Δευτέρα, 20 Μαρτίου

Ποια είναι τα καλά λιπαρά; Και ποια τα οφέλη τους;

Ποια είναι τα καλά λιπαρά; Και ποια τα οφέλη τους;

Μερικά λιπαρά τα καλά λιπαρά έχουν πολλά οφέλη και είναι αναγκαία για την υγεία. Τα λιπαρά αποτελούν ομάδα συστατικών που είναι με το όνομα λιπίδια και αποτελούνται από άνθρακα, οξυγόνο και υδρογόνο. Συνήθως, συναντώνται στα φυτά, τα ψάρια και στο κρέας. Παίζουν σημαντικό ρόλο στην απορρόφηση των λιποδιαλυτών βιταμινών Α, D, E και K και συμβάλλουν στη διατήρηση μιας σταθερής θερμοκρασίας αντιμετωπίζοντας την ακραία θερμότητα ή το ακραίο ψύχος.  Χρησιμεύουν επίσης σαν σημαντική πηγή ενέργειας.


Λιπίδια και λιποπρωτεΐνες

Εκτός από τα λιπαρά, στα λιπίδια συμπεριλαμβάνονται και τα φωσφολιπίδια, τα τριγληκερίδια, οι
κηροί και οι στερόλες. H πιο γνωστή στερόλη είναι η χοληστερόλη, που κυκλοφορεί στο αίμα προσκολλημένη σε συστατικά που ονομάζονται λιποπρωτεΐνες. Οι  λιποπρωτεΐνες χαμηλής πυκνότητας (LDL) που μεταφέρουν χοληστερόλη στους ιστούς και στα όργανα, αποκαλούνται συχνά «κακή» χοληστερόλη, αφού τα υψηλά της επίπεδα μέσα στο αίμα εχουν
συνδυαστεί με αυξημένο κίνδυνο για καρδιαγγειακό νόσημα.

Οι λιποπρωτεΐνες υψηλής πυκνότητας (HDL) μεταφέρουν τη χοληστερόλη από τους ιστούς ξανά στο συκώτι, είναι γνωστές ως «καλή » χοληστερόλη, αφού τα υψηλά τους επίπεδα μειώνουν τον κίνδυνο καρδιαγγειακών νοσημάτων. Τα λιπαρά θεωρούνται επίσης καλά ή κακά, ανάλογα με το κατά πόσον οι χημικοί τους δεσμοί είναι «κορεσμένοι» με υδρογόνο. Τα ακόρεστα λιπαρά χωρίζονται επίσης σε μονο- και πολυακόρεστα και αυτό αλλάζει και τη διατροφική τους αξία.

Αποφεύγετε τα κορεσμένα λιπαρά

Τα περισσότερα κορεσμένα λιπαρά προέρχονται από ζωικά και γαλακτοκομικά προϊόντα. Το κόκκινο κρέας καθώς και τα προϊόντα κρέατος, οπως τα λουκάνικα, αποτελούν βασικές πηγές κορεσμένων λιπαρών, όπως εξάλλου και το πλήρες γάλα, καθώς και τα προϊόντα του. Η υπερβολική πρόσληψη κορεσμένων λιπαρών και τρανσλιπαρών οξέων (κάτω) αυξάνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών νοσημάτων.

Ακόρεστα λιπαρά τα καλά λιπαρά

Μια δίαιτα με υψηλά μονοακόρεστα λιπαρά, που βρίσκονται στα φυτικά έλαια, στο αβοκάντο και στους ξηρούς καρπούς, συμβάλλει στη μείωση των επιπέδων της LDL και των τριγλυκεριδίων στο αίμα. Τα πολυακόρεστα λιπαρά είναι δύο τύπων: τα ω-3 λιπαρά οξέα που βρίσκονται στα ιχθυέλαια και τα ω-6 λιπαρά οξέα που βρίσκονται σε φυτικά έλαια, όπως το καλαμποκέλαιο

Τα τρανσλιπαρά οξέα

Συναντώνται με τρόπο φυσικό σε μικρές ποσότητες στο κρέας και στα γαλακτοκομικά προϊόντα,
αλλά παράγονται και κατά την παρασκευή διάφορων τύπων μαργαρίνης. Τα τρανσλιπαρά βρίσκονται κυρίως στα μπισκότα, τα κέικ, στις πάστες, τις κρεατόπιτες, στα λουκάνικα, τα
κράκερ και στις έτοιμες τροφές.

Μολονότι παραμένουν ακόρεστα λιπαρά, υπάρχουν μελέτες μας δείχνουν ότι συμπεριφέρονται σαν κορεσμένα λιπαρά και προκαλούν αύξηση της χοληστερόλης του αίματος, ενώ άλλες μελέτες δείχνουν ότι είναι χειρότερα από τα κορεσμένα.

Ωφέλιμο λάδι

Το λάδι ελιάς αποτελεί πλούσια πηγή μονοακόρεστων λιπαρών που, όπως είναι γνωστό, είναι ιδιαίτερα ωφέλιμα για την υγεία.

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά, με ενεργό σύνδεσμο (link) beauty-secrets.gr

ΔΕΣ ΑΚΟΜΑ

ΔΗΜΟΦΗΛΗ ΑΡΘΡΑ


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *