
Πασχαλινά τσουρέκια αφράτα & λαχταριστά!
Από το πλούσιο τραπέζι του Πάσχα δεν μπορούν να λείψουν τα παραδοσιακά τσουρέκια. Τσουρέκια αφράτα με το μαχλέπι, τον γλυκάνισο και τη μαστίχα, που μας θυμίζει το Πάσχα των παιδικών μας χρόνων.
Για τα αφράτα τσουρέκια θα χρειαστούμε
- 1 κιλό αλεύρι
- 250 γρ. φρέσκο βούτυρο
- 250 γρ. ζάχαρη
- 5 αυγά
- 1/2 κουταλάκι μαχλέπι
- Λίγη μαστίχα κοπανισμένη
- 2 κουταλιές γλυκάνισο
- 100 γρ. μαγιά
- 1 κοφτό κουταλάκι αλάτι
Εκτέλεση
Βράζετε τον γλυκάνισο και τον σουρώνετε, χωρίς να πετάξετε το νερό όπου έβρασε. Λιώνετε τη μαγιά σε λίγο χλιαρό νερό, προσθέτετε λίγο αλεύρι και την αφήνετε να φουσκώσει.Αφήνετε τα αυγά εκτός ψυγείου, να έρθουν σε θερμοκρασία δωματίου. Λιώνετε το βούτυρο. Βάζετε σε λεκάνη το αλεύρι, στο κέντρο ρίχνετε το βούτυρο, τα αυγά, τη μαγιά και τα υπόλοιπα υλικά.
Ζυμώνετε για αρκετή ώρα, μέχρι να ξεκολλάει η ζύμη από τα χέρια σας και τη λεκάνη. Σκεπάζετε τη λεκάνη με πετσέτα και από πάνω με κουβέρτα, μέχρι να ανέβει, για 4 με 5 ώρες περίπου.
Χωρίζετε τη ζύμη στα τρία και σχηματίζετε κορδόνια που τα πλέκετε πλεξίδα. Ενώνετε τα δύο άκρα της πλεξίδας για να πάρει το τσουρέκι σας στρογγυλό σχήμα.
Στη μέση τοποθετείτε ένα κόκκινο αυγό. Σε βουτυρωμένο ταψί τοποθετείτε το τσουρέκι. Αλείφετε την επιφάνειά του με κρόκο αυγού. Πριν το βάλετε στον φούρνο, το αφήνετε για 20 λεπτά να φουσκώσει.
Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς, για 50 λεπτά περίπου. Τοποθετείτε το τσουρέκι σε πιατέλα και βάζετε στο κέντρο του και άλλα βαμμένα αυγά σε διάφορα χρώματα.
ΔΕΣ ΑΚΟΜΑ
- Αφράτο νηστίσιμο κέικ με σταφίδες: Μία εξαιρετική συνταγή που δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από τις άλλες
- 2 συνταγές για μάφινς σοκολάτα με μασκαρπόνε και βατόμουρα!
- Μράουνις με μαύρη & λευκή σοκολάτα!
ΔΗΜΟΦΗΛΗ ΑΡΘΡΑ