Τρίτη, 3 Δεκεμβρίου

Πασχαλινά κουλουράκια: 2 υπέροχες συνταγές!

Πασχαλινά κουλουράκια: 2 υπέροχες συνταγές!

Τα πασχαλινά κουλουράκια είναι ένα αγαπημένο εθιμικό γλυκό που συνοδεύει το Πάσχα. Είναι τραγανά, αρωματικά και πλούσια σε γεύση.

Υπάρχουν πολλές παραδοσιακές συνταγές για πασχαλινά κουλουράκια, και ο καθένας μπορεί να επιλέξει αυτή που του αρέσει περισσότερο.

Σμυρναίικα Κουλουράκια

Αυθεντικά σμυρναίικα κουλουράκια με οικογενειακή συνταγή 5 γενεών! Είναι μακράν τα καλύτερα κουλουράκια που έχουμε δοκιμάσει. Αξίζει να τα δοκιμάσετε και εσείς. Είναι ακαταμάχητα.



Υλικά Κομμάτια: 40

  • 500 γρ. αιγοπρόβειο βούτυρο, από βάζο (αυτό που χρησιμοποιούμε για τους κουραμπιέδες), κρύο
  • 500 γρ. (2½ κούπες) ζάχαρη
  • 2 κρόκοι αυγών
  • 2 καψάκια βανιλίνη
  • 110 ml (1 κρασοπότηρο) καλής ποιότητας κονιάκ
  • 280 ml (1 νεροπότηρο) φρεσκοστυμμένος χυμός πορτοκαλιού περίπου
  • 1.500 γρ. (1 1½ κούπες) αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 20 γρ. (1 φακελάκι) μπέικιν πάουντερ

Για την επάλειψη

8-10 κρόκοι αυγών, ανακατεμένοι καλά με ένα πιρούνι (ναι, θέλουμε μπόλικους για να γυαλίσουν καλά τα κουλούρια)

Διαδικασία

  1. Για να φτιάξουμε σμυρναίικα κουλουράκια, βάζουμε το κρύο βούτυρο στον κάδο του μίξερ και χτυπάμε με το φτερό, μέχρι να ασπρίσει καλά και να γίνει λεία κρέμα. Αν δεν έχουμε μίξερ, το αφήνουμε να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου και το αδειάζουμε σε μια λεκάνη.
  2. Προσθέτουμε τη ζάχαρη και χτυπάμε (ή ανακατεύουμε καλά με το χέρι) μέχρι να διαλυθεί.
  3. Ρίχνουμε τους κρόκους έναν έναν, ανακατεύοντας καλά μετά από κάθε προσθήκη, και προσθέτουμε τις βανιλίνες.
  4. Έπειτα ρίχνουμε το κονιάκ και τον χυμό πορτοκαλιού και συνεχίζουμε το ανακάτεμα για περίπου μισό λεπτό.
  5. Σε ένα ξεχωριστό μπολ ανακατεύουμε 100 γρ. από το αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ και τα ρίχνουμε στο μείγμα.
  6. Προσθέτουμε 1 κιλό αλεύρι, ζυμώνοντας καλά μέχρι να ενσωματωθεί στη ζύμη. Αν η ζύμη είναι πολύ υδαρής, ρίχνουμε σιγά σιγά και το υπόλοιπο αλεύρι ζυμώνοντας καλά κάθε δόση – δεν είναι απαραίτητο ότι θα χρειαστεί όλο το αλεύρι.
  7. Η ζύμη πρέπει να είναι μαλακή και ελαστική και κάπως κολλώδης. Δοκιμάζουμε να πλάσουμε ένα κουλούρι και κρίνουμε αν θα χρειαστεί περισσότερο αλεύρι. Έχουμε υπόψη ότι το πλάσιμο χρειάζεται και κάποια εμπειρία και εξάσκηση και ότι είναι φυσιολογικό σε αυτή τη ζύμη όταν πλάθουμε τα κορδόνια, να «μαζεύουν» σχεδόν αμέσως, γι’ αυτό πρέπει να τα σχηματίζουμε γρήγορα.
  8. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
  9. Στρώνουμε με λαδόκολλες τις λαμαρίνες του φούρνου (τα κουλουράκια θα είναι πολλά και αναγκαστικά θα τα ψήσουμε σε δόσεις – θα βγουν τουλάχιστον τρεις λαμαρίνες).
  10. Κόβουμε κομματάκια ζύμης βάρους 30 γρ. το καθένα, τα πλάθουμε σε λεπτό κορδόνι και έπειτα το στρίβουμε σε σχήμα τελικού σίγμα και ενώνουμε τις πλευρές, έτσι ώστε να εφάπτονται. Πιέζουμε λίγο τις άκρες, να γίνουν πιο μυτερές. Έτσι τα κουλουράκια μας γίνονται σαν βαρκούλες. Εναλλακτικά, βέβαια, μπορούμε να τα πλάσουμε σε στρογγυλά κουλουράκια ή σε μικρές πλεξούδες.
  11. Αραδιάζουμε τα κουλουράκια στις λαμαρίνες, σε κάποια απόσταση μεταξύ τους, γιατί φουσκώνουν ελαφρώς στο ψήσιμο.
  12. Τα αλείφουμε καλά με τους χτυπημένους κρόκους και φουρνίζουμε.
  13. Ψήνουμε, τα σμυρναίικα κουλουράκια, για περίπου 25-30 λεπτά, μέχρι να αποκτήσουν ωραίο χρυσαφένιο χρώμα.

Πηγή

Υλικά Κομμάτια: για τουλάχιστον 40

  • 1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 2 φακελάκια μπέικιν πάουντερ
  • 500 βούτυρο τύπου Κερκύρας
  • 1 1⁄4 φλιτζ. ζάχαρη
  • 4 αυγά + 1 κρόκος για άλειμμα
  • 5 κάψουλες βανίλιας (βανιλίνη)
  • ξύσμα από 2 λεμόνια ακέρωτα
  • 1 φλιτζ. του καφέ γάλα+ 2 κουτ. σούπας για άλειμμα

Διαδικασία

  1. Για τα κουλουράκια τα πασχαλινά ξεκινάμε με το να κοσκινίζουμε το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ.
  2. Χτυπάμε στο μίξερ το βούτυρο με τη ζάχαρη, σε μέτρια προς δυνατή ταχύτητα, για 20 λεπτά.
  3. Συνεχίζοντας το χτύπημα, ρίχνουμε σταδιακά ένα-ένα τα 4 αυγά, τις βανίλιες, το ξύσμα και το 1 φλιτζανάκι γάλα.
  4. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180° C και στρώνουμε με λαδόκολλα τη λαμαρίνα του φούρνου.
  5. Σταματάμε το μίξερ και προσθέτουμε λίγο-λίγο το αλεύρι, ανακατεύοντας με μια σπάτουλα μέχρι να έχουμε μια ζύμη μαλακή, που να μην κολλάει στα χέρια.
  6. Πλάθουμε κορδονάκια στο πάχος μικρού δαχτύλου και σε διάφορα σχήματα.
  7. Αραδιάζουμε τα κουλουράκια στη λαδόκολλα αφήνοντας αρκετή απόσταση μεταξύ τους γιατί θα φουσκώσουν.
  8. Ανακατεύουμε τον κρόκο με τις 2 κουταλιές γάλα και τα αλείφουμε.
  9. Ψήνουμε τα Πασχαλινά κουλουράκια στον φούρνο μέχρι να ροδίσουν, για περίπου 30 λεπτά.

Πηγή

ΔΕΣ ΑΚΟΜΑ

ΔΗΜΟΦΗΛΗ ΑΡΘΡΑ


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *