Σάββατο, 30 Σεπτεμβρίου

Stevia και σακχαρώδης διαβήτης

Stevia και σακχαρώδης διαβήτης
Πρόκειται λοιπόν, για μία φυσική γλυκαντική ουσία εναλλακτική της ζάχαρης, χωρίς θερμίδες, με υπέροχη γεύση που ενδείκνυται απόλυτα σε άτομα με σακχαρώδη διαβήτη.

Η γλυκιά γεύση είναι δικαίωμα κι απαίτηση των ατόμων με διαβήτη και γι’αυτό στο πλαίσιο μιας σωστής διατροφής επιτρέπεται η κατανάλωση τροφίμων, ροφημάτων, αναψυκτικών με ολιγοθερμιδικές γλυκαντικές ύλες που δεν επηρεάζουν καθόλου το σάκχαρο στο αίμα των ατόμων με διαβήτη.

Η stevia (βοτανικό όνομα Stevia Rebaudiana Bertoni) είναι ένα φυτό που ευδοκιμεί στις τροπικές περιοχές της Νότιας και Κεντρικής Αμερικής κι είναι παγκοσμίως γνωστή με το όνομα “γλυκό φυτό”. Τα φύλλα του φυτού stevia περιέχουν γλυκοζίτες στεβιόλης δηλαδή γλυκές ουσίες. Υπάρχουν πολλά είδη γλυκοζιτών στεβιόλης, όπως οι Rebaudioside A, Stevioside, Rebaudioside B,C,D,F, Steviolbioside, Rubusoside και Dulcoside A. Αυτές οι φυσικές γλυκαντικές ουσίες καθιστούν τη stevia 200 περίπου φορές γλυκύτερη από την ζάχαρη.

Πρόκειται λοιπόν, για μία φυσική γλυκαντική ουσία εναλλακτική της ζάχαρης, χωρίς θερμίδες, με υπέροχη γεύση που ενδείκνυται απόλυτα σε άτομα με σακχαρώδη διαβήτη. Η stevia δεν περιέχει υδατάνθρακες , δεν επηρεάζει τη γλυκόζη ή την ινσουλίνη στο αίμα κι επιπλέον δεν αποδίδει ενέργεια (θερμίδες) συμβάλλοντας έτσι στη μείωση ή τη διατήρηση του φυσιολογικού βάρους μια πολύ σημαντική παράμετρο για τον έλεγχο του σακχαρώδη διαβήτη καθώς και των επιπλοκών του. Επιπλέον διευρύνει τις διατροφικές επιλογές των ατόμων με διαβήτη προσφέροντας μεγαλύτερη απόλαυση και ποικιλία.

Επιπλέον η stevia είναι η μόνη φυσική γλυκαντική ουσία με μηδέν θερμίδες , μηδέν υδατάνθρακες, μηδέν γλυκαιμικό δείκτη (G.I.) και μηδέν γλυκαιμικό φορτίο (G.L.). Επομένως όταν χρησιμοποιείται αντί της κοινής ζάχαρης ή άλλων επίσης θερμιδογόνων γλυκαντικών υλών περιορίζει την ενεργειακή πρόσληψη κι έτσι συμβάλλει θετικά στην προσπάθεια ελέγχου των περιττών κιλών. Πρέπει όμως να γίνει απόλυτα κατανοητό ότι η stevia αποτελεί μόνο βοήθημα περιορισμού των θερμίδων από πηγές σακχάρων κι όχι κάποια ουσία που αδυνατίζει χωρίς να προσέχουμε γενικότερα τη διατροφή μας.

Τα φύλλα της stevia περιέχουν επίσης πολλά μεταλλικά στοιχεία κι ιχνοστοιχεία (χρώμιο, μαγνήσιο, μαγγάνιο, κάλιο, σελήνιο, ψευδάργυρο), βιταμίνες Β και φυτοθρεπτικά όπως χλωροφύλλη και φυτικές στερόλες. Ο συνδυασμός όλων αυτών των συστατικών της stevia φαίνεται ότι προσδίδουν επιπλέον ευγερτικές επιδράσεις στην υγεία όπως αντιυπερτασική, αντιβακτηριδιακή, αντιοξειδωτική, καρδιοτονωτική, αντιγηραντική, αδυνατιστική, χωνευτική κι επουλωτική δράση.

Η χρήση της stevia από άτομα με σακχαρώδη διαβήτη όχι μόνο ενδείκνυται, αλλά ταυτόχρονα προσφέρει ποικίλες ευγερτικές δόσεις στην υγεία τους, καθώς και περισσότερες διατροφικές επιλογές.

πηγή

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *