Σάββατο, 14 Δεκεμβρίου

Χριστουγεννιάτικη γαλοπούλα με σάλτσα cranberry!

Χριστουγεννιάτικη γαλοπούλα με σάλτσα cranberry!

Σε όλο τον κόσμο, φτιάχνουν εορταστικά γεύματα για τα Χριστούγεννα. Η Χριστουγεννιάτικη γαλοπούλα με σάλτσα cranberry είναι μια συνταγή από το Ηνωμένο Βασίλειο. Είναι μια σχετικά  εύκολη συνταγή και τα υλικά θα τα βρείτε εύκολα στα καταστήματα. Λοιπόν, τι περιμένετε; Ώρα να ξεκινήσετε το μαγείρεμα!

Ζουμερή γαλοπούλα με σάλτσα cranberry από το Ηνωμένο Βασίλειο

Θα χρειαστείτε:

  • Μια μεγάλη γαλοπούλα
  • Ελαιόλαδο (λιωμένο βούτυρο)
  • 1 κρεμμύδι
  • 1 λεμόνι
  • αλάτι και πιπέρι
  • φρέσκα ή αποξηραμένα βότανα: μαϊντανός, δεντρολίβανο, θυμάρι, φασκόμηλο

Πως θα τη φταίξετε:

Ξεπλύνετε τη γαλοπούλα και στη συνέχεια στεγνώστε τη με χαρτί κουζίνας. Λυγίστε την ουρά και τρίψτε την εσωτερικά με αλάτι και πιπέρι. Τοποθετούμε μέσα τα μυρωδικά (αν έχετε αποξηραμένα – μην τα λιώσετε όταν τρίβετε το κρέας), κόψτε το κρεμμύδι και το λεμόνι στα τέσσερα. Βάλτε στην άκρη το ένα τέταρτο από το καθένα.




Σπρώξτε την ουρά προς τα μέσα για να μην φύγει ο χυμός μέσα από αυτήν κατά το ψήσιμο. Κλείστε την τρύπα στο στομάχι όσο το δυνατόν περισσότερο στερεώνοντας το με οδοντογλυφίδες (ή μπορείτε να το ράψετε). Δέστε τα πόδια με κορδόνι.

Τραβήξτε λίγο το δέρμα του λαιμού και σπρώξτε το υπόλοιπο κρεμμύδι και λεμόνι στο λαιμό. Καλύψτε την τρύπα με δέρμα.

Τρίψτε τη γαλοπούλα με αλάτι, πιπέρι και μπαχαρικά και αλείψτε όλο το σώμα με λάδι. Τοποθετήστε με την πλευρά του στήθους προς τα κάτω σε μια σχάρα σε ένα ρηχό ταψί. Τραβήξτε τις άκρες των φτερών προς τα πίσω για να αποφύγετε το κάψιμο κατά τη διαδικασία του ψησίματος.

Χριστουγεννιάτικη γαλοπούλα με σάλτσα cranberry!

Βάλτε τη γαλοπούλα σε προθερμασμένο φούρνο στους (200°C). Μια ώρα αργότερα, μειώστε τη θερμότητα στους (150°C). Σε αυτό το στάδιο, μπορείτε να το καλύψετε με αλουμινόχαρτο, αν θέλετε. Αλλά μην ξεχάσετε να αφαιρέσετε το αλουμινόχαρτο μισή ώρα πριν είναι έτοιμο να πάρει αυτό το χρυσοκαφέ χρώμα. Μετά από άλλη μία ώρα, βγάζετε τη γαλοπούλα από το φούρνο, τη γυρίζετε με το στήθος προς τα πάνω, την ξαναβάζετε στο φούρνο και την ψήνετε μέχρι να είναι έτοιμη.

Και το τελευταίο στάδιο — αφού βγάλετε τη γαλοπούλα από το φούρνο, μην βιαστείτε να τη σερβίρετε. Σκεπάστε τη γαλοπούλα με αλουμινόχαρτο και αφήστε την για μισή ώρα. Έτσι θα είναι πιο ζουμερή και πιο νόστιμη.

Για τη σάλτσα cranberry θα χρειαστείτε:

  • 200 g cranberries
  • 2 κόκκινα κρεμμύδια
  • 1 μήλο
  • 3 σκελίδες σκόρδο
  • Ρίζα τζίντζερ
  • 3 κουταλιές της σούπας φυτικό λάδι
  • Ζάχαρη και αλάτι
  • 1/2 φλιτζάνι κρύο νερό

Πως να την φτιάξετε:

Καθαρίζετε το μήλο και αφαιρείτε τον πυρήνα. Κόβετε σε κύβους. Κόβετε το κρεμμύδι σε φέτες και το σκόρδο σε λεπτές λωρίδες. Ψιλοκόψτε το τζίντζερ.
Ζεσταίνετε λίγο φυτικό λάδι σε ένα τηγάνι. Προσθέστε το κρεμμύδι και τηγανίστε προσθέστε το σκόρδο, το τζίντζερ και το μήλο. Μαγειρέψτε για άλλα πέντε λεπτά.
Προσθέστε τα cranberries, και ρίξτε το νερό. Βράζετε τη σάλτσα σε δυνατή φωτιά και ανακατεύετε για περίπου δέκα λεπτά μέχρι να πήξει το μείγμα.
Καρυκεύουμε με ζάχαρη και αλάτι ανάλογα με τα γούστα μας. Αφήνουμε να κρυώσει πριν σερβίρουμε.

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά, με ενεργό σύνδεσμο (link) beauty-secrets.gr

ΔΕΣ ΑΚΟΜΑ

ΔΗΜΟΦΗΛΗ ΑΡΘΡΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *