Κέικ Χριστουγέννων με άρωμα από λεμόνι και ρούμι!

Κέικ Χριστουγέννων με άρωμα από λεμόνι και ρούμι!Κέικ Χριστουγέννων με άρωμα από λεμόνι και ρούμι!

Έχει υπέροχη φρουτένια γεύση και άρωμα από λεμόνι και ρούμι. Είναι ένα γλυκό που αλλάζει εμφάνιση, καθώς προσφέρεται για ποικίλες διακοσμήσεις: Κέικ Χριστουγέννων με στολίδια χριστουγεννιάτικα, χειμωνιάτικο με λουλούδια, καλοκαιρινό με φρούτα, φθινοπωρινό με εντυπωσιακές κορδέλες. Το γνωστό μας κέικ γίνεται η πιο πρωτότυπη γλυκιά παρουσία που όλοι λαχταρούν να την απολαύσουν με τον καφέ ή το τσάι τους.



Για το Κέικ Χριστουγέννων θα χρειαστείς

  • 700 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 2 φακελάκια ξηρή μαγιά ή 50 γρ φρέσκια μαγιά,
  • 360 γρ χλιαρό γάλα,
  • λίγη ψιλή ζάχαρη
  • 3/4 κουταλάκι του τσαγιού αλάτι
  • 140 γρ μαλακό βούτυρο
  • ξύσμα 2 λεμονιών
  • 50 γρ ψιλοκομμένα ξερά φρούτα
  • 125 γρ κερασάκια γλασέ κομμένα στη μέση
  • 175 γρ μαύρες σταφίδες
  • 175 γρ σταφίδες σουλτανίνες
  • 125 γρ αμυγδαλωτή ζύμη (δείτε συνταγή)

(ΑΜΥΓΔΑΛΩΤΗ ΖΥΜΗ ΥΛΙΚΑ για 260 γρ:

  • 75 γρ βούτυρο,
  • 150 γρ ζάχαρη άχνη,
  • 1 αυγό χτυπημένο,
  • 10 γρ αμύγδαλα ψιλοτριμμένα,
  • 1 αμύγδαλο πικρό,
  • 1/2 κουταλάκι χυμό λεμονιού.

Ανακατέψτε τη ζάχαρη με το βούτυρο μέχρι να λιώσει, προσθέστε το αβγό, τα αμύγδαλα και το χυμό λεμονιού. Ζυμώστε όλα τα υλικά να γίνουν μια σφιχτή ζύμη που να μην κολλάει στα δάχτυλα. Προσθέστε, αν χρειαστεί, περισσότερο βούτυρο ή ζάχαρη.)

  • σκούρο ρούμι
  • 2 μεγάλα αυγά
  • 2 κουταλάκια του τσαγιού ζάχαρη
  • ζάχαρη άχνη για το γαρνίρισμα

Εκτέλεση συνταγής

1. Αν χρησιμοποιήσετε ξηρή μαγιά, ακολουθήστε τις οδηγίες της συσκευασίας.Αν χρησιμοποιήσετε φρέσκια μαγιά, τρίψτε τη με τα χέρια σε ένα μπολ και ανακατέψτετη με το χλιαρό γάλα και την ψιλή ζάχαρη ώσπου να λιώσει. Αφήστε τη 15 λεπτά σε ζεστό μέρος να μαλακώσει και να γίνει απαλή.

2. Βάλτε το αλεύρι και το αλάτι σ’ ένα μπολ, προσθέστε 75 γρ βούτυρο, καθώς και το ξύσμα λεμονιού και ανακατέψτε.

Στη συνέχεια…

3. Σ’ ένα άλλο μπολ, ανακατέψτε τα ξερά φρούτα, τα κερασάκια γλασέ, τις σταφίδες και την αμυγδαλωτή ζύμη τριμμένη. Προσθέστε 4 κουταλιές της σούπας ρούμι, ανακατεύοντας καλά, έτσι ώστε τα φρούτα να απορροφήσουν το ρούμι. Προσθέστε τα φρούτα στο μείγμα με το αλεύρι, μαζί με τα χτυπημένα αυγά (για 1 1/2 αυγό, χτυπήστε μαζί τα 2 αυγά και χρησιμοποιήστε τα 3/4 του μείγματος), τις δύο κουταλιές ζάχαρη και το μείγμα με τη μαγιά. Ανακατέψτε όλα τα υλικά μέχρι να γίνουν μία μαλακή ζύμη.

4. Βάλτε τη ζύμη πάνω σε μια αλευρωμένη επιφάνεια και ζυμώστε για 10 περίπου λεπτά ώσπου να μαλακώσει, προσθέτοντας περισσότερο αλεύρι, αν κολλάει. Ξαναβάλτε τη ζύμη στο μπολ, στο οποίο την ετοιμάσατε (για να έχει αρκετό χώρο να φουσκώσει), σκεπάστε το μπολ με μία καθαρή  πετσέτα και αφήστε τη ζύμη σε ζεστό μέρος για 1 περίπου ώρα ή ώσπου να διπλασιαστεί σε όγκο.

5. Ξαναζυμώστε τη ζύμη για 2 λεπτά ακόμα. Αλείψτε με το υπόλοιπο βούτυρο τη βάση της φόρμας, καθώς και τα τοιχώματα. Σχηματίστε έναν κύλινδρο με τη ζύμη, που να χωρά στη φόρμα και βάλτε τη μέσα. Αλείψτε τις δύο άκρες του με λίγο νερό και πιέστε τις για να κολλήσουν.

6. Σκεπάστε τη φόρμα και αφήστε τη ζύμη να φουσκώσει ξανά σε ζεστό μέρος για 45 λεπτά ή ώσπου να γεμίσει σχεδόν τη φόρμα. Στη συνέχεια, προθερμάνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς και ψήστε για 45 λεπτά ή ώσπου να φουσκώσει και να ροδίσει. Αφήστε το κέικ μέσα στη φόρμα για 10 λεπτά να κρυώσει και μετά βγάλτε το με προσοχή κι ακουμπήστε το πάνω σε μία σχάρα. Πασπαλίστε το με αρκετή ζάχαρη άχνη, με τη βοήθεια μιας σήτας, γιατί το βούτυρο θα την απορροφήσει (η ζάχαρη θα σχηματίσει μία τραγανή άσπρη κρούστα).

Ιδέες γαρνιρίσματος 

Το κέικ αυτό πρέπει να γαρνιριστεί ανάλογα με το μέγεθος και το σχήμα του.Αν το ετοιμάσετε για το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι τοποθετήστε γύρω από το κέικ και στολίδια από το δέντρο, αν και θα δείχνει το ίδιο εντυπωσιακό με κλαδάκια ου έτσι για να σπάει η μονοτονία του λευκού της ζάχαρης άχνης.

ΔΕΣ ΑΚΟΜΑ

ΔΗΜΟΦΗΛΗ ΑΡΘΡΑ

Barbara Liosi

Το beauty-secrets.gr είναι ένα beauty blog με μυστικά ομορφιάς για τη μόδα και το μακιγιάζ.Όμορφα μυστικά για το πρόσωπο το σώμα και τα μαλλιά.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.