Πέμπτη, 18 Απριλίου

Παιδικά μικροατυχήματα: Πως θα τα προστατέψετε!

Παιδικά μικροατυχήματα: Πως θα τα προστατέψετε!

Παιδικά μικροατυχήματα: Πως θα τα προστατέψετε!

Παιδικά μικροατυχήματα όπως οι πτώσεις, οι δηλητηριάσεις, τα εγκαύματα, οι πνιγμοί και τα τροχαία ατυχήματα απειλούν την υγεία και τη ζωή των μικρών παιδιών.

Το σπίτι, ο χώρος που κατασκευάζεται με τόση φροντίδα και επιμέλεια για να είναι ασφαλής για την οικογένεια. Αποδεικνύεται τελικά γεμάτος παγίδες, εξαιρετικά επικίνδυνες για τα παιδιά. Το 60-80% των ατυχημάτων σε παιδιά κάτω των 5 χρόνων και το 35% του συνόλου των ατυχημάτων. Στην παιδική ηλικία συμβαίνουν μέσα στο σπίτι και στον περιβάλλοντα χώρο.
Τα παιδιά έχουν αυξημένη περιέργεια που σε συνδυασμό με την άγνοια κινδύνου, την αδυναμία να κατανοήσουν τη σχέση αιτίου αποτελέσματος. Τον μειωμένο συντονισμό κινήσεων και την αντίδραση στις συμβουλές των γονέων τα καθιστά εξαιρετικά ευάλωτα.

ΗΛΕΚΤΡΟΠΛΗΞΙΑ

Σε καμία περίπτωση μην αγγίξετε το παιδί, εάν είναι’ σε επαφή με την πηγή του ρεύματος. Διακόψτε αμέσως την παροχή ρεύματος και ειδοποιήστε το 166. Εάν το παιδί έχει τις αισθήσεις του, δώστε του να πιεί άφθονο νερό, διαφορετικά μέχρι να έρθει η βοήθεια. Ξαπλώστε το στο πλάι και αν δείτε ότι κινδυνεύει, δώστε του το φιλί της ζωής.

ΚΑΤΑΠΟΣΗ ΦΑΡΜΑΚΩΝ Η ΤΟΞΙΚΩΝ ΟΥΣΙΩΝ

Εάν καταπιεί φάρμακα ή τοξικές ουσίες, μην προσπαθήσετε να του προκαλέσετε εμετό και μην του δώσετε να πιεί κάτι. Το γάλα υπάρχει κίνδυνος να προκαλέσει χειρότερες αντιδράσεις, γιατί τα λιπαρά του θα στερεώσουν την τοξική ουσία αντί να την περιορίσουν.

Τηλεφωνήστε άμεσα στο Κέντρο Δηλητηριάσεων για να σας πουν τι πρέπει να κάνετε. Πάρτε μαζί σας το κουτάκι με τα χάπια ή τη συσκευασία του τοξικού προϊόντος. Εάν μεταφέρετε το παιδί στο νοσοκομείο, ώστε να ξέρουν και οι γιατροί τι έχουν να αντιμετωπίσουν.

ΠΕΣΙΜΟ

Τα μικρά παιδιά που κάνουν τα πρώτα βήματά τους πέφτουν συχνά και προφανώς δεν μπορείτε να σημαίνετε συναγερμό κάθε φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο. Πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί να μην υπάρχουν γύρω τους αιχμηρά αντικείμενα, που μπορεί να τα τραυματίσουν εάν πέσουν πάνω τους.

Σε ορισμένες περιπτώσεις βέβαια ένα πέσιμο μπορεί να είναι πιο σοβαρό. Παρατηρήστε το παιδί μετά από το πέσιμο για αρκετή ώρα και αν αρχίσει να πρήζετε ή να μελανιάζει σε κάποιο σημείο. Αν νιώθει πονοκέφαλο ή έντονη νύστα ή κάποια άλλη ενόχληση στο κεφάλι, επικοινωνήστε με τον γιατρό σας.

ΧΤΥΠΗΜΑΤΑ ΣΤΟ ΚΕΦΑΛΙ

Σε μικρά χτυπήματα, αρκεί να τοποθετήσετε μια παγοκύστη (ή ακόμα και μια κρύα συσκευασία από την κατάψυξή σας για 20 λεπτά στο επίμαχο σημείο. Αν όμως το παιδί χάσει τις αισθήσεις του ή έχει συμπτώματα όπως υπνηλία, τάση για εμετό και δυσκολία προσανατολισμού. Πρέπει να επικοινωνήσετε αμέσως με τον παιδίατρο και να το πάτε στο νοσοκομείο όσο ήπιο και αν είναι το χτύπημα στο κεφάλι.

ΕΓΚΑΥΜΑΤΑ

Μην βάζετε κανένα προϊόν πάνω στο έγκαυμα. Όποια και αν είναι η αιτία και η σοβαρότητα του εγκαύματος, αυτό που πρέπει να κάνετε είναι να δροσίσετε με τρεχούμενο νερό το δέρμα για 10 λεπτά. Εάν το έγκαυμα είναι μικρό για να προστατέψετε την περιοχή να την σκεπάσετε με μία γάζα. Αν το έγκαυμα φαίνεται σοβαρό να απευθυνθείτε στον γιατρό ή να καλέσετε το 166.

ΡΙΝΟΡΡΑΓΙΑ

Αν ανοίξει η μύτη του παιδιού, αυτό που σίγουρα ΔΕΝ πρέπει να κάνετε είναι να το αφήσετε να σκύψει προς τα πίσω. Γιατί έτσι αυξάνεται ο κίνδυνος κατάποσης του αίματος αλλά και η τάση για εμετό. Για να σταματήσει η ρινορραγία, εφαρμόστε ένα κρύο πανί στο εξωτερικό μέρος της μύτης, πάνω από τα ρουθούνια.

Μην τοποθετήσετε βαμβάκι ή χαρτομάντιλα μέσα στη μύτη. Στη συνέχεια, πείτε στο παιδί να σκύψει το κεφάλι του ελαφρώς μπροστά. Αρχίστε να πιέζετε με τον δείκτη και τον αντίχειρά σας τα σημεία που έχετε καλύψει με το πανί για περίπου 10 λεπτά. Αν η ρινορραγία δεν σταματήσει, επαναλάβετε την ίδια διαδικασία για 10 λεπτά ακόμα.

Παιδικά μικροατυχήματα: Πως θα τα προστατέψετε!

ΓΡΑΤΖΟΥΝΙΕΣ

Η γρατζουνιά της γάτας δεν είναι σοβαρή, εάν φροντίσετε να καθαρίσετε αμέσως την πληγή με νερό και πράσινο σαπούνι. Μόλις στεγνώσει απλώστε κάποιο αντισηπτικό, αποφύγετε το οινόπνευμα γιατί είναι πολύ δυνατό και σκεπάστε με ένα χανζαπλαστ. Ρωτήστε τον γιατρό αν πρέπει να κάνετε αντιτετανικό ορό. Παρακολουθήστε την εξέλιξη της πληγής. Εάν αρχίσει να πρήζετε, πρέπει να επισκεφθείτε τον γιατρό σας.

ΑΓΚΑΘΙΑ

Αν αντιληφθείτε ότι κάποια «ακίδα» έχει εισχωρήσει στο δέρμα του παιδιού, πιέστε την ανοιχτή πληγή με ένα καθαρό πανί για 5 με 10 λεπτά. Αν κάτι έχει εισχωρήσει μέσα στην πληγή, το αφαιρείτε με ένα τσιμπιδάκι φρυδιών, το οποίο θα έχετε απολυμάνει με οινόπνευμα. Στη συνέχεια, καθαρίστε την πληγή με σαπούνι και νερό και καλύψτε τη με τσιρότο ή γάζα.

Παιδικά μικροατυχήματα: Πως θα τα προστατέψετε!

ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΣΤΟ ΜΑΤΙ

Όποιο και αν είναι το πρόβλημα, σκόνη, άμμος, καυστική ουσία, πρέπει να ξεβγάλετε αμέσως με τρεχούμενο νερό. Η ροή του νερού πρέπει να είναι συνεχής, αλλά αδύναμη και πρέπει να το κάνετε για 10 περίπου λεπτά. Να προσέξετε το νερό να μην τρέξει και στο άλλο μάτι. Συμβουλευτείτε τον οφθαλμίατρο, αν μετά από ώρα, ο ερεθισμός δεν έχει υποχωρήσει και η όραση είναι θολή.

ΚΑΥΤΟ ΦΑΓΗΤΟ

Εάν το παιδί φάει πολύ καυτή τροφή, κινδυνεύει να υποστεί έγκαυμα στο στόμα ή στον λάρυγγα. Γι’ αυτό πρέπει πάντα να δοκιμάζετε τα τρόφιμα που έχετε ζεστάνει σε φούρνο μικροκυμάτων. Αλλά και το φαγητό που έχετε μαγειρέψει. Δώστε στο παιδί κρύο νερό ή παγωτό ή κρύο γιαούρτι για να του προσφέρετε ανακούφιση.

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά, με ενεργό σύνδεσμο (link) beauty-secrets.gr

ΔΕΣ ΑΚΟΜΑ

ΔΗΜΟΦΗΛΗ ΑΡΘΡΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *