Διατροφικές διαταραχές & οι επιπτώσεις τους στην υγεία μας!

Διατροφικές διαταραχέςΔιατροφικές διαταραχές & οι επιπτώσεις τους στην υγεία μας!

Είμαστε 3 μήνες πριν από το καλοκαίρι κι έχεις ήδη μπει σε πρόγραμμα πείνας; Ολοένα και περισσότερες γυναίκες πάσχουν από ανορεξία, βουλιμία κι άλλες εξίσου επικίνδυνες διατροφικές διαταραχές.Στο άρθρο που ακολουθεί θα γνωρίσεις την ουσιώδη σημασία μίας ισορροπημένης διατροφής .Ποιες οι επικίνδυνες επιπτώσεις που έχει η μόνιμη στέρησή φαγητού για την υγεία και την ευεξία σου. Και σίγουρα θα σε κάνουν να αναθεωρήσεις το δικό σου πλάνο διατροφικής λιτότητας.

ΔΕΣ ΑΚΟΜΑ:Δίαιτα χωρίς γλουτένη ΝΑΙ ή ΟΧΙ;Μάθε όλη την αλήθεια!

Διατροφικές διαταραχές

Οι διατροφικές διαταραχές άρχισαν να μπαίνουν στο ιατρικό λεξιλόγιο στις αρχές της δεκαετίας του ’80.Αρχικός στόχος του φαινομένου ήταν κορίτσια στην εφηβεία τους, τα οποία ανέπτυξαν ανορεξία ή βουλιμία, στην προσπάθεια τους να ελέγξουν αποτελεσματικά το βάρος τους και να διατηρήσουν την εύθραυστη ψυχική ισορροπία τους.Επειδή τα περισσότερα κρούσματα αφορούσαν νεαρά κορίτσια, για πολλά χρόνια οι ειδικοί θεωρούσαν ότι οι διατροφικές διαταραχές αποτελούσαν εφηβική υπόθεση.

Νέα ομάδα κινδύνου με διατροφικές διαταραχές όπως ανορεξία ή βουλιμία

Το 40% του γυναικείου πληθυσμού δηλώνει ότι ανησυχεί για το βάρος του και κάνει συνεχώς δίαιτα.Αυτή η ανησυχία για το βάρος φαίνεται ότι γίνεται από νωρίς δεύτερη φύση κάθε γυναίκας: το 80% των κοριτσιών, ηλικίας 10 ετών, νιώθει ότι κουβαλάει μερικά κιλάκια παραπάνω.

ΔΕΣ ΑΚΟΜΑ:Όταν η εμμονή με την υγιεινή διατροφή γίνεται παγίδα!

Τα τελευταία χρόνια, οι ειδικοί κάνουν λόγο για εξάπλωση των κρουσμάτων και στις ενήλικες γυναίκες. Όπως συμβαίνει και στην περίπτωση των νεαρών κοριτσιών, οι διατροφικές διαταραχές ταλαιπωρούν και τις ενήλικες γυναίκες. Αυτό οφείλεται σε ψυχολογικούς παράγοντες, επομένως υποθάλπουν κι άλλα ψυχοσωματικά συμπτώματα. Τα άτομα που πάσχουν από αυτές, ανεξαρτήτως ηλικίας, εμφανίζουν εξασθένηση της εγκεφαλικής λειτουργίας, υπογονιμότητα, νεφρική ανεπάρκεια, ακόμα και καρδιακά προβλήματα.

ΔΕΣ ΑΚΟΜΑ:Πάσχεις από βουλιμία;η θεραπεία είναι ο γάμος

Ποιοι ευθύνονται για τις διατροφικές διαταραχές

Ακόμα και οι γυναίκες που τρέφονται σωστά, και παραμένουν πιστές σε ένα ισορροπημένο διατροφολόγιο, μπορεί να πέσουν θύματα.Η αιτία είναι η πίεση που ασκούν τα κυρίαρχα πρότυπα ομορφιάς. Παλαιότερα, οι μεγαλύτερες γυναίκες δεν ένιωθαν ενοχές για τις καμπύλες τους. Αντιθέτως, ήταν πολύ συμφιλιωμένες με την ιδέα ότι το κορμί τους θα άλλαζε με την πάροδο των χρόνων.

Οι καιροί αλλάζουν, με αποτέλεσμα το νέο πρότυπο της δραστήριας, μοντέρνας και σέξι ώριμης γυναίκας να ασκεί μεγάλη πίεση στον ψυχισμό των περισσότερων γυναικών, έχουν ήδη περάσει τα πρώτα άντα.

Η άμεση απώλεια των περιττών κιλών της εγκυμοσύνης αποτελεί μεγάλο κατόρθωμα.Οι περισσότερες γυναίκες προσπαθούν μάταια να γυρίσουν το χρόνο πίσω λιμοκτονώντας, προκειμένου να αποκτήσουν ξανά το σώμα που είχαν στα δεκαοκτώ τους.
Μη βιαστείς όμως να κατηγορήσεις το Χόλιγουντ για το άγχος, που έχεις για την εικόνα που έχεις για το σώμα σου.Τα μηνύματα υπέρ ενός αυστηρά υγιεινού τρόπου ζωής είναι εξίσου υπεύθυνα για την εμφάνιση κάποιας διατροφικής διαταραχής.

Ακόμα κι αν αυτά τα μηνύματα είναι έξυπνες διατροφικές επιλογές, περιορισμός των μερίδων και η τακτική άσκηση, πολλές γυναίκες επηρεάζονται από αυτά και καταλήγουν σε υπερβολές.Τα χρησιμοποιούν ως δικαιολογία για να μειώσουν ακόμα και να διακόψουν τελείως την πρόσληψη τροφής.

Κάποιες γυναίκες αποκλείουν εντελώς ορισμένες ομάδες τροφών αν θεωρήσουν ότι αποτελούν απειλή για τη γραμμή τους. Για παράδειγμα, μπορεί να σταματήσουν την κατανάλωση κόκκινου κρέατος, εξαιτίας της υψηλής περιεκτικότητας του σε λίπος.

ΔΕΣ ΑΚΟΜΑ:5 τροφές που δίνουν ενεργεία για να μην νιώθεις κουρασμένη!

Αυτό μπορεί, εντέλει, να τις οδηγήσει σε ανορεξία ή κάποια άλλη διατροφική διαταραχή. Οι ειδικοί επιμένουν ότι, ειδικά στην περίπτωση των ώριμων γυναικών, οι διατροφικές διαταραχές αποτελούν σύμπτωμα και σημάδι κάποιας βαθύτερης ψυχικής αναταραχής. π.χ.από την επαγγελματική πίεση και διάφορα οικογενειακά ή οικονομικά προβλήματα (διαζύγιο, απόλυση, κ.ά.) μέχρι τις αλλαγές που φέρνει στη ζωή τους ο ερχομός ενός παιδιού.

Παρακάτω θα βρεις τις συχνότερες διατροφικές διαταραχές, που ξεφεύγουν από τον γενικό κανόνα.

ΟΡΘΟΡΕΞΙΑ

Εμμονή με τη σωστή και υγιεινή διατροφή. Τα ορθορεξικά άτομα συχνά καταναλώνουν μόνο τρόφιμα οργανικής προέλευσης, και βγάζουν ολόκληρες ομάδες τροφών από τη διατροφή τους ή αρνούνται να φάνε ό,τι δεν είναι υγιεινό.
Συνήθως, εμφανίζουν αυτήν τη συμπεριφορά επειδή φοβούνται κάποια ασθένεια και προσέχουν την υγεία τους. Οι βαριές περιπτώσεις ορθορεξίας μπορεί να καταλήξουν σε υποσιτισμό.

ΑΔΗΦΑΓΙΚΗ ΔΙΑΤΑΡΑΧΗ

Τα άτομα αυτής της κατηγορίας καταναλώνουν κρυφά μεγάλες ποσότητες φαγητού μέσα σε πολύ λίγη ώρα μέχρι να νιώσουν κυριολεκτικά γεμάτα. Σε αντίθεση με τα άτομα που πάσχουν από βουλιμία, δεν προσπαθούν να αναστρέψουν το αποτέλεσμα της υπερφαγίας τους (π.χ. κάνοντας εμετό ή μένοντας νηστικοί).

ΑΝΟΡΕΞΙΑ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ

Πλέον, οι περισσότερες γυναίκες θέλουν να δείχνουν αδύνατες κατά την κύηση. Μία ανορεκτική συμπεριφορά δημιουργεί προβλήματα υγείας τόσο στη μητέρα όσο και στο βρέφος. Οι ανορεξικές μέλλουσες μητέρες διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να εμφανίσουν κατάθλιψη και υπέρταση, ενώ τα βρέφη τους συχνά αποβάλλονται ή γεννώνται με σοβαρές ανωμαλίες.

ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΑΝΟΡΕΞΙΑ

Τα άτομα που την εμφανίζουν γυμνάζονται παραπάνω απ’ όσο χρειάζεται για να διατηρήσουν την καλή υγεία τους. Έτσι νιώθουν όμορφα για τις θερμίδες που καταναλώνουν. Ο χρόνος που αφιερώνουν στην άσκηση επηρεάζει τις προσωπικές και τις επαγγελματικές σχέσεις και συναλλαγές τους. Αυτή η διατροφική συμπεριφορά συνδέεται με κατάθλιψη και καρδιακά προβλήματα.

ΔΗΜΟΦΗΛΗ ΑΡΘΡΑ

Barbara Liosi

Στο beauty-secrets μια γυναίκα θα βρει.Μυστικά ομορφιάς για το πρόσωπο το σώμα και τα μαλλιά.Φυσική ομορφιά και θεραπείες Ιατρικής Αισθητικής.Όλες τις νέες τάσεις της μόδας,σε ρούχα παπούτσια αξεσουάρ.Άρθρα με θέματα υγείας και διατροφής.Διακόσμηση σπιτιού,συνταγές μαγειρικής,καθώς και εβδομαδιαίες προβλέψεις ζωδίων και αναλυτικός ονειροκρίτης.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

myblogs.gr
mytaste.gr