Τρίτη, 31 Ιανουαρίου

Ραγάδες στα πέλματα: Αντιμετώπισε τις!

Ραγάδες στα πέλματα: Αντιμετώπισε τις!

Ραγάδες στα πέλματα: Αντιμετώπισε τις!

Οι ραγάδες στα πέλματα δεν αποτελούν απλώς ένα αισθητικό πρόβλημα, αλλά μία πύλη εισόδου μικροοργανισμών που προσβάλουν το δέρμα και ενδεχομένως στη συνέχεια τους ιστούς που βρίσκονται κάτω από αυτό.
Το υγιές δέρμα είναι ελαστικό, απαλό, ανθεκτικό. Αν όμως η ελαστικότητα του δέρματος διαταραχθεί από την αφυδάτωση, την υπεριδρωσία, ή το οίδημα, εμφανίζονται σκασίματα στα σκληρά σημεία του ποδιού.

Αυτά τα σκασίματα που ονομάζονται και ραγάδες, παρουσιάζονται στα σημεία του δέρματος που υπόκεινται στη μεγαλύτερη πίεση όπως το εμπρόσθιο τμήμα του πέλματος (κεφαλές μεταταρσίων),
γύρω από το κότσι και στην φτέρνα.

Υπάρχουν δύο τύποι ραγάδων οι μαλακές και οι σκληρές ξηρές.

Σκληρές Ξηρές ραγάδες: Αποτελούν το πιο συχνό φαινόμενο που αντιμετωπίζουν οι ποδίατροι — ποδολόγοι. Το σκάσιμο του δέρματος οφείλεται σε διάφορους παράγοντες όπως:

  • Έντονη ξηροδερμία, αφυδάτωση.
  • Βιολογική λειτουργία γήρανσης.
  • Μεταβολικές διαταραχές όπως ο σακχαρώδης διαβήτης.
  • Διαταραχές της μικροκυκλοφορίας.
  • Δερματικές ασθένειες όπως έκζεμα, ιχθύαση ή ψωρίαση.
  • Ερεθισμοί από χημικές ουσίες ή συχνές διακυμάνσεις θερμοκρασίας.
  • Υπερβολική άσκηση πίεσης στο πόδι (σε αθλητές και παχύσαρκους).

Μαλακές ραγάδες: Εμφανίζονται συνήθως ανάμεσα στα δάκτυλα ή στο πέλμα του ποδιού. Συναντώνται συχνά σε άτομα που υποφέρουν από ιδρωμένα πόδια (υπεριδρωσία) λόγω του ότι υποχρεούνται κατά τη διάρκεια της εργασίας να φορούν παπούτσια που δεν αερίζονται επαρκώς (λαστιχένιες μπότες), σε περιβάλλον με έντονη υγρασία ή σε άτομα που έχουν προσβληθεί από κάποια μυκητιακή λοίμωξη.

Κατάλληλη φροντίδα για την αντιμετώπιση των ραγάδων:

Πρέπει να γίνεται μόνο από ειδικούς ποδολόγους που γνωρίζουν πως πρέπει να επέμβουν μηδενίζοντας τον κίνδυνο μόλυνσης. Ακόμα και όταν οι ραγάδες έχουν αφαιρεθεί από ειδικό ποδολόγο, μπορούν να επανεμφανιστούν, εφόσον το αίτιο που τις δημιουργεί εξακολουθεί να υφίσταται (π.χ. αυξημένη πίεση σε περιοχές του πέλματος από ακατάλληλο υπόδημα).

Γι’ αυτό απαιτείται κατάλληλη περιποίηση του δέρματος των ποδιών ώστε να διατηρείται απαλό και λείο. Και μην ξεχνάτε την επίσκεψη στον ποδολόγο σας. Προσέχω για να έχω!

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά, με ενεργό σύνδεσμο (link) beauty-secrets.gr

ΔΕΣ ΑΚΟΜΑ

ΔΗΜΟΦΗΛΗ ΑΡΘΡΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *