Δευτέρα, 11 Νοεμβρίου

Φυτικές ίνες και πεπτικό σύστημα:Βελτίωσε την πέψη σου!

Φυτικές ίνες και πεπτικό σύστημαΠρέπει να ξέρεις  πως οι φυτικές ίνες, παίζουν σημαντικό ρόλο στη διαδικασία της πέψης.Μάθε πως αν προσθέσεις στην διατροφή σου φυτικές ίνες θα θωρακίσεις την υγεία του πεπτικού σου συστήματος.


Φυτικές ίνες και πεπτικό σύστημα:Βελτίωσε την πέψη σου!

Υπάρχουν δύο είδη ινών: Οι διαλυτές και οι αδιάλυτες.

Διαλυτές φυτικές ίνες

Η κατανάλωση διαλυτών ινών επιβραδύνει τη διάσπαση των σύνθετων υδατανθράκων, όπως του
αμύλου, σε απλά σάκχαρα, όπως η γλυκόζη, επιβραδύνοντας με αυτό τον τρόπο την απορρόφηση της σάκχαρης και προκαλώντας τη μείωση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα. Κατά τη διάρκεια της πέψης, οι διαλυτές ίνες σχηματίζουν μια ζελατινώδη μάζα.Μεταξύ των καλών πηγών διαλυτών ινών
συμπεριλαμβάνονται οι σπόροι ολικής αλέσεως, όπως το κριθάρι, η βρώμη και η σίκαλη, τα φρούτα, τα λαχανικά και τα όσπρια.

Φυτικές ίνες και πεπτικό σύστημα:Βελτίωσε την πέψη σου!

Αδιάλυτες φυτικές ίνες

Αυτό το είδος φυτικών ινών θα το βρεις στο αναποφλοίωτο ρύζι,στο ψωμί ολικής αλέσεως, στα
δημητριακά ολικής αλέσεως, στους σπόρους, στα όσπρια καθώς και στη φλούδα των λαχανικών και των φρούτων. Δεν διαλύονται στο νερό και δεν χωνεύονται ή απορροφώνται.
Συμπεριλαμβάνοντας αδιάλυτες ίνες στη διατροφή σου, θα μπορέσεις να κρατήσεις καθαρό τον γαστρεντερικό σου σωλήνα.

Τα πλεονεκτήματα των φυτικών ινών

Οι τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε ίνες απαιτούν περισσότερο χρόνο για να καταναλωθούν και αυξάνουν την αίσθηση πληρότητας, έπειτα από ένα γεύμα, γιατί επιβραδύνουν τη διέλευση της τροφής από το έντερο. Αυτό βελτιώνει την αντίδραση των σακχάρων στο αίμα, γιατί οι φυτικές ίνες επιβραδύνουν το ρυθμό, με τον οποίο η γλυκόζη εκλύεται από την τροφή. Αυτό με τη σειρά του επιβραδύνει την αύξηση των σακχάρων στο αίμα συνέπεια να εκλύεται στο αίμα λιγότερη ινσουλίνη.

Καταπολέμησε κάποιες σοβαρές αρρώστιες με φυτικές ίνες

Υπάρχουν μελέτες που έδειξαν ότι μια διατροφή με φυτικές ίνες βοηθά στην πρόληψη του διαβήτη και, σαν συνεπεία της δραστηριότητας της χλωρίδας του εντέρου, μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης μερικών μορφών καρκίνου.Ο καρκίνος σπανίζει σε χώρες, όπου η διατροφή αποτελείται δημητριακά, φρούτα και λαχανικά

Φυτικές ίνες και πεπτικό σύστημα:Βελτίωσε την πέψη σου!

Περισσότερες φυτικές ίνες με τις παρακάτω τροφές

#Τρώγε περισσότερα λαχανικά, είτε ωμά είτε μαγειρεμένα στον ατμό. Το λάχανο και το μπρόκολο έχουν ιδιαίτερα υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες.
#Τρώγε φρούτα με τη φλούδα και τους σπόρους όπως μήλα, αχλάδια και φρούτα του δάσους.
#Διάλεγε για το πρωινό σου δημητριακά πλούσια σε ίνες και τρώγε τα ζεστά ή κρύα.
#Πρόσθεσε στα φαγητά σου βρώμη ή φασόλια σε κονσέρβα ή χρησιμοποίησε τη βρώμη στη
γέμιση ή το πανάρισμα.
#Κατανάλωνε προϊόντα ολικής αλέσεως, όπως ψωμί ολικής αλέσεως, καστανό ρύζι και μπισκότα παρασκευασμένα από αλεύρι ολικής αλέσεως αντί για λευκό αλεύρι.
#Πρόσθεσε βρώμη στις κρέπες, στους κεφτέδες ή στα μπιφτέκια.
#Χρησιμοποίησε δημητριακά, αντί για ξηρούς καρπούς ή αντί για αλεύρι, όταν κάνεις μπισκότα.

Φυτικές ίνες και πεπτικό σύστημα:Βελτίωσε την πέψη σου!

Να και μια απλή συνταγή για μπισκότα πλούσια σε φυτικές ίνες

biskota-plousia-se-fytikes-inesΘα χρειαστείς:

  • 175γρ. ξερά βερίκοκα
    2 μήλα
    120ml χυμό μήλου
    225γρ. βούτυρο
    75γρ.μαύρη ζάχαρη μαλακή
    175γρ.αλεύρι ολικής αλέσεως
    200γρ.νιφάδες βρώμης

Υλικά για 16 κομμάτια

1.Προθέρμανε το φούρνο στους 180C. Λάδωσε ένα ρηχό ταψί 31 χ 21 εκ.
2.Ψιλό κόψε και ξεφλούδισε τα βερίκοκα, βγάλε τα σπόρια και κόψε τα μήλα. Βάλε τα σε μια κατσαρόλα με το χυμό μήλου και άφησε τα να βράσουν για ΙΟ λεπτά.

3.Άφησε το μείγμα να κρυώσει και ανάμειξε το στο μπλέντερ μέχρι να μαλακώσει.
4.Σε ένα μπολ ανάμειξε το βούτυρο με τη ζάχαρη μέχρι να αποκτήσουν κρεμώδη υφή και μετά πρόσθεσε το αλεύρι και τις νιφάδες βρώμης.
5.Άδειασε το μισό μείγμα στο ταψί και από πάνω το μείγμα των μήλων και των βερίκοκων Από πάνω πίεσε ελαφρά το υπόλοιπο μείγμα με το αλεύρι και τη βρώμη.
6.Ψήσε το για 30 λεπτά μέχρι να ροδίσει. Κόψε το σε 16 μακρόστενα κομμάτια και άφησε το να κρυώσει, πριν το βγάλεις από το ταψί. Φύλαξε το σε ένα αεροστεγές δοχείο.

ΔΕΣ ΑΚΟΜΑ

Αρωματικά φυτά και βότανα για γεύση και υγεία

Μαστίχα Χίου: αρωματική, αλλά και ωφέλιμη με πολλούς τρόπους

ΔΗΜΟΦΗΛΗ ΑΡΘΡΑ


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *