Παρασκευή, 1 Μαρτίου

Απλοί τρόποι για να αντιμετωπίσετε την κυτταρίτιδα!

Απλοί τρόποι για να αντιμετωπίσετε την κυτταρίτιδα!

Απλοί τρόποι για να αντιμετωπίσετε την κυτταρίτιδα!

Πολλά Θα έχετε ακούσει για την κυτταρίτιδα και πολύ περισσότερα θα έχετε δοκιμάσει για να την αντιμετωπίσετε. Το κεφάλαιο «κυτταρίτιδα» είναι πολυπαραγοντικό και αποτελεί το πιο πολυσυζητημένο αισθητικό πρόβλημα στην εποχή μας.

Πρόκειται για το αποτέλεσμα ενός συνδυασμού καταστάσεων, όπως προβλήματα στο κυκλοφορικό και στη λέμφο, η μειωμένη ελαστικότητα των ινών του συνδετικού ιστού, η κατακράτηση υγρών, οι κακές διατροφικές συνήθειες αλλά και το έντονο άγχος που βιώνουμε στην καθημερινότητά μας.

Αυτός ο μεγάλος «εχθρός» δεν γνωρίζει ηλικία, δεν ξεχωρίζει αν είστε λεπτές ή γεμάτες, ψηλές ή κοντές, αποτελεί όμως ένα κατεξοχήν γυναικείο πρόβλημα, που εμφανίζεται συνήθως στην περιοχή των γλουτών και, σπανιότερα, στην κοιλιά και στο εσωτερικό των μπράτσων.
Ανακαλύψτε, λοιπόν, ποια υπερσύγχρονα όπλα έχετε στη διάθεσή σας για να την αντιμετωπίσετε και το καλοκαίρι… βγάλτε το παρεό σας!

ΠΟΥ ΟΦΕΙΛΕΤΑΙ

Η κυτταρίτιδα προκαλείται κυρίως από τις ορμόνες. 0 λόγος, μάλιστα, που δεν πλήττει τους άντρες είναι, πιθανότατα, επειδή έχουν πολύ χαμηλότερα επίπεδα οιστρογόνων από τις γυναίκες. Ένας ακόμα λόγος που η κυτταρίτιδα είναι γένους θηλυκού αποτελεί το γεγονός ότι το όριο (πρωταγωνιστής στο μηχανισμό εμφάνισής της) είναι λιγότερο ανθεκτικό στις γυναίκες, με αποτέλεσμα να φθείρεται ευκολότερα υπό την επίδραση της ηλικίας και τις επιθέσεις του περιβάλλοντος. Σημαντικό μερίδιο ευθύνης έχει και η κληρονομικότητα. Να θυμάστε, αν η μητέρα σας είχε κυτταρίτιδα, έχετε πολλές πιθανότητες να αποκτήσετε κι εσείς.

Ο μηχανισμός της.

Όλοι αυτοί οι παράγοντες καθιστούν το χόριο (το οποίο βρίσκεται κάτω από το δέρμα) πιο ευάλωτο σε φθορές. Στις περιοχές, λοιπόν, όπου το χόριο αρχίζει να φθείρεται, χάνει νερό και αποδυναμώνεται. Τελικά, καταστρέφεται σε τέτοιο βαθμό, ώστε το λίπος που υπάρχει από κάτω αρχίζει να εισχωρεί ορατά στο όριο. Αν η επιδερμίδα εξασθενήσει, αφυδατωθεί και λεπτύνει, η κυτταρίτιδα γίνεται τελικά ορατή στην επιφάνεια.

Για να απαλλαγείτε επομένως από αυτήν, πρέπει να επικεντρωθείτε στην επανόρθωση του χορίου και της επιδερμίδας και όχι μόνο στο κάψιμο του λίπους. Αυτό μπορείτε να το πετύχετε με «επίθεση σε διπλό μέτωπο»: αφενός εκ των έσω, με την πρόσληψη των κατάλληλων διατροφικών συστατικών, και αφετέρου εξωτερικά, με τη χρήση των πιο αποτελεσματικών προϊόντων κατά της κυτταρίτιδας.

Πώς δημιουργείται.

Το δέρμα μας αποτελείται από τρία στρώματα: την επιδερμίδα, το κυρίως δέρμα και το υπόδερμα. Αυτό που ενδιαφέρει όσον αφορά την κυτταρίτιδα είναι το υπόδερμα ή, αλλιώς, ο λιπώδης ιστός. Πρόκειται για ένα στρώμα προστασίας του δέρματος, πλούσιο σε σφαιρικά κύτταρα, που ονομάζονται λιποκύτταρα και συσσωρεύονται σε λοβίδια, σε αθροίσεις σαν σε σακουλάκια γεμάτα λίπος κάτω από το όριο.

Ανάλογα με τις ανάγκες του οργανισμού, τα λιποκύτταρα μπορούν καθημερινά να αποθηκεύουν ή να απελευθερώνουν λίπη. Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας της αποθήκευσης, τα λίπη μεταφέρονται στα λιποκύτταρα σε μορφή ελεύθερων λιπαρών οξέων και ενώνονται με τη γλυκόζη, για να δημιουργήσουν τριγλυκερίδια, τα οποία στη συνέχεια αποθηκεύονται στις αποθήκες του κυττάρου.

Όλες αυτές οι λειτουργίες ορίζονται από την ινσουλίνη ορμόνη η οποία δίνει το μήνυμα αποθήκευσης του λίrιους. Η κυτταρίτιδα εγκαθίσταται όταν οι αποθηκευτικοί χώροι του δέρματος γεμίσουν, με αποτέλεσμα να αναγκαστούν να διογκωθούν για να χωρέσει ακόμα περισσότερο λίπος.

Λόγω της συσσώρευσης των λιποκυττάρων, προκαλείται συμπίεση των αιμοφόρων αγγείων που βρίσκονται πάνω στο συνδετικό ιστό, προξενώντας σημαντική κατακράτηση υγρού και μειωμένη αποβολή τοξικών λιπών, με επιπτώσεις στην επιφάνεια του δέρματος, που παίρνει την όψη φλοιού πορτοκαλιού.

ΠΩΣ ΘΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΕΤΕ

Έχετε στη διάθεσή σας τρία βασικά όπλα: πρώτον, την άσκηση, όπως yoga ή pilates δεύτερον, τα ειδικά καλλυντικά προϊόντα’ τρίτον, την υιοθέτηση νέων διατροφικών συνηθειών αλλά και τα συστατικά που μπορείτε να λάβετε μέσα από τη διατροφή σας, τα οποία θα βοηθήσουν το σώμα σας να την πολεμήσει εκ των έσω.

01/ Άσκηση

Η τακτική άσκηση βοηθά τους ιστούς να αξιοποιούν σωστά τα θρεπτικά συστατικά που λαμβάνουν με την τροφή και ενεργοποιεί το λεμφικό και κυκλοφορικό σύστημα. Παράλληλα, τονώνει και συσφίγγει τους μυς και εξασφαλίζει καλύτερη υγεία. Εάν σας είναι δύσκολο να επισκέπτεστε συστηματικά το γυμναστήριο, περπατήστε. Μισή ώρα περπάτημα την ημέρα θα ενεργοποιήσει τις καύσεις και το μεταβολισμό, θα τονώσει το μυϊκό σύστημα και θα σας αναζωογονήσει.

02/Καλλυντικά προϊόντα κατά της κυτταρίτιδας

Τα σύγχρονα προϊόντα που κυκλοφορούν στην αγορά αποτελούν τα Θαυματουργά όπλα της κοσμετολογίας ενάντια στην κυτταρίτιδα. Η βιομηχανία των καλλυντικών έχει επενδύσει σημαντικά σε αυτό τον τομέα και έχει εστιάσει σε δύο σημεία: στη μελέτη των μηχανισμών λιπογέννεσης και λιποδιάλυσης, καθώς και στη συγκέντρωση των δραστικών συστατικών που επεμβαίνουν δραστικά και αναστέλλουν ή εντείνουν αντίστοιχα αυτούς τους μηχανισμούς.

Βοηθούν αρκετά, αρκεί να χρησιμοποιούνται τακτικά, καθημερινά και για αρκετό χρονικό διάστημα, ανάλογα με τη σοβαρότητα του προβλήματος. Τα πλέον κατάλληλα συστατικά που πρέπει να περιέχουν είναι: καφεΐνη 5%, φυτικά εκχυλίσματα (αλόη, βασιλικός, γκουαράνα, Ginkgo biloba, γκι, κέδρος, κισσός, πιπέρι καγιέν), φύκια, πράσινο τσάι, κισσός, Centella asiatica και άλλα συστατικά, όπως ΑΗΑ, VHC, αλιπόϊκο οξύ, βιοφλαβονοειδή, λεκιθίνη. Τα δραστικά συστατικό που περιέχουν οι κρέμες έχουν ορατά αποτελέσματα και:

Περιέχουν συστατικά που μπλοκάρουν το λίπος και βελτιώνουν σημαντικά την όψη φλοιού πορτοκαλιού. Μειώνουν τη λιπογέννεση. Προκαλούν λιποδιάλυση, δηλαδή σπάνε τα λιπαρά οξέα, ώστε να διευκολυνθεί η καύση τους. Βοηθούν στην απώλεια πόντων από τις επίμαχες περιοχές του σώματος. Βελτιώνουν σημαντικά την όψη φλοιού πορτοκαλιού. Συσφίγγουν την επιδερμίδα, με αποτέλεσμα να δείχνει σφριγηλή, πιο λεία και ελαστική.

03/Οι ένοχες τροφές

Ο λόγος για εκείνες που όχι μόνο δεν εξομαλύνουν το πρόβλημα της κυτταρίτιδας, αλλά την επιδεινώνουν. Ας δούμε, λοιπόν, ποια φαγητά πρέπει να αποφεύγετε στη μάχη σας κατά της κυτταρίτιδας: Τροφές πλούσιες σε ζωικό ή κορεσμένο λίπος, όπως λιπαρά κρέατα, αλλαντικά, σάλτσες και πλήρη γαλακτοκομικά προϊόντα, καθώς συμβάλλουν στη συσσώρευση λίπους.

Επιλέξτε άπαχο κρέας, ψάρια και φρέσκα λαχανικά. Τροφές πλούσιες σε ζάχαρη, οι οποίες οδηγούν σε αυξημένη παραγωγή γλυκόζης στο αίμα. Αυτή, με τη σειρά της, όταν υπάρχει σε πλεονάζουσες ποσότητες, προκαλεί διόγκωση των λιποκυττάρων. Μερικές από αυτές τις τροφές είναι τα γλυκά, τα τυποποιημένα τρόφιμα, τα κρασιά και κάποια γαλακτοκομικά προϊόντα. Περιορίστε τη ζάχαρη και, αν δεν μπορείτε να κάνετε χωρίς αυτήν, αντικαταστήστε τη με φρουκτόζη ή άλλα γλυκαντικά.

Τροφές πλούσιες σε αλάτι, που προκαλούν κατακράτηση υγρών, όπως τα πατατάκια και διάφορα τυποποιημένα τρόφιμα. Αποφύγετε να προσθέτετε πολύ αλάτι στη διατροφή σας (αν δεν μπορείτε να το κόψετε). Το αλκοόλ, καθώς προκαλεί κατακράτηση υγρών. Τα έτοιμα σνακ. Αντικαταστήστε τα με φρέσκα φρούτα, άπαχο τυρί, γιαούρτια με χαμηλά λιπαρά και δημητριακά ολικής αλέσεως Αποφύγετε το unk food. Σας φορτώνει θερμίδες και λίπος, χωρίς να σας χορταίνει.

Τα στάδια εμφάνισής της είναι τέσσερα:

 • 1ο στάδιο: Τα σημάδια του σχηματισμού της κυτταρίτιδας είναι μη εμφανή, γιατί συμβαίνουν στο επίπεδο του χορίου. Τα αιμοφόρα αγγεία στις προβληματικές περιοχές αρχίζουν να καταστρέφονται, κι έτσι προκαλείται απώλεια των δικτύων των τριχοειδών αγγείων στο χόριο.
 • Καθώς η καταστροφή συνεχίζεται, το δέρμα δεν μπορεί πια να λάβει όλες τις θρεπτικές ουσίες που χρειάζεται, με αποτέλεσμα να προκαλείται ακόμα μεγαλύτερη φθορά στο χόριο και στην επιδερμίδα. Το νερό αρχίζει να διαφεύγει από τα κατεστραμμένα αιμοφόρα αγγεία και να συγκεντρώνεται ανάμεσα στους ιστούς.
 • Τα λιποκύτταρα διογκώνονται, γίνονται διπλάσια ή και τριπλάσια, σχηματίζοντας συμπαγείς μάζες. Ωστόσο, σε αυτό το στάδιο η επιδερμίδα είναι ακόμη υγιής, όπως και το χόρτο.
 • 2ο στάδιο: Η φθορά του χορίου έχει προχωρήσει Τα λιποκύτταρα διογκώνονται ακόμα περισσότερο και αρχίζουν να ωθούνται προς τα πάνω, στο ολοένα και πιο αδύναμο χόριο, Οι θρεπτικές ουσίες δεν μπορούν να φτάσουν στο δέρμα, το οποίο αδυνατίζει όλο και περισσότερο.
 • Αυτός ο κύκλος καταστροφής των ιστών επιταχύνει την ανάπτυξη της κυτταρίτιδας Οι συνέπειες στην επιφάνεια του δέρματος εξακολουθούν να είναι ελάχιστες αλλά η όψη φλοιού πορτοκαλιού μπορεί να γίνει αισθητή μ” ένα απλό τσίμπημα.
 • 3ο στάδιο: Συνεχίζονται οι διαδικασίες του 20υ σταδίου, όμως η όψη φλοιού πορτοκαλιού είναι πλέον ορατή ακόμα και όταν δεν τσιμπάμε το δέρμα Η κυτταρίτιδα έχει ανάγλυφη και τραχιά υφή.
 • 40 στάδιο: Τα εξογκώματα στο επίπεδο του χορίου είναι ορατά Σε αυτό το στάδιο η κυτταρίτιδα χαρακτηρίζεται από έλλειψη σφριγηλότητας λόγω προχωρημένης φθοράς του δέρματος. Συχνά, μάλιστα, συνοδεύεται από πόνο, ειδικά έπειτα από αρκετή ώρα ορθοστασίας οπότε η κατακράτηση υγρών στα πόδια κορυφώνεται.  Σε αυτό το στάδιο χρειάζεται πολλή προσοχή και επέμβαση ειδικού.
 • Τα αναψυκτικά. Αντί γι’ αυτά, πίνετε κρύο τσάι και φρέσκους χυμούς.

Επιπλέον «χρυσοί» κανόνες που πρέπει να ακολουθήσετε με προσοχή:

Μην ταλαιπωρείτε τον οργανισμό σας με δίαιτες-σοκ. οι πιθανότητες να ξαναπάρετε τα κιλά που χάσατε είναι ιδιαίτερα αυξημένες.

 • Πίνετε 8 ποτήρια νερό και τσάι την ημέρα.
 • Φροντίστε το τελευταίο γεύμα να είναι ελαφρύ και κυρίως να το τρώτε το αργότερο στις 7 μ.μ.
 • Προτιμήστε το ωμό ελαιόλαδο στα φαγητά αντί για βούτυρο, που είναι πλούσιο σε πολυακόρεστα.

ΕΥΕΡΓΕΤΙΚΑ ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ ΠΟΥ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΚΥΤΤΑΡΙΤΙΔΑ

 • Λεκιθίνη: Επανορθώνει τους ιστούς, αναδομεί τα κυτταρικά τοιχώματα και βοηθά όλα τα όργανα να είναι πλήρως ενυδατωμένα και να λειτουργούν στο μέγιστο.
 • Πού θα τη βρείτε: Στο κουνουπίδι, στα φιστίκια, στα πορτοκάλια, στις πατάτες, στο σπανάκι και στο μαρούλι.
 • Γλυκοζαμίνη: Ένας άλλος παράγοντας που συμβάλει στην καταπολέμηση της κυτταρίτιδας. Είναι όμως δύσκολο να τη λάβουμε μέσα από τις τροφές.
 • Πού θα τη βρείτε: Είναι διαθέσιμη ως συμπλήρωμα διατροφής, μεμονωμένη ή ως μέρος ενός πολυβιταμινούχου σκευάσματος.
 • Λιπαρά οξέα: Προσελκύουν το νερό στα αφυδατωμένα κύτταρα και στο συνδετικό ιστό σε ολόκληρο το σώμα. θα μπορούσαμε να τα παρομοιάσουμε με το λάδι που λιπαίνει τα γρανάζια του σώματος.
 • Πού θα τα βρείτε: Στο ελαιόλαδο, στους ξηρούς καρπούς, στο λάδι λιναρόσπορου καθώς και στα λιπαρά ψάρια.
 • Αντιοξειδωτικά συστατικά: Μία από τις πολλές λειτουργίες τους είναι η ικανότητά τους να αποτρέπουν τη φθορά του χορίου και της επιδερμίδας, που ανοίγει το δρόμο για τη δημιουργία κυτταρίτιδας.
 • Πού θα τη βρείτε: Πλούσια σε αντιοξειδωτικά είναι τα φρέσκα φρούτα και τα λαχανικά, το συκώτι, τα καρότα, τα αυγά και το γάλα.
 • Αντιφλεγμονώδη συστατικά: Καταπολεμούν τις φλεγμονές που θα μπορούσαν να συμβάλουν περαιτέρω στη φθορά του χορίου και της επιδερμίδας.
 • Πού θα τη βρείτε: Μεταξύ άλλων, στο μαρούλι, στο μπρόκολο, στο σπανάκι, αλλά και στα όσπρια όπως στους γίγαντες, στον αρακά και στη φάβα.
 • Βιταμίνες και μέταλλα: Βοηθούν το σώμα να μεταβολίσει τις τροφές σε λείο δέρμα και σφιχτό συνδετικό ιστό εξομαλύνοντας έτσι το πρόβλημα κατά της κυτταρίτιδας.
 • Πού θα τη βρείτε: Η βιταμίνη Β περιέχεται στα φασόλια στα σκουρόχρωμα πράσινα λαχανικά, στο ψάρι και στα πουλερικά. Όσο για τα μεταλλικά στοιχεία, καταναλώστε όσπρια και δημητριακά ολικής αλέσεως και άλλα, που είναι πλούσια σε σίδηρο και μαγνήσιο.
 • Καφεΐνη: Ένα φυσικό συστατικό που μειώνει το πάχος των λιποκυττάρων του δέρματος, τα οποία ευθύνονται για την εμφάνιση της κυτταρίτιδας.

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά, με ενεργό σύνδεσμο (link) beauty-secrets.gr

ΔΕΣ ΑΚΟΜΑ

ΔΗΜΟΦΗΛΗ ΑΡΘΡΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *