Αιμορροΐδες ή Ραγάδες Πρωκτού; Μάθε τι έχεις και πως να τις αντιμετωπίσεις
Ένα συχνό φαινόμενο είναι να συγχέονται από τους ασθενείς, οι αιμορροΐδες με τη ραγάδα πρωκτού, λόγω κοινών συμπτωμάτων, όμως πρόκειται για δύο διαφορετικές παθήσεις.
Οι αιμορροΐδες είναι ουσιαστικά οι πρησμένες φλέβες του πρωκτού, ενώ από την άλλη πλευρά η ραγάδα είναι έλκη και ανοίγματα στο δέρμα.
Ας δούμε λίγο αναλυτικότερα τις δύο περιπτώσεις.
Αιμορροΐδες
Οι αιμορροΐδες είναι αρτηρίες και φλέβες που έχουν όλοι οι άνθρωποι στο κατώτερο τμήμα του παχέος εντέρου και του πρωκτού και χωρίζονται στις εσωτερικές και εξωτερικές.
Οι αιμορροΐδες αποτελούν πρόβλημα όταν διογκωθούν, προκαλέσουν φλεγμονή, βγαίνουν από τον πρωκτό ή επιφέρουν άλλα συμπτώματα. Όλα τα παραπάνω είναι γνωστά ως «αιμορροϊδοπάθεια», η οποία είναι ένα πολύ κοινό πρόβλημα λόγω του τρόπου ζωής και της διατροφής.
Συμπτώματα
Οι αιμορροΐδες έχουν συμπτώματα αρκετά κοινά με σοβαρότερες παθήσεις. Τα γνωστότερα είναι:
- Αιμορραγία μετά τις κενώσεις
- Δυσφορία
- Πόνος
- Κνησμός στην περιοχή του πρωκτού
Αίτια αιμορροΐδων
Οι αιμορροΐδες δεν συνδέονται μόνο με τον σύγχρονο τρόπο ζωής και τις καθιστικές εργασίες, αλλά και με μία σειρά άλλων αιτιών. Συνολικά τα αίτια πρόκλησης είναι:
- Κληρονομικότητα
- Χρόνια δυσκοιλιότητα
- Διάρροιες
- Πίεση
- Έντονος βήχας
- Καθιστική ζωή
- Παχυσαρκία
- Κύηση / Τοκετός
- Βαριά εργασία
- Ορθοστασία
Κλίμακα αιμορροϊδοπάθειας
Υπάρχουν 4 διαφορετικά στάδια στην πάθηση των αιμορροΐδων τα οποία έχουν διαφορετικά συμπτώματα.
- Πρώτου βαθμού: Οι αιμορροΐδες διατηρούνται στην θέση τους και δεν βγαίνουν από τον πρωκτό, όμως μπορεί να προκαλούν αιμορραγία.
- Δευτέρου βαθμού: Οι αιμορροΐδες βγαίνουν έξω από τον πρωκτό κατά τις κενώσεις και επανέρχονται στη θέση τους στη συνέχεια.
- Τρίτου βαθμού: Οι αιμορροΐδες προπίπτουν από τον πρωκτό χωρίς να επανέρχονται αυτόματα και χρειάζονται εξωτερική πίεση.
- Τετάρτου βαθμού: Οι αιμορροΐδες βρίσκονται σε μόνιμη πρόπτωση και δεν επανέρχονται, ενώ ο πόνος είναι μόνιμος.
Διάγνωση και θεραπεία
Στην περίπτωση αιμορραγίας ή παρουσίας αίματος στα κόπρανα, ο ασθενής πρέπει να επισκεφτεί γιατρό ώστε να κάνει κλινική εξέταση. Σε πρώτη φάση ο ειδικός εξετάζει τον πρωκτό και ενδέχεται να χρειαστεί να προβεί σε κολονοσκόπηση, ώστε να αποκλείσει άλλες εντερικές παθήσεις.
Όταν διαπιστωθεί η αιμορροϊδοπάθεια και ο βαθμός, ο γιατρός προτείνει την σχετική θεραπεία.
Στις περιπτώσεις βαριάς μορφής, γίνεται εφαρμογή ελάχιστα επεμβατικών διαδικασιών όπως λέιζερ, υπέρυθρες ακτίνες και η χρήση της μεθόδου Doppler και σε πολύ δύσκολες περιπτώσεις, χειρουργική αντιμετώπιση.
Ραγάδα πρωκτού
Η ραγάδα πρωκτού ή ραγάδα δακτυλίου είναι ουσιαστικά τραύματα ή σκισίματα της περιοχής που γίνονται στην εξωτερική πλευρά του πρωκτού. Μπορεί να εμφανιστεί σε άντρες, γυναίκες ή παιδιά και σε όλες τις ηλικίες.
Πρόκειται για μία αρκετά ενοχλητική και επώδυνη περίπτωση.
Συμπτώματα
Τα συμπτώματα της είναι αρκετά όμοια με τις αιμορροΐδες και έτσι συγχέονται συχνά. Αναλυτικότερα:
- Έντονος πόνος στην αφόδευση
- Αιμορραγία
- Κνησμός
Αίτια Ραγάδας πρωκτού
Μπορούν να υπάρχουν διάφορα αίτια που προκαλούν τις ραγάδες πρωκτού, όμως τα γνωστότερα είναι:
- Η μεγάλη και συμπαγής κένωση
- Χρόνια δυσκοιλιότητα
- Έντονο σφίξιμο
- Χρόνια διάρροια
- Τοκετός
- Τραυματισμός του περινέου
- Ανατομική ανωμαλία πρωκτού ύστερα από εγχειρήσεις
- Φλεγμονώδεις νόσοι του εντέρου
Διάγνωση και θεραπεία
Η διάγνωση της γίνεται μέσα από το ιστορικό του ασθενή και την κλινική εξέταση και είναι αρκετά εύκολη υπόθεση για έναν έμπειρο γιατρό. Μέσω δακτυλικής εξέτασης, μπορεί να εκτιμηθεί το μέγεθος και η βλάβη που έχει ο ασθενής.
Οι μισές περιπτώσεις ραγάδας πρωκτού θεραπεύονται από μόνες τους, όμως αν παραμείνουν, τότε θα πρέπει να υπάρξει διόρθωση από χειρουργό.
Σε πρώτη φάση δίνεται αλοιφή, ενώ εάν επιμείνει ή επανεμφανιστεί το πρόβλημα εντός του 6 μήνου, γίνεται θεραπεία με χρήση λέιζερ.
Ποιος μπορεί δώσει τη λύση;
Για την κατάλληλη κλινική εξέταση των αιμορροΐδων και της ραγάδας πρωκτού, αλλά και την χρήση όλων των σύγχρονων επεμβατικών μεθόδων στην περίπτωση επιμονής, ο κατάλληλος γιατρός είναι ένας γενικός χειρουργός με ειδίκευση στην λαπαροσκοπική, όπως ο Δρ. Θεόδωρος Μηλιωρίδης.
Ο Θεόδωρος Μηλιωρίδης είναι ένας έμπειρος γενικός χειρουργός με έδρα τη Θεσσαλονίκη. Κατέχει διδακτορικό τίτλο στη χειρουργική από το Πανεπιστήμιο του Μιλάνου και πολυετή εμπειρία σε ελληνικά δημόσια και ιδιωτικά νοσοκομεία. Έχει επιπλέον διεθνή αναγνώριση και συμμετοχή σε συνέδρια του κλάδου του.
ΔΕΣ ΑΚΟΜΑ
- Οστεοπόρωση: διάβασε εδώ πώς θα την προλάβεις!
- Πόνος Στη Μέση Ανακούφιση Με Φυσικό Τρόπο
- 3 δραστικοί τρόποι να αντιμετωπίσεις τους μυοσκελετικούς πόνους!
ΔΗΜΟΦΗΛΗ ΑΡΘΡΑ