Πέμπτη, 23 Μαρτίου

Πρόωρη γήρανση προσώπου: Αιτίες και αντιμετώπιση

Πρόωρη γήρανση προσώπουΠρόωρη γήρανση προσώπου: Αιτίες και αντιμετώπιση

Πρόωρη γήρανση προσώπου.Οι αριθμοί λένε σχεδόν πάντα την αλήθεια! Το 80% των σημαδιών της γήρανσης οφείλονται στο περιβάλλον και στη ζωή στην πόλη.


Τι φταίει γι’ αυτές τις ρυτίδες που εμφανίστηκαν στο πρόσωπο και στην περιοχή των ματιών.Τα γονίδιά,ο ήλιος ή το κάπνισμα; Όποια και αν είναι η αιτία πρέπει να προσπαθήσουμε να περιορίσουμε τους εξωγενείς παράγοντες που επηρεάζουν αρνητικά την υγεία της επιδερμίδας μας.

Πρόωρη γήρανση προσώπου και κάπνισμα

Πρόωρη γήρανση προσώπου και κάπνισμα

Οι χημικές ουσίες του τσιγάρου προκαλούν πολλά δεινά στον οργανισμό γενικά και στην επιδερμίδα ειδικότερα. Ελαττώνει τη ροή του αίματος, μειώνει το οξυγόνο, επιτίθεται στην αρχιτεκτονική του δέρματος, προκαλεί διάσπαση των ινών του κολλαγόνου και της ελαστίνης, μειώνει τη συγκέντρωση του νερού στην εξωτερική στιβάδα, ενώ δημιουργεί ελεύθερες ρίζες, οι οποίες βλάπτουν το DNA των κυττάρων.


Πρόωρη γήρανση προσώπου και ήλιος

Πρόωρη γήρανση προσώπου και ήλιος

Είναι ο πιο σημαντικός αλλά και ο πιο καλά μελετημένος παράγοντας απ’ όσους συμμετέχουν στη διαδικασία γήρανσης. Οι ακτίνες UV αποτελούν την κυριότερη αιτία της πρόωρης γήρανσης. Καθώς προκαλούν βλάβες στην επιφάνεια της επιδερμίδας και στις βαθύτερες στιβάδες. Οι ακτίνες UVB αλλοιώνουν το DNA των δερματικών κυττάρων και ευθύνονται για το μαύρισμα, τα ηλιακά εγκαύματα και διάφορους τύπους καρκίνου.

Οι ακτίνες UVA, χωρίς να έχουν ορατές επιπτώσεις, διεισδύουν στις βαθύτερες στιβάδες και τροποποιούν τη δομή των ινών κολλαγόνου και ελαστίνης, που είναι υπεύθυνες για τη σφριγηλότητα.  Επίσης, αυξάνουν το σχηματισμό των ελεύθερων ριζών και πλήττουν τους αμυντικούς μηχανισμούς και  την ικανότητα ανάπλασης. Τα πρώτα σημάδια της φωτογήρανσης είναι η ξηρότητα. οι δυσχρωμίες, ο ανομοιόμορφος τόνος και η απώλεια ελαστικότητας. Γι’ αυτούς τους λόγους η χρήση αντηλιακής κρέμας όλο το χρόνο είναι απόλυτη ανάγκη.

Πρόωρη γήρανση προσώπου και μόλυνση του περιβάλλοντος

 

Πρόωρη γήρανση προσώπου και μόλυνση του περιβάλλοντος

Οι ατμοσφαιρικοί ρύποι, τα μικροσωματίδια από τα καυσαέρια, ο καπνός και η σκόνη είναι τα βασικά χαρακτηριστικά της ζωής στα μεγάλα αστικά κέντρα. Το οξειδωτικό στρες και οι φλεγμονές που προκαλούνται από τη ρύπανση αποδυναμώνουν τη λειτουργία του δερματικού φραγμού και μειώνουν τα αντιοξειδωτικά της κεράτινης στιβάδας. Έτσι. εμφανίζετε η πρόωρη γήρανση του προσώπου.

Πρόωρη γήρανση προσώπου άγχος και κακός ύπνος

Πρόωρη γήρανση προσώπου άγχος και κακός ύπνος 

Πολλές δερματικές παθήσεις επιδεινώνονται όταν βιώνεις έντονο στρες, ενώ, όταν δεν κοιμάσαι καλά, τα σημάδια κούρασης αλλά και γήρανσης γίνονται περισσότερο αισθητά.

Πρόωρη γήρανση προσώπου και διατροφή

Πρόωρη γήρανση προσώπου και διατροφή

Οι διατροφικές συνήθειες είναι κι αυτές ένα πολύ σημαντικό κομμάτι της πρόωρης γήρανσης , αφού επηρεάζουν θετικά ή αρνητικά την ποιότητα και την υγεία της επιδερμίδας. Τα λιπαρά, οι επεξεργασμένες τροφές και το αλκοόλ συνδέονται άμεσα με την πρόωρη γήρανση. Επιπλέον, η υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης προκαλεί τη γλυκοζυλίωση, η οποία, όπως και η έκθεση στον ήλιο,μπορεί να επιταχύνει τη διαδικασία της γήρανσης.

Πρόωρη γήρανση προσώπου και αντιμετώπιση

ΔΗΜΟΦΗΛΗ ΑΡΘΡΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *