Δευτέρα, 25 Σεπτεμβρίου

Μάθε τα πάντα για το έθιμο του χαρταετού!

Μάθε τα πάντα για το έθιμο του χαρταετού!

Μάθε τα πάντα για το έθιμο του χαρταετού!

Το 200 π.Χ. στην Κίνα και τη Μαλαισία συναντάμε το έθιμο του χαρταετού. Ως επί το πλείστον μέχρι σήμερα σ’ αυτές τις χώρες, συναντάμε τον χαρταετό με τη μορφή του δράκου.
Οι χαρταετοί ταξιδεύουν στην Κορέα και την Ιαπωνία για να εμπλουτιστούν με περισσότερα σχέδια. Το έθιμο του χαρταετού στην Αρχαία Κίνα ήταν η επικοινωνία του ανθρώπου με τον θεό.
Ο άνθρωπος πίστευε ότι όσο πιο ψηλά πάει ο χαρταετός τόσο πιο πιθανό είναι ο θεός να δει τις ευχές του, που κρεμόντουσαν πάνω του και να τις πραγματοποιήσει.

Ο Συμβολισμός του πετάγματος του χαρταετού στην ελληνική χριστιανική παράδοση, συμβολίζει
το πέταγμα της ανθρώπινης ψυχής προς το θεό. Το γεγονός, που το έθιμο γίνεται κάθε χρόνο στην Καθαρά Δευτέρα δεν είναι τυχαίο, πραγματοποιείται την πρώτη μέρα της Σαρακοστής, που οι Χριστιανοί ξεκινούν την νηστεία. Στο παρελθόν είχε και άλλες χρήσεις, τον χρησιμοποιούσαν για στρατιωτική κατασκοπία, για μετεωρολογικές προβλέψεις. O Αμερικανός εφευρέτης Βενιαμίν Φραγκλίνος ανακάλυψε το αλεξικέραυνο χάρη σε πειράματα που έκανε με έναν χαρταετό και ένα κλειδί.

Το έθιμο του χαρταετού σε διάφορες χώρες

Κάθε χώρα έχει τα δικά της έθιμα

  • Στην Κίνα διοργανώνονται διαγωνισμοί για τον καλύτερο χαρταετό. Πετούν οι Κινέζοι τον χαρταετό για καλή τύχη.
  • Στην Ιαπωνία, οι μικροί Ιάπωνες τη Μέρα των Παιδιών ανεμίζουν στον κήπο πολύχρωμες κορδέλες και πελώριους χαρταετούς.
  • Στην Βόρεια Ινδία για την υποδοχή της άνοιξης, κάθε Φεβρουάριο πραγματοποιείται γιορτή και πετούν χαρταετούς για να κατακτήσουν τον ουρανό με επιδέξιους χειρισμούς από τις ταράτσες των σπιτιών.
  • Όπως αναφέρεται στην Ελλάδα κατασκευάζουν τα παιδιά μόνα τους ή με βοήθεια από τους μεγάλους, χαρταετούς από χαρτί, καλάμι ή λεπτό πηχάκι, σπάγκο και εφημερίδες και αποκριάτικες κορδέλες για την ουρά του.

 

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά, με ενεργό σύνδεσμο (link) beauty-secrets.gr

ΔΕΣ ΑΚΟΜΑ

ΔΗΜΟΦΗΛΗ ΑΡΘΡΑ


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *