Τρίτη, 30 Μαΐου

Γιατί να επιλέξεις βιολογικά καλλυντικά;

Γιατί να επιλέξεις βιολογικά καλλυντικά;

Καθώς μεγαλώνουμε, η επιδερμίδα μας έχει μεγαλύτερη τάση να εμφανίσει σπυράκια και ακμή, δυσχρωμίες και φλεγμονώδεις καταστάσεις, όπως η ροδόχρους ακμή (rosacea) και το έκζεμα. Γι’ αυτό τον λόγο, θα πρέπει οι περισσότερες να επιλέγουμε βιολογικά καλλυντικά. Οι οργανικές συνθέσεις είναι συχνά μια καλή επιλογή, γιατί δεν περιέχουν πιθανά αλλεργιογόνα, όπως είναι τα συνθετικά συντηρητικά ή τα αρώματα. Δυστυχώς, πολλά αντιγηραντικά προϊόντα συνήθως δεν είναι η πιο φυσική επιλογή.


EU: το δίχτυ προστασίας

Επιλέξτε βιολογικά καλλυντικά από την Ευρωπαϊκή Ένωση η οποία απαγορεύει τη χρήση συστατικών που αποδεδειγμένα προκαλούν καρκίνο ή που επηρεάζουν το αναπαραγωγικό σύστημα. Τα γερμανικά προϊόντα ακολουθούν ιδιαίτερα αυστηρές προδιαγραφές. Το Υπουργείο Γεωργίας των Ηνωμένων Πολιτειών, από την άλλη, δεν πιστοποιεί πλέον καλλυντικά ως βιολογικά, πράγμα που μπορεί να
οδηγήσει σε πολλές παραπλανητικές οργανικές ετικέτες.

Ελέγξτε την πιστοποίηση

Δεν αρκεί να επιλέξετε προϊόντα που γράφουν «φυσικό» στην ετικέτα τους για να είστε σίγουρες πως αποφεύγετε πιθανά επιβλαβή συστατικά. Χωρίς τη σφραγίδα καταξιωμένων οργανισμών
πιστοποίησης, ένα «οργανικό» προϊόν είναι πιθανόν να περιέχει μόνο 10/0 οργανικά συστατικά. Όπως αναφέρεται στις οδηγίες που ακολουθεί η βιομηχανία των καλλυντικών, φυτά που δεν είναι βιολογικής καλλιέργειας ενδέχεται να φέρουν φυτοφάρμακα, λιπάσματα ή βακτήρια.

Αποφύγετε τα μεγάλα καταστήματα καλλυντικών

Δανέζικη έρευνα έδειξε πως 99% των προϊόντων που μένουν πάνω στην επιδερμίδα και 77% των προϊόντων που ξεβγάζονται (εταιρειών που πωλούνται σε μεγάλα καταστήματα καλλυντικών), περιέχουν parabens που επηρεάζουν τις ορμόνες, μπορούν να διεισδύσουν στο σώμα και να φτάσουν στον ιστό του στήθους. Μια σουηδική έρευνα ανακάλυψε φθαλάτες (phthalates) τοξικούς για να το αναπαραγωγικό σύστημα σε 80% των προϊόντων ομορφιάς. Ο μόνος τρόπος να τους αποφύγετε είναι να αγοράζετε καλλυντικά από καταστήματα με βιολογικά προϊόντα (διαδικτυακά ή φυσικά καταστήματα) στα οποία θα βρείτε οργανικές εταιρείες καλλυντικών.

Στο φως του φεγγαριού

Ορισμένα από τα πιο αποτελεσματικά και φημισμένα βιολογικά καλλυντικά είναι αποτέλεσμα βιοδυναμικής καλλιέργειας, δηλαδή καλλιέργειας και συγκομιδής που γίνεται σύμφωνα με τους κύκλους του φεγγαριού και με σεβασμό στη φύση, σε ηθικές αρχές, κοινωνικές αξίες και το ευ ζην των εργαζόμενων. Αυτή είναι η καλύτερη έκφραση της ολιστικής γεωργίας: στοχεύει να ενδυναμώσει τη γη και την πνευματική κατανόηση για τις επόμενες γενιές και διδάσκει τη διατήρηση της τοπικής κουλτούρας και των παραδοσιακών τρόπων καλλιέργειας.

Καθαρίστε το ντουλαπάκι του μπάνιου

Καταρχήν πετάξτε οτιδήποτε σε μορφή σπρέι, το οποίο προωθεί επιβλαβή συστατικά στο αναπνευστικό σύστημα. Μετά, πετάξετε τις πλαστικές συσκευασίες: ασταθή χημικά στη σύνθεση του πλαστικού μπορεί να παρεισφρήσουν σε προϊόντα με ελαιώδη σύνθεση. Αντί για πλαστικό, προτιμήστε γυάλινες συσκευασίες. Επίσης, πετάξτε την πούδρα: έρευνες συνδέουν τη συχνή χρήση της στα γεννητικά όργανα με αυξημένη πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου των ωοθηκών-

Ξεβγάλτε τις τοξίνες

Χρησιμοποιώντας καθημερινά, για δεκαετίες, συμβατικά καλλυντικά, υπάρχει κίνδυνος το δέρμα σας να απορροφήσει ένα κοκτέιλ χημικών, όταν αυτά απλώνονται σε μεγάλη επιφάνεια επιδερμίδας χωρίς να ξεβγάζονται μετά. Αν σκοπεύετε να πάρετε ορισμένα μόνο οργανικά καλλυντικά, δώστε προτεραιότητα στις ενυδατικές κρέμες, τις λοσιόν σώματος καμπα αντηλιακά.

Κρυμμένοι εφιάλτες

Οι ετικέτες των καλλυντικών είναι περιβόητες για το πόσο δύσκολο είναι να καταλάβει κάποιος, καθώς προϋποθέτανε γνώση λατινικών και βιοχημείας. Μάλιστα, δεν χρειάζεται να αναφέροντα
όλα τα συστατικά του προϊόντος στην ετικέτα: για παράδειγμα, τα αρώματα όπου κρύβονται ορισμένα από τα αμφίβολα χημικά δεν χρειάζεται να διευκρινίζονται. Για να αποφύγετε
παγίδα, επιλέξτε μόνο πιστοποιημένες οργανικές εταιρείες.

Επιλέγοντας κραγιόν

Βάλτε τα οργανικά κραγιόν ψηλά στη λίστα με τα must-have. Καθώς τα περισσότερα κραγιόν είναι γεμάτα συντηρητικά για να αποτρέψουν μολύνσεις στην περιοχή του στόματος, καθεμιά από εμάς καταναλώνει κατά μέσο όρο 2,5 κιλά αυτών των συντηρητικών κατά τη διάρκεια της ζωής της.

Η επιδερμίδα των χειλιών είναι πιο λεπτή και πιο ευαίσθητη σε βλάβες σε σχέση με άλλα μέρη του σώματος και γι’ αυτό είναι περισσότερο ευάλωτη στην απορρόφηση τοξινών.

10 συστατικά που πρέπει να αποφεύγετε

Κάποια συστατικά είναι περισσότερο ανεπιθύμητα από άλλα. Προσπαθήστε να αποφεύγετε τα παρακάτω:

  • Συστατικά βασισμένα σε παράγωγα πετρελαίου (Petroleum) ι— αφυδατώνουν την επιδερμίδα και μολύνουν την ατμόσφαιρα.
  • SLS (sodium lauryl sulphate) — αυτό είναι ένα σκληρό καθαριστικό που μπορεί να προκαλέσει ερεθισμούς στην επιδερμίδα και τα μάτια και να επιδεινώσει την ξηρή επιδερμίδα.
  • Parfum/fragrance αυτός είναι ένας ευρύς όρος που περιλαμβάνει περίπου 100 συνθετικά συστατικά τα οποία ενοχοποιούνται ότι πυροδοτούν το 1/3 των αλλεργιών που προκαλούν τα
    καλλυντικά. Δεν είναι υποχρεωτικό να αναγράφονται στην ετικέτα.
  • Phthalates (φθαλάτες) αυτές οι ουσίες που επηρεάζουν τις ορμόνες ανιχνεύτηκαν από τα Κέντρα για τον Έλεγχο και την Πρόληψη των Ασθενειών των ΗΠΑ, στο σώμα κάθε ατόμου που εξετάστηκε.
  • Formaldehyde (φορμαλδεΰδη) αυτό το συστατικό προκαλεί ερεθισμούς στην επιδερμίδα και ενοχοποιείται για την εμφάνιση καρκίνου.
  • Parabens αυτά τα συντηρητικά που μιμούνται τα οιστρογόνα βρίσκονται στα περισσότερα συμβατικά καλλυντικά. Έχει αποδειχθεί πως συσσωρεύονται στο σώμα.
  • DEA, MEA, ΤΕΑ συστατικά που έχουν αυτά ως πρώτα συνθετικά του ονόματός τους μπορεί να προκαλέσουν ερεθισμούς στην επιδερμίδα του κεφαλιού και τα μάτια. Επιπλέον, μπορεί να αντιδράσουν με ρύπους και συντηρητικά και από την αντίδραση αυτή να δημιουργηθούν καρκινογόνες ουσίες
  • PEG (πολυαιθυλενογλυκόλη και τα παράγωγά της) αυτές οι ουσίες μπορεί να προκαλέσουν ερεθισμούς στην επιδερμίδα του κεφαλιού.

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά, με ενεργό σύνδεσμο (link) beauty-secrets.gr

ΔΕΣ ΑΚΟΜΑ

ΔΗΜΟΦΗΛΗ ΑΡΘΡΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *