Τρίτη, 26 Σεπτεμβρίου

Τι γερνάει το μυαλό μας με το πέρασμα του χρόνου;

Τι γερνάει το μυαλό μας με το πέρασμα του χρόνου;

Σε αυτό το άρθρο θα δούμε δύο αιτίες οι οποίες ευθύνονται για την απώλεια της μνήμης και γενικά τι γερνάει το μυαλό μας με το πέρασμα του χρόνου. Ποιοι μηχανισμοί συντελούν στη φθορά του και με ποιο τρόπο;



1. Το Χάος σε ορμόνες και νευροδιαβιβαστές

H υγεία βασίζεται στη δυναμική ισορροπία ορμονών και νευροδιαβιβαστών. Όταν λόγω της λανθασμένης συμπεριφοράς μας, του ανθυγιεινού περιβάλλοντος (π.χ. καπνός από τα τσιγάρα, ρύπανση, ακτινοβολία).

Των γενετικών προδιαθέσεων ο οργανισμός μας βιώνει έντονες αλλαγές, αυτή η δυναμική ισορροπία ανατρέπεται (δηλ. στρες).

Έτσι, ο οργανισμός αρχίζει να πλημμυρίζει από καταβολικές ορμόνες όπως κορτιζόλη και αδρεναλίνη, καθώς και από διάφορους φλεγμονώδεις μεσολαβητές. Επιπλέον, ανατρέπεται η ισορροπία των σουπερ-ορμονών, οι οποίες σαν τροχονόμοι ρυθμίζουν τα ορμονικά σήματα σε κάθε κύτταρο μας, όπως γίνεται με τα πράσινα και τα κόκκινα φανάρια στους δρόμους.

Μετά από όλα τα παραπάνω, τα κύτταρα και τα κέντρα του εγκεφάλου μας νεκρώνονται. Πρώτο μάλιστα υποκύπτει το κέντρο της άμεσης μνήμης. Παράλληλα, μειώνεται σοβαρά η παραγωγή των «καλών» αναβολικών ορμονών και νευροδιαβιβαστών που προστατεύουν τον εγκέφαλο. Έτσι,
μπαίνουμε σε ένα φαύλο κύκλο ο οποίος, αν δεν σπάσει έγκαιρα, «προσκαλεί» την ψυχική και διανοητική αρρώστια.

Είναι λοιπόν σημαντικό η ορμονική αυτή φλεγμονοπάθεια να ανιχνευθεί έγκαιρα με εξετάσεις, γιατί είναι σιωπηλή και χωρίς συμπτώματα, αφού ο εγκέφαλος δεν έχει υποδοχείς του πόνου για να ειδοποιήσουν ότι υπάρχει πρόβλημα.

2.Η ανεπαρκής θρέψη του εγκεφάλου

Είναι αυτονόητο ότι όταν τρώμε λανθασμένα ο εγκέφαλός μας στερείται τα ζωτικά θρεπτικά στοιχεία που τον συντηρούν. Κατά συνέπεια, αρχίζει να μας προδίδει. Πάνω από 60% του εγκεφάλου μας είναι λίπος, και από αυτό σχεδόν το μισό θα έπρεπε να είναι ενώσεις αποτελούμενες από Ω-3 λιπαρά οξέα.

Από την ποιότητα του λίπους και την ποσότητα της λεκιθίνης που προσλαμβάνουμε θα εξαρτηθεί αν τα νεύρα μας θα είναι καλά προστατευμένα. Με τα σωστά περιβλήματα και αν θα μπορούν να μεταφέρουν τα νευρικά μηνύματα.

Από την επάρκεια σε πρώτες ύλες, που είναι τα αμινοξέα των πρωτεϊνών, θα εξαρτηθεί αν θα παράγουμε επαρκώς τους εκατοντάδες διαφορετικούς νευροδιαβιβαστές που καθορίζουν τη ζωή, την υγεία και την ψυχοδιανοητική μας ισορροπία.

Επιπλέον, ο οργανισμός μας έχει ανάγκη από μια σειρά από μέταλλα, ιχνοστοιχεία, βιταμίνες και αντιοξειδωτικά, απαραίτητοι όλοι παράγοντες για την καλή λειτουργία του εγκεφάλου.

ΔΕΣ ΑΚΟΜΑ

ΔΗΜΟΦΗΛΗ ΑΡΘΡΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *