Τρίτη, 28 Μαρτίου

Το σώμα σου στέλνει μηνύματα!Μην τα αγνοείς…

Το σώμα σου στέλνει μηνύματαΤο σώμα σου στέλνει μηνύματα!Μην τα αγνοείς…

Εντοπίστε τα ύποπτα σημάδια που σου δίνει το σώμα σου και βρες τι προσπαθεί να σου πει για την κατάσταση του οργανισμού σου. Μην τα προσπερνάς,και μην τα υποτιμάς.Αναζήτησε τι μπορεί να μην πηγαίνει καλά με την υγεία σου και τι ενδεχομένως φταίει.

Η πρόληψη είναι σαφώς καλύτερη από τη θεραπεία γιαυτό το Beauty secrets σου προτείνει κάποιες μορφές τακτικής αυτοεξέτασης.Όπως του στήθους, του στόματος του δέρματος. αλλά και αυτομετρήσεων, όπως του σωματικού βάρους, των διαστάσεων μέσης και ισχίων, των σφυγμών, της αρτηριακής πίεσης, του σακχάρου από τους διαβητικούς κ.ά.

Βεβαίως καμία αυτοεξέταση δεν έχει ως σκοπό την αυτοδιάγνωση και καμία δεν μπορεί να αντικαταστήσει την προληπτική ιατρική εξέταση η τα προγραμματισμένα τσεκάπ, όπως π.χ. η μαστογραφία.

Παρατηρώντας όμως και εξετάζοντας συχνά το σώμα μας, π.χ. μία φορά μηνιαία, χωρίς φυσικά να γινόμαστε υποχόνδριοι, μπορούμε να εντοπίσουμε σε πιο πρώιμο στάδιο ύποπτες αλλαγές, ασυνήθιστα σημάδια ή διαταραχές και να πάρουμε εγκαίρως τα κατάλληλα μέτρα, ξεκινώντας με μια επίσκεψη στο γιατρό μας.


Το σώμα σου στέλνει μηνύματα τι μπορεί να κρύβουν…

 • ΜΑΛΛΙΑ που πέφτουν, παραμένουν ξηρά και εύθραυστα;
 • ΓΛΩΣΣΑ γεμάτη άφθες, κόκκινη επιφάνεια ακόμη και με σημάδια;
 • ΜΑΤΙΑ βαθουλωτά, ξηρά, ερεθισμένα και με πρησμένα βλέφαρα:
 • ΝΥΧΙΑ που σπάνε εύκολα, αλλάζουν σχήμα, ακόμη και χρώμα;
 • ΧΕΡΙΑ που ιδρώνουν, με κόκκινες παλάμες και πρησμένα δάχτυλα;

ΤΣΕΚΑΡΕ ΤΟ ΣΩΜΑ ΣΟΥ
Ποια συνήθη σημάδια και συμπτώματα μπορεί να αποτελούν ενδείξεις κάποιας πάθησης και πρέπει να σε βάλουν σε υποψία;

ΞΑΦΝΙΚΗ ΑΠΩΛΕΙΑ ΒΑΡΟΣ;

ΞΑΦΝΙΚΗ ΑΠΩΛΕΙΑ ΒΑΡΟΣ

Αν παρατηρήσεις κάποια ξαφνική απώλεια βάρους , χωρίς να έχεις αλλάξει διατροφικές συνήθειες και χωρίς να το επιδιώκεις, θα πρέπει να εξετάσεις τι ακριβώς συμβαίνει.

Συνήθως: Όταν η μείωση του βάρους συνοδεύεται από διαταραχές, όπως αδικαιολόγητη κόπωση, αδυναμία, συνεχές αίσθημα δίψας και συχνουρία, τότε μπορεί να οφείλεται σε διαβήτη.Χαρακτηριστικά ύποπτα συμπτώματα για διαβήτη είναι επίσης η ύπαρξη πληγών στο δέρμα των ποδιών που δεν κλείνουν εύκολα αλλά και η εκδήλωση επίμονων φλεγμονών στο δέρμα.

Αν το ανεπιθύμητο αδυνάτισμα συνοδεύεται από αυξημένη όρεξη, εκνευρισμό, αϋπνία, δυσανεξία στη ζέστη, αυξημένη εφίδρωση, ταχυκαρδία, διαταραχή της έμμηνου ρύσης και αίσθημα κόπωσης, ίσως υπάρχει πρόβλημα υπερθυρεοειδισμού.

Όταν συγχρόνως με την απώλεια βάρους υπάρχουν κοιλιακοί πόνοι, διάρροιες, παρουσία αίματος στα κόπρανα, πυρετός και καταβολή, τότε πιθανότατα ευθύνεται η νόσος του Κρον.

ΤΙ ΚΡΥΒΕΙ Η ΔΙΑΡΡΟΙΑ

ΔΙΑΡΡΟΙΑ

Αν και συνήθως αποδίδεται σε ελαφρά τροφική δηλητηρίαση ή εντερική διαταραχή, π.χ.. εξαιτίας της λήψης αντιβιοτικών, όταν η διάρροια είναι έντονη, επιμένει για περισσότερες από 48 ώρες και
υπάρχουν και συμπτώματα όπως εμετός, πυρετός, κοιλιακός πόνος και αιματηρές κενώσεις, απαιτείται να συμβουλευτείς το γιατρό σου, ώστε να υποβληθείς στις κατάλληλες εξετάσεις.

 • Αν η διάρροια διαρκεί κάποιες μέρες και συνδυάζεται με μεγάλη απώλεια βάρους, παρότι τρως κανονικά, δυσανεξία στη ζέστη και διαταραχές του ύπνου, τότε πιθανώς υπάρχει πρόβλημα στο θυρεοειδή.
 • Εάν υπάρχουν εναλλαγές διάρροιας και δυσκοιλιότητας και συνοδεύονται από κοιλιακό πόνο που εξαλείφεται με την κένωση, πρήξιμο, παρουσία βλέννας στα κόπρανα και την αίσθηση της μη ικανοποιητικής κένωσης μετά την αφόδευση, τότε μπορεί
  να ευθύνεται το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου.

ΤΑ ΜΑΛΛΙΑ ΜΑΡΤΥΡΟΥΝ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ

ΜΑΛΛΙΑ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑΑν έχεις:

 • Μεγάλη τριχόπτωση: Συνήθης ύποπτος είναι η κληρονομικότητα. Μπορεί επίσης να οφείλεται σε ορμονικές διαταραχές, απότομη μείωση βάρους, έλλειψη διατροφικών στοιχείων, π.χ. σιδήρου και πρωτεϊνών. ή σε έντονη συναισθηματική φόρτιση. Αρκετές φορές συνδέεται με την έναρξη της εμμηνόπαυσης, αυτοάνοσα νοσήματα, προβλήματα θυρεοειδούς ή διαβήτη.
 • Ξηρά μαλλιά: Συχνότερο αίτιο είναι η μειωμένη πρόσληψη υγρών. Εάν όμως έχεις επίσης κρύα χέρια και πόδια και δυσκολεύεσαι να χάσεις κιλά παρά τις προσπάθειές σου, μια πιθανή εξήγηση είναι ο υποθυρεοειδισμός.
 • Θαμπά και εύθραυστα μαλλιά: Συνήθως οφείλεται σε κακή διατροφή και σε μειωμένη πρόσληψη πολυακόρεστων λιπαρών οξέων.

ΚΑΙ Η ΓΛΩΣΣΑ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΕΙ

ΓΛΩΣΣΑ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ

Βγάλε τη γλώσσα σου και παρατήρησε την στον καθρέφτη. Αν κάποιες περιοχές της είναι έντονα κόκκινες, άλλες λευκές-γκρι και μερικές πιο εξογκωμένες, μπορεί να πρόκειται για συγγενή ανωμαλία ή να είναι ένδειξη κακής διατροφής ή υπερβολικής λήψης φαρμάκων, όπως π.χ. αντιβιοτικά.

