Κυριακή, 25 Φεβρουαρίου

Aqua aerobic και τα οφέλη της για την υγεία μας!

Aqua aerobic και τα οφέλη της για την υγεία μας!

Aqua aerobic και τα οφέλη της για την υγεία μας!

Η Aqua aerobic προσφέρει πολλά οφέλη στην υγεία μας Το περιβάλλον του νερού είναι τελείως ξεχωριστό και ιδιαίτερο. Η αίσθηση του νερού, μέσα στη πισίνα με τα όργανα aqua aerobic, είναι τελείως διαφορετική από ότι της αίθουσας του γυμναστηρίου.
Δεν υπάρχει η αίσθηση της βαρύτητας που επιβαρύνει τις αρθρώσεις ενώ αντίθετα υπάρχει μια αίσθηση ελαφρότητας και ευκολίας στη κίνηση. Οι ιδιότητες του νερού που ευθύνονται για τη ξεχωριστή του ιδιαιτερότητα είναι: η θερμοκρασία η άνωση, η αντίσταση και η υδροστατική πίεση.

ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ

Όσον αφορά στη θερμοκρασία με την είσοδο του αθλουμένου στο νερό υπάρχει μεταβολή της θερμοκρασίας σώματος. Η μεταβολή αυτή οφείλεται και επηρεάζεται από πολλούς παράγοντες όπως: Τη θερμοκρασία του νερού, το ποσοστό του σώματος που είναι βυθισμένο στο νερό, τη θερμοκρασία του αέρα, τη σύσταση των ιστών του σώματος, την υγρασία του περιβάλλοντος και τα ρεύματα αέρα.

Κατά την άσκηση σε νερό 27 C με 29 C διατηρείται μια χαμηλή και ευχάριστη θερμοκρασία σώματος. Αυτή η θερμοκρασία νερού συναντάται στις περισσότερες πισίνες και aqua aerobic και ασκεί επίδραση στον ανθρώπινο οργανισμό. Λίγα λεπτά μετά από τη βύθιση του σώματος στο νερό η θερμοκρασία του δέρματος αποκτά τη θερμοκρασία του νερού.

Η διαφορά είναι λιγότερο από 10 C καθώς η αγωγιμότητα της θερμοκρασίας είναι 25πλάσια στο νερό από ότι στον αέρα. Κατά τη κατάσταση ηρεμίας σε θερμοκρασία 33 C -34 C το σώμα αποκτά θερμική ουδετερότητα ενώ σε χαμηλότερες από 30 C σημειώνεται προοδευτικά πτώση
της θερμοκρασίας.

ΑΝΩΣΗ

Η άνωση του νερού αντισταθμίζει τη βαρύτητα και ελαχιστοποιεί την επιβάρυνση στα οστά και τις αρθρώσεις. Η ελάττωση του σωματικού βάρους στο βαθύ νερό είναι περίπου 90% και το κέντρο βάρους μετατοπίζεται από τη ζώνη των ισχίων στη ζώνη του θώρακα. Η άνωση που δέχεται κάθε οργανισμός εξαρτάται από τη σύσταση των ιστών του σώματος και τον εξοπλισμό που χρησιμοποιείται.

ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ

Η αντίσταση στο νερό είναι τρισδιάστατη και συναντάται σε όλα τα επίπεδα. Η ολική αντίσταση που αντιτίθεται στην κίνηση μέσα στο νερό είναι συνισταμένη τριών επιμέρους αντιστάσεων: της μετωπικής αντίστασης, της αντίστασης των κυμάτων τέλους και της αντίστασης της δερματικής τριβής.

ΥΔΡΟΣΤΑΤΙΚΗ ΠΙΕΣΗ

Η υδροστατική πίεση είναι ανάλογη της απόστασης του βυθισμένου σώματος από την επιφάνεια του νερού. Αποτέλεσμα της σχέσης αυτής είναι η αύξηση της υδροστατικής πίεσης όσο αυξάνεται το βύθισμα του σώματος. Σε κάθε μέτρο βάθους η υδροστατική πίεση αυξάνει κατά οι 1 της ατμόσφαιρας. Επομένως για να βρούμε την υδροστατική πίεση σε ένα ορισμένο βάθος δεν έχουμε παρά να πολλαπλασιάσουμε το βάθος επί (1 ατμόσφαιρα = Kg/cm2).

Όσον αφορά το αδυνάτισμα και την απομάκρυνση της κυτταρίτιδας, η υδροστατική πίεση βοηθάει τα μέγιστα. Με το συνεχές υδρομασάζ που ασκεί στην επιφάνεια του σώματος επιτυγχάνεται η γρήγορη απομάκρυνση της κυτταρίτιδας ενώ παράλληλα αυξάνεται η κυκλοφορία του αίματος, συμβάλλοντας έτσι και στην ελάττωση του καρδιακού έργου.

Aqua aerobic οφέλη

Η άσκηση στο νερό αποτελεί τον καλύτερο και πιο ασφαλή τρόπο άθλησης και ψυχαγωγίας. Οι επιβαρύνσεις των συνδέσμων και των αρθρώσεων μειώνονται στο ελάχιστο ενώ ταυτόχρονα υπάρχει μεγαλύτερη ευχέρεια και αυξημένο εύρος στην κίνηση της άρθρωσης. Παράλληλα η άνωση δημιουργεί ευχάριστη διάθεση ενώ συμβάλλει στη χαμηλότερη καρδιακή συχνότητα, κατά τη διάρκεια της άσκησης, λόγω της αποτελεσματικότερης επαναφοράς του αίματος στην καρδιά άρα και στην ελάφρυνση του καρδιακού έργου.

Το νερό βοηθώντας στο να μην υπάρχει καμία επιβάρυνση σε οστά, συνδέσμους, αρθρώσεις και μύες και σε συνδυασμό με τη χρήση των οργάνων aqua aerobic μετατρέπεται στο ιδανικό μέσο γύμνασης. Στην aqua aerobic, σε αντίθεση με τη κλασική κολύμβηση, προσπαθούμε να αυξήσουμε την πρώτη συνισταμένη των αντιστάσεων με τη βοήθεια εξοπλισμών και των ειδικών οργάνων γυμναστικής.

Προσπαθούμε δηλαδή να αυξήσουμε τη μετωπική αντίσταση, με σκοπό όχι την όσο το δυνατόν πιο γρήγορη κίνηση μέσα στο νερό αλλά την όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματική, από άποψη γύμνασης, μετακίνηση. Η αντίσταση του νερού επιτυγχάνει τέλεια την ισομερή ανάπτυξη συναγωνιστών και ανταγωνιστών μυών.

Το νερό σε συνδυασμό με τη χρήση των οργάνων aqua aerobic μετατρέπεται στο ιδανικό μέσο γύμνασης για:

  • Έγκυες γυναίκες
  • Όσους επιθυμούν να αδυνατίσουν χωρίς κίνδυνο της υγείας τους
  • Παχύσαρκους ή υπέρβαρους
  • Καρδιοπαθείς
  • Άτομα με παθολογικά προβλήματα
  • Υπερτασικούς
  • Άτομα τα οποία παρουσιάζουν έντονη εφίδρωση κατά τη διάρκεια της άσκησης.
  • Άτομα τα οποία βρίσκονται σε φάση αποκατάστασης τραυματισμού και επιθυμούν τη σωστή θερμοκρασία, στη τραυματισμένη περιοχή, για να επιταχύνουν τον χρόνο αποκατάστασης.

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά, με ενεργό σύνδεσμο (link) beauty-secrets.gr

ΔΕΣ ΑΚΟΜΑ

ΔΗΜΟΦΗΛΗ ΑΡΘΡΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *