Δευτέρα, 15 Απριλίου

Αλόννησος ένας ονειρεμένος προορισμός!

 

Αλόννησος ένας ονειρεμένος προορισμός!

Αλόννησος ένας ονειρεμένος προορισμός!

Η Αλόννησος για όσους δεν το γνωρίζουν είναι ένας ονειρεμένος προορισμός βρίσκεται στο Αιγαίο πέλαγος και ανήκει στο νησιωτικό σύμπλεγμα των Σποράδων. Η συνολική έκτασή της φθάνει τα 64,5 τχλμ. και το μήκος των ακτών της τα 67 περίπου χλμ. Χωρίζεται από τη Σκόπελο νοτιοδυτικά με τον πορθμό Αλοννήσου και βορειοανατολικά από τη νήσο Πελαγονήσι με τον πορθμό Πελαγονησίου. Ο όρμος Πατητήρι αποτελεί το επίνειο της νήσου, όπου και συνδέεται ακτοπλοϊκά με το Βόλο, την Σκιάθο, την Σκόπελο και τη Θεσσαλονίκη.

Χώρα Αλοννήσου 

Χώρα Αλοννήσου 
Το Παλαιό Χωριό ή αλλιώς Λιαδρόμια ατενίζει τη γαλάζια θάλασσα από την κορυφή ενός λόφου. Υπήρξε η πρωτεύουσα του νησιού έως το 1965,όταν ένας καταστροφικός σεισμός ανάγκασε τους κατοίκους να το εγκαταλείψουν. Για χρόνια πολλά παρέμενε έρημο και ξεχασμένο μέχρι που τα βήματα κάποιων ξένων περαστικών, των οποίων η ομορφιά και η ιστορία τους μίλησαν στις καρδιές τους. Αγόρασαν τα μισογκρεμισμένα σπίτια από τους κατοίκους, που στη προσπάθεια και στον αγώνα τους να ξαναφτιάξουν τα σπίτια τους, αυτή τη φορά στην τοποθεσία Πατητήρι. Τα πουλούσαν δυστυχώς όσο όσο, αλλά ευτυχώς και τους ξανά έδωσαν ζωή με απόλυτο σεβασμό στην αρχιτεκτονική του τόπου.

Για οικονομικά ακτοπλοϊκά εισιτήρια μπείτε ΕΔΩ

Σήμερα η Χώρα, η οποία κατοικείται κατά 60% από Άγγλους και Γερμανούς και 40% από Έλληνες είναι ένα στολίδι πολιτισμού και ομορφιάς. Τα λιθόστρωτα καλντερίμια σε καλούν να τα περπατήσεις και να δεις από κοντά τα παραδοσιακά σπίτια γεμάτα λουλούδια. Να καθίσεις στα ταβερνάκια και να αφήσεις το βλέμμα σου να πλανηθεί στο απέραντο γαλάζιο. Να ονειροπολήσεις ατενίζοντας το ηλιοβασίλεμα δυτικά προς την Σκόπελο.

Οι λιθοσκέπαστες εκκλησιές του Αγίου Αθανασίου, του Αγίου Γεωργίου, του Χριστού με τις υπέροχες τοιχογραφίες. Τα πετρόχτιστα αλώνια, ο ανεμόμυλος στην είσοδο, το Διοικητήριο και τα εναπομείναντα Βυζαντινά τείχη δεν αφήνουν ασυγκίνητο κανένα ταξιδιώτη.

Ακολουθώντας μια διαδρομή μέσα στα πεύκα, τις ελιές και τις μελωδίες των πουλιών, μπορεί κανείς να φτάσει στο γραφικό ξωκλήσι των Αγίων Αναργύρων, όπου η καταπληκτική θέα θα τον αποζημιώσει.

Εθνικό θαλάσσιο πάρκο Αλοννήσου

Εθνικό θαλάσσιο πάρκο Αλοννήσου

Το Εθνικό θαλάσσιο πάρκο Αλοννήσου και Βορείων Σποράδων, στις Β. Σποράδες, ιδρύθηκε το 1992, με Προεδρικό διάταγμα της Ελληνικής κυβέρνησης και είναι το μοναδικό στη χώρα μας. Η περιοχή περιλαμβάνει το Ν.Α τμήμα της Σκοπέλου και την Αλόννησο. Τα μόνα νησιά που κατοικούνται και άλλα μικρότερα που δεν κατοικούνται με εξαίρεση κάποιους φύλακες ή βοσκούς. Κατά 94 % αποτελείται φυσικά από θάλασσα.

Λόγω του περιορισμένου βαθμού ανθρώπινης παρέμβασης και της καλής κατάστασης του φυσικού περιβάλλοντος. Στο πάρκο βρίσκει καταφύγιο ένας μεγάλος αριθμός από ζώα και πουλιά. Στην περιοχή του Πάρκου μπορεί κανείς να δει το αγριοκάτσικο των Γιούρων, μαυροπετρίτες και αιγαιόγλαρους και να θαυμάσει το κόκκινο κοράλι Corralium rubrum και τα μεγάλης σημασίας υποθαλάσσια λιβάδια της Ποσειδωνίας.

Δελφίνια παίζουν με τα κύματα και συντροφεύουν πολλές φορές τους θαλάσσιους ταξιδευτές. O πιο σημαντικός όμως κάτοικος του Πάρκου είναι η Μεσογειακή Φώκια, η φώκια Monachus Monchus.

Παραλίες της Αλοννήσου

Παραλίες της Αλοννήσου

Το νησί ξεχωρίζει για τις υπέροχες παραλίες του. Οι περισσότερες παραλίες βρίσκονται στη νοτιοανατολική πλευρά του νησιού, που προστατεύονται από τα καλοκαιρινά μελτέμια. Η πρόσβαση σε αυτές είναι πολύ καλή και σε αρκετές από αυτές θα βρείτε και κάτι να φάτε.

Στο βόρειο δυτικό άκρο του νησιού υπάρχουν παραλίες πιο απομονωμένες και πιο δύσκολη πρόσβαση είτε από χωματόδρομους είτε μόνο από την θάλασσα. Όμως όλες έχουν ξεχωριστή ομορφιά ανάλογα τον καιρό και την ώρα της ημέρας που θα τις επισκεφθείτε.

Το Βότση, η Στενή Βάλα, τα Καλαμάκια, η Χρυσή Μηλιά, ο Μικρός & ο Μεγάλος Μουρτιάς η Βρυσίτσα, το Κοκκινόκαστροτη Μαρπούνταιο Άγιος Δημήτριος και ο Τζώρτζη Παλός είναι μερικές από τις παραλίες.

Εκκλησίες  της Αλοννήσου

Εκκλησίες  της Αλοννήσου

Εξέχουσας σημασίας και οι εκκλησίες που δεσπόζουν στο νησί.

  • Στην Κυρά Παναγιά βρίσκεται ένα από τα ιστορικά μοναστήρια των Βορείων Σποράδων, το Μοναστήρι της Κυρά Παναγιάς, το οποίο και είναι μετόχι της Ιεράς Μονής της Μεγίστης Λαύρας του Αγίου Όρους ( Άθως ).
  • Το μοναστήρι είναι μετόχι της Ιεράς Μονής Μεγίστης Λαύρας και όλο το νησί ανήκει στην αγιορείτικη μονή, η οποία και το συντηρεί.
  • O Ναός του Χριστού (Γεννήσεως Χριστού),βρίσκεται εντός του μεσαιωνικού τείχους. Είναι μονοκάμαρος, σταυροειδής εγγεγραμμένος μετά τρούλου.
  • Πλησίον του ναού, συναντάμε τον ναό του Αγίου Αθανασίου, ο οποίος είναι χτισμένος τον 170-180 αιώνα.
  • Στη βορειοδυτική πλευρά του νησιού βρίσκεται η Ι.Μ. Αγίων Αναργύρων. Στον περιβάλλοντα χώρο του ναού σώζονται λείψανα κτισμάτων (κόγχη, τοίχοι κ.λπ.).

Άλλα ονειρεμένα μέρη της Αλοννύσου

Άλλα αξιόλογα μέρη που αξίζει να επισκεφτείτε είναι Το Λαογραφικό Μουσείο, στην πρώτη είσοδο του Κάστρου της Χώρας. Το Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο στο Πατητήρι, που στεγάζεται σε ένα εντυπωσιακό πέτρινο κτίριο.

Τα ερείπια ενός αρχαίου εργαστηρίου αμφορέων, πίσω από την παραλία, στην περιοχή Τσουκάλια.

Η επίσκεψη στα γύρω νησάκια είναι μια πρόκληση και αξίζει τον κόπο να βρείτε ένα πλωτό μέσο για μια ημερήσια εκδρομή. Αξίζει να επισκεφτείτε τη νήσο Περιστέρα, με τον κάβο του πειρατή και με πολλά αρχαία ναυάγια γύρω της.

Τα Σκάντζουρα, με τα λευκά μάρμαρα και το εγκαταλελειμμένο μοναστήρι.

Την Κυρά Παναγιά με το μοναστήρι της Παναγίας, την Ψαθούρα με την υπέροχη παραλία
στη νότια πλευρά και το φάρο. Τα Γιούρα, με τη σπηλιά του Κύκλωπα και τα εξαιρετικά ευρήματα αρχαιολογικού ενδιαφέροντος. Είναι σίγουρο ότι η Αλόννησος ένας ονειρεμένος προορισμός και το ταξίδι στην Αλόννησο θα σας μείνει αξέχαστο!

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά, με ενεργό σύνδεσμο (link) beauty-secrets.gr

ΔΕΣ ΑΚΟΜΑ

ΔΗΜΟΦΗΛΗ ΑΡΘΡΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *