Τετάρτη, 17 Απριλίου

Δημιουργήστε ένα υγιεινό οικολογικό σπίτι!

Δημιουργήστε ένα υγιεινό οικολογικό σπίτι!

Δημιουργήστε ένα υγιεινό οικολογικό σπίτι!

Το να δημιουργήσουμε ένα οικολογικό σπίτι δεν είναι εύκολη υπόθεση. Παρόλο πιθανότατα δεν μπορείτε να ελέγξετε τη μόλυνση στην οποία εκτίθεστε, έχετε τη δυνατότητα να ελέγξετε σε μεγάλο βαθμό τη μόλυνση και τις τοξίνες στο σπίτι σας. Οι οδηγίες που ακολουθούν μειώvoυv τα ανεπιθύμητα χημικά στο εσωτερικό περιβάλλον του σπιτιού σας και βοηθούν στη δημιουργία ενός υγιεινού και οικολογικού σπιτικού.

Αφήστε να μπει ο καθαρός αέρας

Για να μειώσετε τις μολυσματικές ουσίες που συσσωρεύονται στο σπίτι σας, ανοίξτε τα παράθυρα και αφήστε να κυκλοφορήσει φρέσκος αέρας. Έως 15 λεπτά το πρωί και 15 λεπτά το βράδυ είναι αρκετά. Συνεχίστε την πρακτική και τους χειμερινούς μήνες.

Αν ζείτε με κάποιον καπνιστή ή αν το σπίτι σας βρίσκεται σε ιδιαίτερα επιβαρημένη περιοχή, σκεφτείτε την πιθανότητα να αγοράσετε έναν καθαριστή αέρα. Φίλτρα αέρα μπορούν να προσαρμοστούν και στα κλιματιστικά του σπιτιού σας, αλλά υπάρχουν και φίλτρα αέρα που μεταφέρονται για χρήση από δωμάτιο σε δωμάτιο.

Μειώστε τη φορμαλδεΰδη

Η φορμαλδεΰδη είναι ένα πτητικό, τοξικό και καρκινογόνο αέριο που περιέχεται στα καθαριστικά για το σπίτι όπως και στο κόντρα πλακέ, στο νοβοπάν, στο ραμποτέ, στο παρκέ, στις μοκέτες, στα υφάσματα που έχουν υποστεί επεξεργασία ώστε να μη χρειάζονται σιδέρωμα.
Για να ελαχιστοποιήσετε τις εκπομπές φορμαλδεΰδης, φροντίστε η εσωτερική θερμοκρασία να είναι από 18-21 βαθμούς Κελσίου και η υγρασία από 35-50%. Εγκαταστήστε μετρητές υγρασίας και θερμοκρασίας, και ελέγχετέ τους τακτικά.

Καθαρίστε την ατμόσφαιρα του σπιτιού σας με φυτά

Τα συνηθισμένα φυτά εσωτερικών χώρων η αλόη, το φυλλόδεντρο, το χλωρόφυτο, ο φίκος, ο κισσός, ο κρίνος της ειρήνης και η σεφλέρα απολυμαίνουν την ατμόσφαιρα του σπιτιού με ευχάριστο τρόπο. Δεσμεύουν διάφορες επιβλαβείς ουσίες, όπως βενζόλιο, μονοξείδιο του άνθρακα και φορμαλδεΰδη, από τον αέρα.

Λάβετε μέτρα πρόληψης για τη μούχλα και τους μύκητες

Η διατήρηση της υγρασίας σε χαμηλά επίπεδα βοηθά να ελεγχθούν η μούχλα, οι μύκητες και τα ακάρεα της σκόνης. Ο σωστός εξαερισμός διατηρεί την υγρασία σε χαμηλά επίπεδα: εγκαταστήστε εξαεριστήρες στο μπάνιο και απορροφητήρα στην κουζίνα, με σωλήνες που να παροχετεύουν τους υδρατμούς έξω από το σπίτι. O αφυγραντήρες και τα κλιματιστικά επίσης αφαιρούν υγρασία από τον αέρα.

Βγάλτε τα παπούτσια σας μέσα στο σπίτι

Αποκτήστε μία καινούργια συνήθεια βγάλτε τα παπούτσια σας μόλις μπείτε στο σπίτι και ζητήστε από τους επισκέπτες σας να κάνουν το ίδιο. Αυτή η πρακτική συμβάλλει στο να μη φέρνετε στο σπίτι τις βλαβερές ουσίες που περιέχονται στο χώμα (όπως παρασιτοκτόνα).

Καταργήστε το στεγνό καθάρισμα

Αποφύγετε το στεγνό καθάρισμα των ρούχων σας και άλλων υφασμάτων. Πολλά στεγνοκαθαριστήρια χρησιμοποιούν περχλωροαιθυλένιο, διαλυτικό που εμποδίζει τα ρούχα σας και συνδέεται με νεοπλασίες. Αν στείλετε τα ρούχα σας για στεγνό καθάρισμα, φροντίστε να τα αερίσετε (κατά προτίμηση έξω από το σπίτι) για αρκετές μέρες προτού τα κρεμάσετε στην ντουλάπα.

Ελέγξτε τα συστήματα θέρμανσης και ψύξης

Μπορείτε να κρατήσετε τον αέρα του σπιτιού σας καθαρότερο με τον ετήσιο έλεγχο των συσκευών καύσης. Σε αυτές περιλαμβάνονται οι καυστήρες, οι καμινάδες και άλλες συσκευές που σχετιζονται με την κεντρική θέρμανση. Αν κάποιες συσκευές διαθέτουν φίλτρα, αντικαταστήστε τα κάθε έναν-δύο μήνες στις περιόδους χρήσης. Αν έχετε τζάκι, καθαρίστε το συχνά και φροντίστε να χρησιμοποιείτε μόνον ξερά ξύλα.

Προλάβετε τη δηλητηρίαση από μονοξείδιο του άνθρακα

Οι συσκευές καύσης που δεν λειτουργούν σωστά είναι πιθανό να παράγουν μονοξείδιο του άνθρακα: ένα άοσμο αέριο που σε χαμηλές συγκεντρώσεις προκαλεί συμπτώματα που μοιάζουν με
της γρίπης και, σε μεγαλύτερες συγκεντρώσεις, ασφυξία. Εγκαταστήστε έναν ανιχνευτή μονοξειδίου του άνθρακα με συναγερμό, για να σας ειδοποιεί.

Χρησιμοποιήστε σωστά τις συσκευές που καίνε γκάζι

Διαβάστε τις οδηγίες των συσκευών σας για να σιγουρευτείτε πως τις χρησιμοποιείτε και τις συντηρείτε σωστά και έπειτα ελέγξτε αν λειτουργούν καλά. Στις συσκευές γκαζιού η φλόγα πρέπει να είναι γαλάζια. Αν η κορυφή της φλόγας παραμένει κίτρινη, συνήθως αποτελεί ένδειξη ατελούς καύσης και αναγκαίας ρύθμισης. Φροντίστε να επιδιορθώσετε τη συσκευή.

Εγκαταστήστε μη τοξικά καλύμματα πατώματος

Οι μοκέτες είναι διαβόητα ρυπογόνο. ΌΧΙ μόνον εξαιτίας της φορμαλδεΰδης που χρησιμοποιείται στην κατασκευή και στην εγκατάστασή τους, αλλά και επειδή παγιδεύουν αναθυμιάσεις, σκόνη και άλλους ρύπους που αργότερα απελευθερώνουν. Αν έχετε τη δυνατότητα, αντικαταστήστε τις μοκέτες με ξύλινο πάτωμα και χρησιμοποιήστε υδροδιαλυτό βερνίκι για την προστασία του.

Τα πλακάκια από βινύλιο είναι επίσης ανθυγιεινά γιατί εκπέμπουν χημικές ενώσεις που ονομάζονται πλαστικοποιητές. Εξετάστε την πιθανότητα να αντικαταστήσετε τα πλακάκια
βινυλίου με κεραμικά πλακάκια, ξύλινο πάτωμα ή δάπεδο λινόλεουμ.

Χρησιμοποιήστε φίλτρα καθαρισμού του αέρα

Για να απομακρύνετε τη σκόνη, τη γύρη, τον καπνό, τις τρίχες από τα κατοικίδια και τα σπόρια των μυκήτων από τον αέρα του σπιτιού σας, αγοράστε ένα φίλτρο σωματιδίων υψηλής απόδοσης. Δεν θα ήταν άσκοπο να προμηθευτείτε και μία ηλεκτρική σκούπα με φίλτρο ΗΕΡΑ, η οποία παγιδεύει τα ακάρεα της σκόνης που αιωρείται, μαζί με τη σκόνη και τις βρομιές.

Αποφύγετε τα χρώματα με μόλυβδο

Όταν βάφετε το σπίτι σας, επιλέξτε υδροχρώματα. Αν το σπίτι σας έχει χτιστεί πριν από το 1980, ερευνήστε μήπως έχει χρώματα με μόλυβδο. Η κατάποση ή η εισπνοή σημαντικών ποσοτήτων μόλυβδου σε βάθος χρόνου μπορεί να προκαλέσει μόνιμες νευρολογικές βλάβες. Κυρίως προσβάλλονται τα παιδιά. Αν πρέπει να αφαιρέσετε μπογιά που να περιέχει μόλυβδο, απευθυνθείτε σε επαγγελματία.

Ελέγξτε για ραδόνιο και αμίαντο

Ελέγξτε αν το σπίτι σας περιέχει ραδόνιο, ένα ραδιενεργό αέριο που συναντάται σε κάποια εδάφη και πετρώματα. Η συσσώρευσή του στα σπίτια μπορεί να φτάσει σε επικίνδυνα επίπεδα και η μακροχρόνια έκθεση σε αυτό έχει συνδεθεί με τον καρκίνο στους πνεύμονες. Αγοράστε ένα σετ ελέγχου από κάποιο κατάστημα με είδη σιδηρικών. Αν βρείτε πως το σπίτι σας περιέχει μεγάλες ποσότητες ραδονίου, καλέστε επαγγελματία να επιληφθεί το πρόβλημα.

Αν το σπίτι σας έχει κατασκευαστεί πριν από το 1980, ελέγξτε το για την παρουσία αμιάντου. O αμίαντος χρησιμοποιούνταν για μονωτικό και μερικές φορές στις σωληνώσεις και στα πλακάκια βινυλίου. Η εισπνοή ινών αμιάντου συνδέεται άμεσα με τον καρκίνο των πνευμόνων, αλλά ο κίνδυνος υφίσταται μόνον όταν οι ίνες απελευθερωθούν στον αέρα.

Ελαττώστε την έκθεση στο χλώριο

Το χλώριο θεωρείται ύποπτο για βλάβες του ανοσοποιητικού συστήματος και συμβάλλει στην εκδήλωση εκφυλιστικών ασθενειών. Είναι γνωστό, επίσης, πως αντιδρά με άλλες βλαβερές ουσίες στο νερό και σχηματίζει εξαιρετικά καρκινογόνες ενώσεις.

Εγκαταστήστε φίλτρο νερού στη βρύση σας για να συγκρατεί το χλώριο και άλλες βλαβερές ουσίες από το νερό το πόσιμο και του μαγειρέματος. Επιπρόσθετα, τοποθετήστε ένα φίλτρο που να συγκρατεί το χλώριο στην μπανιέρα σας.

Αποφύγετε την τοξική επίπλωση

Χρησιμοποιήστε φυσικά υλικά για την επίπλωση στο σπίτι σας. Αγοράστε έπιπλα από συμπαγές ξύλο, αντί για νοβοπάν ή πλαστικό, και επενδύστε τα έπιπλα με υφάσματα από φυσικές όσες. Επιλέξτε μεταλλικά ή ξύλινα στόρια, και κουρτίνες με ύφασμα από φυσικά υλικά. Αγοράστε βαμβακερά σεντόνια για την κρεβατοκάμαρα.

Αποφύγετε τα σεντόνια που δεν χρειάζονται σιδέρωμα, τα οποία έχουν υποστεί επεξεργασία με φορμαλδεΰδη, που είναι εξαιρετικά τοξική ουσία. Διαλέξτε μαξιλάρια, παπλώματα και κουβέρτες φτιαγμένα από πούπουλα, μαλλί ή βαμβάκι.

Κρατήστε την ακτινοβολία μακριά από το υπνοδωμάτιό σας

Βγάλτε τις ηλεκτρικές συσκευές που δεν είναι απαραίτητες από το δωμάτιό σας. Σε αυτές περιλαμβάνονται οι ηλεκτρικές κουβέρτες, τα ηλεκτρικά ξυπνητήρια, οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές και οι τηλεοράσεις. Τα ηλεκτρομαγνητικά πεδία που εκπέμπουν αυτές οι συσκευές διαταράσσουν τον ύπνο και επιβαρύνουν την υγεία σας.

Πιθανολογείται πως μπορεί να είναι μεταξύ των αιτιών που προκαλούν καρκίνους. Αντί για ηλεκτρικό ξυησητήρι, προτιμήστε ένα με μπαταρίες ή κουρδιστό. Χρησιμοποιήστε
θερμοφόρα αντί για ηλεκτρική κουβέρτα.

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά, με ενεργό σύνδεσμο (link) beauty-secrets.gr

ΔΕΣ ΑΚΟΜΑ

ΔΗΜΟΦΗΛΗ ΑΡΘΡΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *