Τρίτη, 18 Ιανουαρίου

Βοδινά μπριζολάκια με Σαμπλί en cocotte!

Βοδινά μπριζολάκια με Σαμπλί en cocotte!

Βοδινά μπριζολάκια με Σαμπλί en cocotte!

Σήμερα θα μαγειρέψουμε βοδινά μπριζολάκια με Σαμπλί en cocotte. Cocotte είναι ένα μεγάλο στρογγυλό ή οβάλ σκεύος με δύο λαβές και καπάκι που παραδοσιακά χρησιμοποιείται το αργό μαγείρεμα, σαν τη δική μας γάστρα. H φράση «en cocotte» αναφέρεται στα φαγητά που σοτάρονται και μετά σιγομαγειρεύονται σε υγρά, είτε στο φούρνο είτε στο μάτι.




Χρόνος προετοιμασίας 15 λεπτά

Συνολικός χρόνος μαγειρέματος 50 λεπτά

Μερίδες 4

Υλικά για τα βοδινά μπριζολάκια

  • 4 βοδινά μπριζολάκια, περίπου 200γρ. το καθένα
  • 60γρ. ανάλατο βούτυρο
  • 300γρ. περισσεύματα βοδινού ή κόκαλα, ψιλοκομμένα (τα ζητάτε από το χασάπη)
  • 250 ml κρασί Σαμπλίς
  • μίγμα μυρωδικών
  • 70γρ. φέτα μπέικον, σε μικρούς κύβους
  • 1 μικρό κρεμμύδι, πολύ ψιλοκομμένο
  • 1 καρότο, σε μικρούς κύβους
  • 1 ρέβα, σε μικρούς κύβους
  • 1 κ.σ. Ψιλοκομμένο μαϊντανό

Εκτέλεση

1 Αλατοπιπερώνετε τα μπριζολάκια. Βάζετε ένα μεγάλο τηγάνι σε μέτρια φωτιά, λιώνετε τα δύο τρίτα του βουτύρου και σοτάρετε το κρέας για 2-3 λεπτά από κάθε πλευρά. Το μεταφέρετε σε πιατέλα. Ρίχνετε στο τηγάνι τα τρίμματα και τσιγαρίζετε, κατόπιν βάζετε ξανά το κρέας στο τηγάνι. Σκεπάζετε, χαμηλώνετε τη θερμοκρασία και μαγειρεύετε για 4 λεπτά από κάθε πλευρά.

Μεταφέρετε πάλι το κρέας και τα περισσεύματα στην πιατέλα και τ’ αφήνετε στην άκρη. Δυναμώνετε τη θερμοκρασία και βράζετε τους χυμούς, ανακατεύοντας συνεχώς, για 3-4 λεπτά ή ώσπου να καραμελωθούν στον πάτο του σκεύους. Στραγγίζετε τα περισσεύματα για να φύγει το περιττό λίπος και τα βάζετε ξανά στο τηγάνι. Προσθέτετε το Σαμπλί και ανακατεύετε καλά, ξύνοντας τον πάτο, ώσπου να λιώσουν οι χυμοί του μαγειρέματος.

Μαγειρεύετε για 5 λεπτά ή ώσπου να μειωθεί κατά τα τρία τέταρτα το κρασί. Προσθέτετε 500 ml νερό και τα αρωματικά και σιγοβράζετε για 30 λεπτά. Σουρώνετε τη σάλτσα σε μια κανάτα και πετάτε τα περισσεύματα του βοδινού και τα αρωματικά.

2 Στο μεταξύ, λιώνετε σε άλλο τηγάνι το βούτυρο και τσιγαρίζετε για 2-3 λεπτά το μπέικον. Προσθέτετε το κρεμμύδι και τα καρότα και μαγειρεύετε για άλλα 2 λεπτά. Ρίχνετε και τη ρέβα. Χαμηλώνετε τη θερμοκρασία, σκεπάζετε και μαγειρεύετε για 8 λεπτά.

3 Ρίχνετε στα λαχανικά τη σάλτσα, αφήνετε να βράσει και μαγειρεύετε για 10 λεπτά. Μεταφέρετε τα μπριζολάκια στη ζεστή σάλτσα, χαμηλώνετε τη φωτιά και σιγοβράζετε για περίπου 5 λεπτά ή ώσπου να ζεσταθεί καλά το κρέας. Σερβίρετε αμέσως πασπαλίζοντας με το μαϊντανό.

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά, με ενεργό σύνδεσμο (link) beauty-secrets.gr

ΔΕΣ ΑΚΟΜΑ

ΔΗΜΟΦΗΛΗ ΑΡΘΡΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *