Δευτέρα, 4 Νοεμβρίου

Λεμφοίδημα: Τι το προκαλεί και πως αντιμετωπίζεται

lemfoidhmaΛεμφοίδημα: Τι το προκαλεί και πως αντιμετωπίζεται

Η λέμφος είναι ένα σωματικό μεσοκυττάριο υγρό το οποίο αποτελεί μέρος του αμυντικού μηχανισμού του σώματος αφού καθαρίζει του ιστούς από παθογόνους μικροοργανισμούς ενώ ενώνεται με την φλεβική κυκλοφορία στην πορεία προς την καρδιά.

Μια βασική λειτουργία της λέμφου είναι πως μεταφέρει κύτταρα και διάφορες ουσίες, τα οποία δεν είναι απαραίτητα για την λειτουργία του ανθρώπινου οργανισμού και έτσι καθαρίζει το σύστημα.

Το λεμφοίδημα είναι ουσιαστικά το οίδημα ή αλλιώς πρήξιμο ενός τμήματος του σώματος, ιδιαίτερα των άκρων, που προκαλείται από την ανώμαλη συσσώρευση του λεμφικού υγρού αφού παρεμποδίζεται η μεταφορά του.

Τι προκαλεί όμως το λεμφοίδημα;

Το λεμφοίδημα διαχωρίζεται σε πρωτοπαθές και δευτεροπαθές. Το πρωτοπαθές εμφανίζεται είτε επειδή γεννηθήκατε χωρίς αρκετά λεμφαγγεία είτε από κάποια ουλή ή εκτομή στους λεμφαδένες.  Αυτό μπορεί να δημιουργηθεί από την μειωμένη ικανότητα για μεταφορά του λεμφικού φορτίου από το λεμφικό σύστημα.

Το δευτεροπαθές λεμφοίδημα μπορεί να εκδηλωθεί λόγω διήθησης των αδένων από καρκίνο, χειρουργική αφαίρεση των αδένων, λεμφαγγειίτιδας, ή λόγω ίνωσης κατόπιν ακτινοθεραπείας.

Μάλιστα, έχει παρατηρηθεί πως οι γυναίκες προσβάλλονται τρεις φορές συχνότερα από τους άνδρες, και το αριστερό κάτω μέλος συχνότερα από το δεξί, ενώ στα άνω μέλη είναι πιο σπάνια η πάθηση.

Ποια είναι τα συμπτώματα του λεμφοιδήματος

Αρχικά, εμφανίζεται ένα βάρος και μούδιασμα κυρίως στο ανώτερο τμήμα του άκρου. Στη συνέχεια εμφανίζεται ελαφρύ οίδημα που υποχωρεί όταν το άκρο τοποθετηθεί σε ανάρροπη θέση. Έτσι, θα παρατηρήσετε ένα ελαφρύ οίδημα κατά την διάρκεια της ημέρας το οποίο υποχωρεί σταδιακά όταν ξαπλώσετε το βράδυ.

Το οίδημα αυξάνεται, ενώ πρωτεΐνη και νερό συσσωρεύονται στους ιστούς. Έτσι το δέρμα παχαίνει και γίνεται πιο σκληρό ωστόσο συνήθως δεν παρατηρούνται αλλοιώσεις στο δέρμα.

Βέβαια όταν η κατάσταση προχωρήσει θα αρχίσετε να αισθάνεστε ένα πιο έντονο πόνο, σφίξιμο και μούδιασμα στην περιοχή. Επιπλέον, η ζέστη είναι ένας κακός σύμμαχος της συγκεκριμένης πάθησης σε συνδυασμό με την συνεχή και έντονη χρήση του μέλους.

Θεραπεία για το λεμφοίδημα

Η ολοκληρωτική θεραπεία της πάθησης εξαρτάται από το στάδιο που βρίσκεται. Υπάρχουν περιπτώσεις που η αντιμετώπιση δεν είναι πλήρης ωστόσο μπορεί να μειωθεί το αίσθημα του πόνο και να αποφευχθούν μελλοντικά προβλήματα.

Ένας τρόπος για να μειώσετε το αίσθημα της πίεσης και του οιδήματος είναι η πρεσσοθεραπεία. Συγκεκριμένα, μια συσκευή πρεσσοθεραπείας μπορεί να χρησιμοποιηθεί αποτελεσματικά στο σπίτι και την κλινική για  θεραπεία του λεμφοιδήματος. Οι θάλαμοι αέρα και η αντλία αέρα πραγματοποιούν μασάζ στα πόδια, τα χέρα και την μέση ώστε να βελτιωθεί η κυκλοφορία του αίματος και της λέμφου.

Παράλληλα, υπάρχουν  κατάλληλες συσκευές λεμφικού μασάζ οι οποίες έχουν ρυθμιζόμενη πίεση ενώ πραγματοποιούν μαλάξεις στους ασθενείς  στο άκρο από κάτω προς τα επάνω για την αποτελεσματική καταπολέμηση του λεμφοιδήματος.

Δείτε περισσότερα:

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *