Τετάρτη, 17 Απριλίου

Q-switched Laser το Laser για αφαίρεση τατουάζ!

Q-switched Laser το Laser για αφαίρεση τατουάζ!

Q-switched Laser το Laser για αφαίρεση τατουάζ!

Η δερματοστιξία ή τατουάζ έχει μια ιστορία χιλιάδων ετών στην ανθρωπότητα. Αρχικά, τα τατουάζ εξυπηρετούσαν συνήθως λόγους θρησκευτικούς, λόγους ιεραρχίας, λόγους αναγνωρισιμότητας μέσα σε μια κοινωνία (π.χ. πολεμιστής).Στην πορεία των πραγμάτων, το τατουάζ έφθασε στη θέση που έχει σήμερα, μια μορφή τέχνης δηλαδή που έχει αποβάλει από πάνω της το «στίγμα» του χαμηλού κοινωνικοοικονομικού επιπέδου που είχε στο πρόσφατο παρελθόν. Και η αλήθεια είναι ότι όλο και περισσότεροι άνθρωποι νέοι
κυρίως κάνουν τατουάζ.

Οι στατιστικές μάς λένε επίσης πως αρκετοί άνθρωποι από αυτούς που έχουν κάνει τατουάζ (περίπου 4 στους 10) επιθυμούν μετά από αρκετά χρόνια να το αφαιρέσουν. Οι λόγοι είναι συνήθως επαγγελματικοί και κοινωνικοί, αλλά δεν έχουν και ιδιαίτερη σημασία, αφού στο τέλος έχουμε μπροστά μας ένα τατουάζ που «πρέπει» να φύγει.

Τρόποι αφαίρεσης τατουάζ

Όσοι τρόποι αφαίρεσης έχουν εφαρμοστεί στο παρελθόν (χειρουργική αφαίρεση, απόξεση σβουράκι, χημικό peeling), πάντα αφήνουν πίσω τους μια ουλή στη θέση του τατουάζ. Ακόμα και διάφορα Laser που χρησιμοποιήθηκαν στο παρελθόν για τον ίδιο σκοπό άφηναν σημάδια και δημιούργησαν και ένα «κακό» όνομα του Laser για τις συγκεκριμένες θεραπείες. Η αλήθεια, όμως, είναι ότι υπάρχουν και κάποια που μπορούν να αφαιρέσουν τα τατουάζ χωρίς κανένα σημάδι.

Q-switched Laser

Είναι μια συγκεκριμένη κατηγορία Laser που ονομάζονται Q-switched. Κανένα άλλο εκτός από τα Q-switched μπορεί να αφαιρέσει με ασφάλεια ένα τατουάζ. Έχουν την ιδιότητα όταν η δέσμη τους πέφτει πάνω στο τατουάζ να διασπά αυτή το μελάνι του σε μικρότερα τεμάχια. Ο οργανισμός έχει την ικανότητα να απομακρύνει με το λεμφικό σύστημα. Δεν προκαλεί θερμική βλάβη στο τατουάζ (δηλαδή έγκαυμα στο δέρμα), άρα και σημάδι, όπως κάνουν άλλα Laser που έχουν χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν για τον ίδιο λόγο.

Q-switched Laser, αφαιρούν τα τατουάζ χωρίς σημάδια

Τα Q-switched Laser, λοιπόν, αφαιρούν τα τατουάζ χωρίς να αφήνουν σημάδια, αλλά δεν μπορούν να αφαιρέσουν όλα τα χρώματα. Συνήθως τα σκούρα χρώματα ανταποκρίνονται καλά στη θεραπεία. (π.χ. μαύρο, σκούρο μπλε, σκούρο καφέ κ.λπ.). Ενώ κάποια ανοιχτά χρώματα (όπως π.χ. το θαλασσί, το ροζ, το κίτρινο, το πορτοκαλί) δεν μπορούν να αφαιρεθούν.

Τα τατουάζ που γίνονται από επαγγελματίες (στα εξειδικευμένα καταστήματα, με τα κατάλληλα μηχανήματα) είναι πιο δύσκολο να αφαιρεθούν. Σε σύγκριση με τα ερασιτεχνικά (αυτά που «χτυπάνε» κάποιοι μόνοι τους ή με τη βοήθεια κάποιου γνωστού τους). Γιατί συνήθως τα επαγγελματικά τατουάζ έχουν περισσότερο μελάνι και σε πιο βαθιά στρώματα. Αν μη τι άλλο, οι επαγγελματίες ξέρουν να κάνουν τη δουλειά τους… Επιπροσθέτως, συνήθως είναι πιο εύκολο να αφαιρεθεί ένα παλιό τατουάζ σε σύγκριση με ένα πιο πρόσφατο.

Πόσο καιρό χρειαζόμαστε για να αφαιρέσουμε ένα τατουάζ;

Η αφαίρεση με το Q-switched Laser είναι μια διαδικασία που απαιτεί πολλές συνεδρίες. Κανένα τατουάζ δεν βγαίνει με την πρώτη θεραπεία. Συνήθως απαιτούνται γύρω στις 8 με 10 συνεδρίες, που πρέπει να απέχουν τουλάχιστον 6 εβδομάδες μεταξύ τους η μία από την άλλη. Είναι συνεπώς μια διαδικασία που κρατά αρκετό καιρό (1-2 χρόνια) εφόσον είναι να γίνει σωστά. Χρειάζεται δηλαδή να οπλιστεί κανείς με υπομονή και επιμονή για να δει το τελικό αποτέλεσμα. Κάθε φορά που γίνεται μια συνεδρία, το τατουάζ ξεθωριάζει και από λίγο, μέχρις ότου δεν φαίνεται πια καθόλου.

Η θεραπεία είναι επώδυνή;

Η θεραπεία είναι επώδυνη. Πονά περισσότερο από ό,τι όταν κάνει κανείς το τατουάζ. Υπάρχει, όμως, πάντα η δυνατότητα της τοπικής αναισθησίας που εξαφανίζει κάθε αίσθημα πόνου.

Τι πρέπει να προσέξουμε

Απολύτως απαραίτητο μετά τη θεραπεία είναι να μην εκτεθεί η περιοχή στην ηλιακή ακτινοβολία, γι’ αυτό και προτιμούμε το καλοκαίρι να μην κάνουμε θεραπείες αφαίρεσης τατουάζ με Laser.

Επίσης, πρέπει μετά τη θεραπεία να εφαρμοσθεί για μερικές ημέρες πάνω στο τατουάζ κάποια ενυδατική κρέμα (π.χ. super moisturizer της Environ). Ώστε να βοηθήσει το δέρμα να «συνέλθει» πιο γρήγορα από το σοκ της θεραπείας.

Συνοψίζοντας, θα μπορούσαμε να πούμε πως εφόσον ένα τατουάζ φέρει χρώματα που ανταποκρίνονται στη θεραπεία με Laser,υπάρχει η δυνατότητα με τη χρήση των Q-switched Lasers να αφαιρεθεί πλήρως. Είναι όμως μια διαδικασία πολύμηνη πού απαιτεί υπομονή και επιμονή. Το πλέον απαραίτητο που έχει να κάνει κανείς πού ενδιαφέρεται να αφαιρέσει ένα τατουάζ με Laser είναι να αναζητήσει τον κατάλληλα εκπαιδευμένο ιατρό. Πού να διαθέτει απαραίτητα και το κατάλληλο Q-switched Laser.

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά, με ενεργό σύνδεσμο (link) beauty-secrets.gr

ΔΕΣ ΑΚΟΜΑ

ΔΗΜΟΦΗΛΗ ΑΡΘΡΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *