Τετάρτη, 19 Ιουνίου

Γιατί ασπρίζουν τα μαλλιά μας; Θα το μάθετε ΤΩΡΑ

Γιατί ασπρίζουν τα μαλλιά μας; Θα το μάθετε ΤΩΡΑ

Γιατί ασπρίζουν τα μαλλιά μας; Θα το μάθετε ΤΩΡΑ

Για πρώτη φορά οι επιστήμονες εντόπισαν τον ακριβή μηχανισμό μέσω του οποίου τα μαλλιά μας αρχίζουν να χάνουν το χρώμα τους δηλαδή γιατί ασπρίζουν. Μη βιαστείτε να θεωρήσετε ότι πρόκειται για τρίχες. Πέρα από την πιθανή κατάργηση κάποιων επισκέψεων στο κομμωτήριο, η ανακάλυψη ενδέχεται να προσφέρει νέες γνώσεις. Για την αναγέννηση των ιστών και των οργάνων, καθώς και για τη θεραπεία του μελανώματος.

Γιατί ασπρίζουν τα μαλλιά μας; Την απάντηση την δίνουν οι ιδικοί

Το κλειδί φαίνεται να βρίσκεται στην επικοινωνία μεταξύ των θυλάκων των τριχών και των μελανοκυττάρων και συγκεκριμένα στο μονοπάτι σήμανσης Wnt. Έvα δίκτυο πρωτεϊνών που είναι γνωστό ότι παίζει ρόλο στον σχηματισμό του εμβρύου σε διάφορες μορφές καρκίνων, καθώς και σε πολλές φυσιολογικές λειτουργίες του οργανισμού.ΔΙΑΛΕΥΚΑΝΣΗ ΜΥΣΤΗΡΙΟΥ

Γνωρίζαμε εδώ και δεκαετίες ότι τα βλαστικά κύτταρα των θυλάκων των τριχών και τα μελανοκύτταρα, τα οποία παράγουν τη χρωστική μελανίνη. Συνεργάζονται για να παράγουν έγχρωμες τρίχες, όμως οι υποκείμενες αιτίες ήταν άγνωστες. Επιστήμονες ανακαλύψαν ότι η σήμανση Wnt παίζει κεντρικό ρόλο στον συντονισμό των ενεργειών των δύο παραγόντων και στον χρωματισμό των τριχών.

Καθηγητές διευκρινίζουν ότι η μελέτη που διεξήγαγαν με την ομάδα τους υποδηλώνει ότι η παρέμβαση στο συγκεκριμένο μονοπάτι σήμανσης θα μπορούσε ενδεχομένως να αποτελέσει μια πρωτοποριακή μέθοδο για την αντιμετώπιση του προβλήματος των λευκών τριχών.

Επίσης ότι από τις εργασίες αυτές οι επιστήμονες θα μπορούσαν ίσως να εξαγάγουν ένα πρότυπο για τη διαδικασία αναγέννησης των ιστών. Ο ανθρώπινος οργανισμός έχει πολλούς τύπους βλαστικών κυττάρων που έχουν τη δυνατότητα να αναγεννήσουν άλλα όργανα.

Οι μέθοδοι που βρίσκονται πίσω από την επικοινωνία των βλαστικών κυττάρων των τριχών με τη διαδικασία χρωματισμού. Κατά τη δημιουργία νέων τριχών μπορούν να μας δώσου πολύτιμες πληροφορίες ώστε να αναγεννηθούν σύνθετα όργανα που περιλαμβάνουν πολλούς διαφορετικούς τύπους κυττάρων.

ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ ΧΡΩΜΑΤΟΣ

Κάνοντας πειράματα με μοντέλα ποντικών χ ερευνητές εξέτασαν πώς το μονοπάτι σήμανσης Wnt. Επέτρεπε στα βλαστικά κύτταρα των θυλάκων των τριχών και στα βλαστικά κύτταρα των μελανοκυττάρων να συνεργαστούν. Έτσι ώστε να προκαλέσουν την ανάπτυξη των τριχών και να παράγουν το χρώμα τους.

Από την μελέτη φάνηκε επίσης ότι η ελλιπής λειτουργία του μονοπατιού σήμανσης Wnt, στα βλαστικά κύτταρα των θυλάκων των τριχών δεν κατέστειλε μόνο την παραγωγή νέων τριχών. Αλλά επιπλέον εμπόδιζε την ενεργοποίηση των μελανοκυττάρων  στο να παράγουν το χρώμα.

Από την άλλη πλευρά η ελλιπής λειτουργία του Wηt,στην ενεργοποίηση των βλαστικών κυττάρων των μελανοκυττάρων οδηγούσε στην παραγωγή λευκών ή γκρίζων τριχών.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι οι διαπιστώσεις τους ως το Wnt, αποτελεί σημαντικό μονοπάτι για τη ρύθμιση των μελανοκυττάρων. Καθώς και ότι η συμπεριφορά των μελανοκυττάρων συνδέεται με την παραγωγή τριχών θα συμβάλλει στην κατανόηση ασθενειών. Ασθενειών που έχουν σχέση με τον ανεξέλεγκτο πολλαπλασιασμό των συγκεκριμένων κυττάρων όπως το μελάνωμα.

ΕΧΟΥΝ ΑΡΧΙΣΕΙ ΝΑ ΑΣΠΡΙΖΟΥΝ ΤΑ ΜΑΛΛΙΑ ΣΟΥ;

Όλο και περισσότερες γυναίκες συμφιλιώνονται με τα γκρίζα και λευκά μαλλιά τους, ακόμα και εκείνες που εκτίθενται στα φώτα της δημοσιότητας. Όμως αν κάποιος μας έλεγε ότι μπορούμε να αποκτήσουμε ξανά το φυσικό μας χρώμα μαλλιών, να αντιστρέψουμε η διαδικασία ασπρίσματος της τρίχας, με φυσικό τρόπο;

Αυτό ισχυρίζεται τώρα μια ομάδα ερευνητών στο Πανεπιστήμιο της Κολούμπια, στην πρώτη μελέτη του είδους της. Οι ειδικοί αρχικά αναγνώρισαν 323 πρωτεΐνες που καθορίζουν το χρώμα μίας τρίχας σε όλη τη διάρκεια της ζωής της.

Στη συνέχεια παρατήρησαν πώς αυτό επηρεάζεται από το στρες. Το συμπέρασμα στο οποίο κατέληξαν το στρες, πράγματι, ασπρίζει τα μαλλιά, αλλά μπορεί να συμβεί και το αντίστροφο. Δηλαδή, σε μια χαλαρή περίοδο, όπως αυτή των διακοπών, να ξαναβρούμε σε κάποιο βαθμό το φυσικό μας χρώμα.

Ένας εθελοντής αρκούσε να κάνει ένα ταξίδι δύο εβδομάδων για να επανέλθουν, εκπληκτικά, κάποιες τρίχες των μαλλιών του στο φυσικό τους χρώμα. Ακόμα οι έρευνες είναι σε στάδιο που δεν έχουν επιβεβαιώσει το αποτέλεσμα. Αν όμως επιβεβαιωθεί, θα είναι μια μικρή επανάσταση.

Γιατί θα έχουμε μια από τις λίγες ορατές συνέπειες του στρες, που θα μας βοηθήσουν να συνειδητοποιήσουμε πόσο καταστροφικό μπορεί να είναι. Για τις εσωτερικές λειτουργίες του οργανισμού μας ώστε να κάνουμε ριζικές αλλαγές στη ζωή μας.

Σε ένα όχι και τόσο μακρινό μέλλον, αν δούμε ξαφνικά να ασπρίζουν τα μαλλιά μας σε μεγάλη έκταση. Θα το χρησιμοποιούμε ως ένδειξη ώστε να εξετάζουμε, σε συνεργασία με τον γιατρό μας, τα επίπεδα στρες από το οποίο υποφέρουμε τη δεδομένη στιγμή.

Πώς αντιστρέφεται όμως το άσπρισμα της τρίχας;

Σε κυτταρικό επίπεδο, αναλαμβάνουν δράση τα βλαστοκύτταρα, τα οποία μπορούν να δημιουργήσουν οποιοδήποτε είδος κυττάρων και που ήδη χρησιμοποιούνται σε όλο και περισσότερες ιατρικές θεραπείες. Μέχρι τώρα όμως δεν γνωρίζαμε καν ότι μπορούν να ξαναδώσουν χρώμα στις λευκές και γκρίζες τρίχες. Πόσο μάλλον να τα χρησιμοποιήσουμε έτσι ώστε να ξαναδώσουμε στα μαλλιά μας το χαμένο χρώμα. Αν όμως τα καταφέρουμε, μπορεί μια μέρα οι βαφές να παραχωρήσουν τη θέση τους σε κυτταρικές θεραπείες.

Πληγή

ΔΕΣ ΑΚΟΜΑ

ΔΗΜΟΦΗΛΗ ΑΡΘΡΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *