Valentine’s Day tip για γεύματα φιλικά για την καρδιά
Στο άρθρο αυτό θα σας δώσουμε Valentine’s Day tip για γεύματα φιλικά για την καρδιά. Στις 14 Φεβρουαρίου, όπου και να κοιτάξουμε Βλέπουμε καρδούλες: σε δώρα, σε κάρτες, σε μπαλόνια! Σκεφτήκαμε, λοιπόν για την ημέρα που η καρδιά έχει. την τιμητική της να σας δώσουμε tips για να κάνετε τη διατροφή σας αλλά και το εορταστικό σας γεύμα- heart friendly!
ΠΕΙΤΕ «ΝΑΙ» ΣΤΑ ΑΚΟΡΕΣΤΑ ΤΑ«ΚΑΛΑ») ΛΙΠΑΡΑ
Τα μονοακόρεστα λιπαρά, όπως έχει φανεί από μελέτες, έχουν θετική επίδραση στην HDL [«καλή»] χοληστερόλη του αίματος όταν αντικαθιστούν τα κορεσμένα («κακά»] λιπαρά ή τους υδατάνθρακες στη διατροφή μας. Αντίστοιχα, τα πολυακόρεστα λιπαρά σχετίζονται με μειωμένα επίπεδα LDL («κακής»] χοληστερόλης στο αίμα, όταν αντικαθιστούν τα κορεσμένα λιπαρά.
Το ελαιόλαδο είναι ένας από τους διασημότερους αντιπροσώπους των μονοακόρεστων λιπαρών, τα οποία συναντούμε επίσης σε τρόφιμα όπως οι ελιές, τα φυτικά έλαια) οι μαλακές μαργαρίνες, το αβοκάντο αλλά και οι ξηροί καρποί. Από την άλλη, τα πολυακόρεστα λιπαρά οξέα τα συναντούμε κυρίως σε τρόφιμα όπως φυτικά έλαια, φυτικές μαργαρίνες, ξηρούς καρπούς και σπόρους, καθώς και στα ψάρια.
Valentine’s Day tip:
Για ένα εντυπωσιακό ορεκτικό πλούσιο σε «καλά» λιπαρά, ετοιμάστε καναπεδάκια με ψωμί ολικής και μους αβοκάντο.
ΠΕΡΙΟΡΙΣΤΕ ΤΑ «ΚΑΚΑ» ΛΙΠΑΡΑ
Ποια είναι αυτά;
Τα κορεσμένα λιπαρά, που συναντώνται σε ζωικά τρόφιμα όπως το βούτυρο το κόκκινο κρέας και τα πλήρη γαλακτοκομικά προϊόντα.
Τα trans λιπαρά, που συνήθως δημιουργούνται κατά την παρασκευή τροφίμων όπως γλυκά, αλλαντικά και προτηγανισμένα προϊόντα. Τα λιπαρά αυτά φαίνεται να σχετίζονται με την αύξηση της χοληστερόλης του αίματος και κατ’ επέκταση με καρδιαγγειακές παθήσεις.
Valentine’s Day tip:
Αν θέλετε στο εορταστικό σας δείπνο να δημιουργήσετε ένα πιάτο με κρέας, ζητήστε από τον κρεοπώλη σας ένα άπαχο τμήμα, π.χ. ψαρονέφρι. Εναλλακτικά, μπορείτε να αντικαταστήσετε το κόκκινο κρέας με ψάρι, π.χ. σολομό.
ΜΕΙΩΣΤΕ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΤΟ ΑΛΑΤΙ ΠΟΥ ΚΑΤΑΝΑΛΩΝΕΤΕ
Η αυξημένη κατανάλωση νατρίου, το οποίο αποτελεί το βασικό συστατικό του αλατιού, έχει συσχετιστεί με αύξηση της αρτηριακής πίεσης, που αποτελεί παράγοντα κινδύνου για τα καρδιαγγειακά νοσήματα. Πολλοί πιστεύουν ότι πετυχαίνουν χαμηλή πρόσληψη αλατιού/νατρίου επειδή δεν προσθέτουν επιπλέον αλάτι στο πιάτο τους. Όμως, εκτός από το επιτραπέζιο αλάτι υπάρχουν πολλές τροφές που περιέχουν κρυμμένο πρόσθετο αλάτι ή νάτριο) όπως το ψωμί, τα τυριά, τα αλλαντικά, τα κονσερβοποιημένα τρόφιμα κ.λπ.
Valentine’s Day tip:
Μειώστε το αλάτι κατά το μαγείρεμα και το σερβίρισμα. Και επειδή σε καμία περίπτωση δεν θα θέλαμε το γεύμα να καταλήξει άνοστο, σας προτείνουμε να δώσετε ιδιαίτερες γευστικές πινελιές προσθέτοντας μπαχαρικά και αρωματικά βότανα [π.χ. άνηθο, ρίγανη, δεντρολίβανο].
ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΤΕ ΤΑ ΛΑΧΑΝΙΚΑ ΚΑΙ ΤΑ ΦΡΟΥΤΑ
Τα λαχανικά και τα φρούτα είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, βιταμίνες και μέταλλα, ενώ χάρη στις φυτοχημικές ουσίες που περιέχουν, εμφανίζουν έντονη αντιοξειδωτική δράση προστατεύοντας την υγεία της καρδιάς.
Valentine’s Day tip:
Συνοδέψτε την πηγή πρωτεΐνης του γεύματός σας (κρέας, ψάρι, θαλασσινό] με μια μεγάλη σαλάτα με ανάμικτα πράσινα λαχανικά, φέτες πορτοκαλιού και καρύδια, συνδυάζοντας έτσι τα αντιοξειδωτικά με τα «καλά» λιπαρά.
Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά, με ενεργό σύνδεσμο (link) beauty-secrets.gr
ΔΕΣ ΑΚΟΜΑ
- Ιδέες Για Τραπέζι Για Του Αγίου Βαλεντίνου
- Μυστικά Φενγκ Σουι Για Έρωτα Στο Υπνοδωμάτιο
- 10 Τρόποι Για Να Κάνετε Καλύτερη Τη Σχέση Σας!
ΔΗΜΟΦΗΛΗ ΑΡΘΡΑ