοί και επιχειρήσεις αναλαμβάνουν δράσεις και παρέχουν πόρους και υπηρεσίες με σκοπό την πληροφόρηση των εργαζόμενων για θέματα που αφορούν την υγεία τους κατ τις επιλογές που έχουν για αναπαραγωγή. Με τον τρόπο αυτό ενισχύεται ο δεσμός τον εργαζόμενου με την εταιρεία και φαίνεται πως βελτιώνονται οι πολιτικές και οι πρακτικές στο χώρο της εργασίας. Τα θέματα κυρίως αφορούν όλο το φάσμα των αποριών αλλά και ανησυχιών που έχουν οι γυναίκες σχετικά με τη σύλληψη αλλά και αντισύλληψη, την εγκυμοσύνη και τον τοκετό, την ψυχολογία, τη σχέση με το σύντροφό τούς αλλά και αργότερα την εμμηνόπαυση.


Η αξία της αναπαραγωγικής υγείας στην εργασία

6a5fc3f4-41cd-41ad-85fd-6594de67ef0f-2060x1236-

Νέες και μέλλουσες μαμάδες αντιπροσωπεύουν ένα μεγάλο ποσοστό τον εργατικού δυναμικού σε κάθε υγιή επιχείρηση. Περισσότερες από τις μισές γυναίκες αναμένεται να μείνουν έγκυες κατά τη διάρκεια των ετών εργασίας τους. Οι περισσότερες, με τη σωστή πληροφόρηση και καθοδήγηση, Θα εξακολουθήσουν να εργάζονται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους και Θα θέλουν να επιστρέψουν στην εργασία τους μετά τη γέννηση και το Θηλασμό τον μωρού τούς. Εργασία και εγκυμοσύνη δεν αλληλοαποκλείονται, εκτός και αν υπάρχουν σαφείς ιατρικές ενδείξεις.’Ένα υποστηρικτικό και ασφαλές περιβάλλον εργασίας αυξάνει την πιθανότητα μια έγκυος να συνεχίσει να είναι παραγωγική στη διάρκεια της εγκυμοσύνης της και δυναμικά να επιστρέψει στην εργασία της μετά τη γέννηση και το θηλασμό τον μωρού της. Η στήριξη και ο σεβασμός της στη φάση του Θηλασμού, με τη δυνατότητα να μπορεί να αντλεί και να αποθηκεύει το μητρικό γάλα ενώ έχει επιστρέψει στην εργασία της, είναι ένα ακόμα κίνητρο για καλύτερη απόδοση στο χώρο της εργασίας της.

Διατήρηση της γονιμότητας

shutterstock_107606342-

Τα τελευταία δύο χρόνια, είναι έντονο το ενδιαφέρον, ολοένα και μεγαλύτερου αριθμού γυναικών αναπαραγωγικής ηλικίας, για αυτό που ονομάζουμε διατήρηση της γονιμότητας. Ως γνωστό, η ικανότητα μιας γυναίκας για αναπαραγωγή αρχίζει σιγά σιγά να φθίνει από τα 30 και έπειτα και ακόμα περισσότερο μετά τα 36 έτη. Με την εξέλιξη των μεθόδων Υποβοήθησης της Αναπαραγωγής, οι νεαρές γυναίκες έχουν πλέον τη δυνατότητα να καταψύξουν τα ωάρια τους (ιδανικά εως την ηλικία των 35 ετών) με μία τεχνική που ονομάζεται υαλοποίηση, και να τα χρησιμοποιήσουν σε μία πιο προχωρημένη αναπαραγωγική ηλικία, όταν αποφασίσουν να μείνουν έγκυες. Η κατάψυξη των ωαρίων αποτελεί την επιθυμία ολοένα και μεγαλύτερου αριθμού νεαρών γυναικών στο εξωτερικό, που με τον τρόπο αυτό επικεντρώνονται καλύτερα στη δουλειά τούς, χωρίς να ανησυχούν για την αναπαραγωγική τους ικανότητα στο μέλλον. Ας σημειωθεί πως από το 2014, το Faceb00k και η Apple καλύπτουν τα έξοδα σε όσες εργαζόμενες επιθυμούν να καταψύξουν τα ωάρια τους με στόχο τη διατήρηση της γονιμότητας τούς.

Σχετικά άρθρα:

Συμβουλές καριέρας-Βήματα για να την απογειώσεις!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *