Στην παραδοσιακή Ελληνική κουζίνα ο ρόλος των μυρωδικών και των καρυκευμάτων είναι αναμφισβήτητος.Εξαιρετικές μυρωδιές σαγηνεύουν τις αισθήσεις και προσδίδουν ξεχωριστή και ιδιαίτερη γεύση σε καθένα από τα πιάτα μας.Η φύση μας έχει προικίσει με άφθονα αρωματικά φυτά και βότανα.Η χρήση τους μπορεί να κάνει ένα φαγητό εύγευστο και χωρίς αλάτι. Ρίγανη, βασιλικός και δυόσμος είναι μερικά μόνο από τα βότανα που κυριαρχούν στην μεσογειακή κουζίνα.Τα χρησιμοποιούμε στην καθημερινότητα μας για γεύση και για υγεία.
Βασιλικός: το αρωματικό φυτό αυτό μπορεί να δώσει ιδιαίτερο άρωμα και γεύση στην ζωή μας.Συνδυάζεται αρμονικά με σάλτσες ντομάτας συνοδεύοντας τα μακαρόνια μας.Μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σε ψητά.Βέβαια δε θα πρέπει να ξεχνάμε και την ιταλική παραδοσιακή σάλτσα πέστο. Ακόμα και ελαιόλαδο μπορούμε να αρωματίσουμε με βασιλικό. Πέρα όμως από τις μαγειρικές χρήσεις ο βασιλικός είναι γεμάτος ευεργετικές ουσίες για την υγεία μας με σημαντική αντιμυκροβιακή και αντιφλεγμονώδη δράση.Έχει αντισπασμωδικές ιδιότητες και καταπραΰνει τις ημικρανίες νευρικής φύσης. Δρα εναντίον του κρυώματος,και του πονοκεφάλου.
Δάφνη:είναι ένα βότανο που δίνει πικάντικη γεύση σε πολλά πιάτα μας. Αποτελεί το κύριο αρωματικό φυτό για τις φακές ενώ μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε ψητά, κοκκινιστά και βέβαια στο παραδοσιακό στιφάδο και στις σουπιές. Είναι υγιεινό τονωτικό της πέψης και αντιασθματικό. Ενώ χρησιμοποιείται και για την καταπολέμηση της τριχοφυΐας. Το αφέψημα των φύλλων της διώχνει τα έντομα από τα αποθηκευμένα σύκα, δαμάσκηνα, σταφίδες.
Δεντρολίβανο:το αρωματικό αυτό βότανο προσθέτει άρωμα, ένταση και χρώμα σε αρωματικά ελαιόλαδα. Ταιριάζει πολύ με το μοσχάρι, το αρνί, το κυνήγι και τα πουλερικά ενώ μπορεί να χρησιμοποιηθεί και με ψάρια μια που σπάει την έντονα μυρωδιά τους. Αξιοσημείωτη είναι η θρεπτική αξία του δεντρολίβανου μια που περιέχει σημαντικά ποσά βιταμίνης Α και C καθώς και 2 οξέα με εξαιρετικά αντιοξειδωτική δράση. Περιέχει ουσίες με αντιμικροβιακή δράση και θεωρείται διουρητικό και ενισχυτικό της μνήμης.
Δυόσμος: εξαιρετικό αρωματικό βότανο για ντολμαδάκια, γεμιστά, μπιφτέκια, σούπες, καλιτσούνια και μυζηθρόπιτες. Υπάρχουν ενδείξεις ότι μπορεί να συμβάλει στη μείωση της χοληστερίνης, ‘Έχει απολυμαντικές ιδιότητες και σε συνδυασμό με γλυκάνισο δρα εναντίον των κολικών, της κράμπας και της κόπωσης.
Θρούμπι: αποτελεί άριστο αρωματικό καρύκευμα για τις σαλάτες και τις ομελέτες μας ενώ χρησιμοποιείται και για να δώσει ιδιαίτερο άρωμα και γεύση στις ελιές. Περιέχει αιθέριο έλαιο με κύριο συστατικό την καρβακρόλη και τη θυμόλη. Στις ενώσεις αυτές οφείλεται και η μικροβιοκτόνος δράση του και χρησιμοποιείται για στον πονόλαιμο και σε εντερικά προβλήματα. Θεωρείται αφροδισιακό βότανο.
Θυμάρι: τα ψάρια, οι κεφτέδες, τα γεμιστά, το κοτόπουλο, οι σάλτσες, οι σούπες, τα λαχανικά, οι σαλάτες και τα ζυμαρικά μπορούν να αποκτήσουν ξεχωριστή γεύση αν σε αυτά προστεθεί λίγο θυμάρι. Ακόμη και ελαιόλαδο θα μπορούσε να αρωματιστεί με αυτό. Αποτελεί εξαιρετικό αντιμικροβιακό βότανο έναντι του βακτηρίου Διστέρια, το οποίο αναπτύσσεται σε νωπά και κατεψυγμένα κρέατα και πουλερικά, μη παστεριωμένα γαλακτοκομικά αλλά και σε ωμά λαχανικά.Έχει ισχυρές αντισηπτικές ιδιότητες. Χρησιμοποιείται σε πονόλαιμο, κρυολογήματα, αναπνευστικά προβλήματα και στομαχολογικά. Συμμετέχει σε αλοιφές, οδοντόκρεμες για το άρωμά του και τις αντιμικροβιακές ιδιότητές του. Υπάρχουν επίσης ενδείξεις ότι μπορεί να καταπολεμήσει τη γαστρίτιδα, τη δυσπεψία και τη διάρροια.
Μαντζουράνα:το αρωματικό αυτό φυτό δίνει ιδιαίτερη γεύση σε συκώτι, χοιρινό, κοτόπουλο, ψάρια και ομελέτες. Έχει ιδιότητες αντιμικροβιακές και αντισπασμωδικές και βοηθάει στην καταπολέμηση του πονοκεφάλου και των νευραλγιών.
Μέντα: καταναλώνεται κυρίως με τη μορφή αφεψήματος. “Έχει αντισηπτικές, σπασμολυτικές, διεγερτικές και σε υψηλές δόσεις αφροδισιακές ιδιότητες. Επίσης συμβάλει στην καταπολέμηση της νευρικότητα, της αϋπνίας, των ιλίγγων, των ημικρανιών και του βήχα.
Ρίγανη: αποτελεί ένα από τα κύρια αρωματικά βότανα της χωριάτικης σαλάτας ενώ δίνει ιδιαίτερη γεύση σε ψητά κρέατα, μπιφτέκια, πατάτες φούρνου, σάλτσες και ομελέτες.Ερευνητές λένε ότι όταν την χρησιμοποιούμε με λεμόνι πάνω σε μπριζόλες εξουδετερώνει σε κάποιο βαθμό τις τοξικές ουσίες που παράγονται κατά τη διαδικασία του ψησίματος και ιδιαίτερα τα ξεροψημένα ή ελαφρώς καμένα τμήματα του κρέατος.Έχει ισχυρές μικροβιοκτόνες ιδιότητες και υψηλή αντιοξειδωτική δράση. Είναι σπασμολυτικό, εφιδρωτικό, αντιβηχικό σε έντονο βήχα και ανακουφίζει το αναπνευστικό σύστημα. Επίσης δρα εναντίον του πονόδοντο και των κολικών.
Σχετικά άρθρα:
Θεραπείες με βότανα για την δυσπεψία
Χάστε βάρος με βότανα και μπαχαρικά