Η θερμότητα που παράγεται όταν καίμε την τροφή που τρώμε ονομάζεται θερμογόνος δράση της τροφής και είναι η ενέργεια που «δωρίζουμε» στο περιβάλλον και δεν αποθηκεύεται ως λίπος. Η μεγαλύτερη παραγωγή θερμότητας προέρχεται από το μεταβολισμό των πρωτεϊνών: Tο 25-30% της ενέργειάς τους χάνεται ως θερμότητα.
Οι υδατάνθρακες επίσης προκαλούν σημαντική παραγωγή θερμότητας (γύρω στο 10%). Αντίθετα, το λίπος προκαλεί ελάχιστη παραγωγή θερμότητας για να μεταβολιστεί, γι’ αυτό είναι η πλέον ακατάλληλη ουσία. Ο πρωταθλητής, ωστόσο, όσον αφορά την παραγωγή θερμότητας είναι το οινόπνευμα: Η μισή ενέργεια που περιέχει απελευθερώνεται ως θερμότητα όταν μεταβολίζεται. Αυτός είναι ο λόγος που προσφέρει λιγότερη ενέργεια απ’ ό,τι δείχνουν οι επτά θερμίδες που περιέχει ανά γραμμάριο. Όμως, ο συνδυασμός οινοπνεύματος και λίπους είναι λανθασμένος, γιατί ο οργανισμός προτιμά να κάψει το οινόπνευμα πριν από το λίπος, οπότε το λίπος αποθηκεύεται.
Μια άλλη ουσία που μπορεί να αυξήσει την παραγωγή θερμότητας και τις καύσεις είναι τα μπαχαρικά, ιδίως τα καυτερά. Το σκόρδο, επίσης, αυξάνει τις καύσεις.
Καυτερή σούπα με ψαρονέφρι
Υλικά (για 4 μερίδες)
1 κ.σ. σησαμέλαιο ή ελαιόλαδο
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 πιπεριά τσίλι ψιλοκομμένη
2 σκελίδες σκόρδο λιωμένες
2 κ.γ. κύμινο σε σκόνη
5 φλ. ζωμό κοτόπουλου
750 γραμμ. ψαρονέφρι σε λωρίδες
2 φλ. μεξικάνικη πικάντικη σάλτσα (στα σούπερ μάρκετ)
Εκτέλεση
1. Ζεσταίνετε το λάδι σε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά. Προσθέτετε το κρεμμύδι και την πιπεριά και τσιγαρίζετε, ανακατεύοντας για 5 λεπτά. Ρίχνετε το σκόρδο και το κύμινο και ανακατεύετε για 30 δευτερόλεπτα.
2. Προσθέτετε το ζωμό και αυξάνετε τη θερμοκρασία στο μέγιστο. Ρίχνετε στην κατσαρόλα το κρέας και το αφήνετε μέχρι να πάρει χρώμα.
3. Προσθέτετε την πικάντικη σάλτσα και αφήνετε το φαγητό να σιγοβράσει. Σερβίρετε ζεστό
http://www.peoplegreece.com/
Καυτερή σούπα με ψαρονέφρι
Υλικά (για 4 μερίδες)
1 κ.σ. σησαμέλαιο ή ελαιόλαδο
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 πιπεριά τσίλι ψιλοκομμένη
2 σκελίδες σκόρδο λιωμένες
2 κ.γ. κύμινο σε σκόνη
5 φλ. ζωμό κοτόπουλου
750 γραμμ. ψαρονέφρι σε λωρίδες
2 φλ. μεξικάνικη πικάντικη σάλτσα (στα σούπερ μάρκετ)
Εκτέλεση
1. Ζεσταίνετε το λάδι σε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά. Προσθέτετε το κρεμμύδι και την πιπεριά και τσιγαρίζετε, ανακατεύοντας για 5 λεπτά. Ρίχνετε το σκόρδο και το κύμινο και ανακατεύετε για 30 δευτερόλεπτα.
2. Προσθέτετε το ζωμό και αυξάνετε τη θερμοκρασία στο μέγιστο. Ρίχνετε στην κατσαρόλα το κρέας και το αφήνετε μέχρι να πάρει χρώμα.
3. Προσθέτετε την πικάντικη σάλτσα και αφήνετε το φαγητό να σιγοβράσει. Σερβίρετε ζεστό
http://www.peoplegreece.com/