 • Αν μοιάζει σαν να καλύπτεται από ένα γκρίζο και γλοιώδες στρώμα, μπορεί να έχεις προβλήματα στο έντερο ή στο στομάχι ή υψηλά επίπεδα τοξικών ουσιών.
 • Εάν έχει άφθες, ίσως αυτές οφείλονται σε πτώση του ανοσοποιητικού ή σε έλλειψη βιταμινών. Εάν επιμένουν, ίσως πρόκειται για στοματίτιδα.
 • Εάν έχει χρώμα λευκό ή χρώμα μαύρο και είναι κάπως «μαλλιαρή», συνήθως σημαίνει προσβολή από κάποιον μύκητα.
 • Αν είναι υπερβολικά στεγνή, τραχιά και ξερή,μπορεί να είναι σύμπτωμα πολλών ασθενειών, όπως εμπύρετη νόσος, διαβήτης, ή παρενέργεια φαρμάκων, ή σημάδι αφυδάτωσης.
 • Αν είναι έντονα κόκκινη με λεία επιφάνεια, αυτό ίσως υποδηλώνει αναιμία ή έλλειψη βιταμινών Β ή κάποια μόλυνση.

ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ…ΜΙΛΑ!

ΠΡΟΣΩΠΟ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ

Παρατήρησε το χρώμα σου:

 • Είναι ωχρό; Πιθανόν να έχεις αναιμία.
 • Είναι κίτρινο;Ίσως υπάρχει κάποια ηπατική διαταραχή. Πήγαινε αμέσως σε γιατρό.
 • Είναι κυανό (μπλε); Υποδηλώνει κακή οξυγόνωση του αίματος που μπορεί να οφείλεται σε , πνευμονοπάθεια,αναιμία, ή κυκλοφορική ανεπάρκεια.
 • Παρουσιάζει δυσχρωμία; Μπορεί να υπάρχει κάποια ορμονική διαταραχή ή/και αλλεργική αντίδραση.

ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΣΟΥ ΛΕΝΕ..

ΜΑΤΙΑ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ

Κοίταξε στον καθρέφτη και επικεντρώσου στην περιοχή των ματιών:

 • Μάτια ξηρά και ερεθισμένα: Είναι πιθανό να παρουσιάζεις έλλειψη βιταμίνης ή, να μην είσαι καλά ενυδατωμένη ή/και να δουλεύεις πολλές ώρες μπροστά σε υπολογιστή.
 • Η ίριδα είναι θολή: Ενδέχεται να έχει προκληθεί από χρήση διάφορων φαρμάκων ή από υπερβολική
  συγκέντρωση τοξικών ουσιών στον οργανισμό.
 • Πρησμένα βλέφαρα: Σε συνδυασμό με ένα γενικά «φουσκωμένο» πρόσωπο, προβλήματα στα μαλλιά, εύθραυστα νύχια και έντονη υπνηλία, το αίτιο πρέπει να αναζητηθεί σε ανεπάρκεια θυρεοειδικών ορμονών ή σε κάποιο αυτοάνοσο νόσημα.

ΔΕΣ ΤΑ ΝΥΧΙΑ ΣΟΥ

 • ΝΥΧΙΑ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ
 • Είναι μελανά; Η γαλάζια/μπλε απόχρωση των νυχιών αποτελεί ένδειξη κακής οξυγόνωσης του σώματος, κάτι που μπορεί να οφείλεται σε αναπνευστική λοίμωξη, κυκλοφορικό ή καρδιακό πρόβλημα.
 • Σπάνε εύκολα;Ξηρά, εύθραυστα νύχια που ξεφλουδίζουν, θρυμματίζονται συχνά ή χωρίζουν
  στις άκρες συνδέονται με παθήσεις του θυρεοειδούς ή υποδηλώνουν έλλειψη σιδήρου.
 • Άλλαξαν σχήμα;Τα κοίλα νύχια μπορεί να είναι ένδειξη σιδηροπενικής αναιμίας, νεφρικής ανεπάρκειας ή προβλήματος στο θυρεοειδή. Εάν είναι κυρτά και φουσκωμένα κατά το ήμισυ,
  τότε ίσως υπάρχει κάποια πνευμονική πάθηση, καρδιακό νόσημα ή κίρρωση του ήπατος.
 • Είναι θαμπά; Συνήθως είναι ένδειξη κακής διατροφής ή αναιμίας.Ίσως όμως οφείλεται και σε κάποια σοβαρή βλάβη οργάνου, π.χ. ήπατος ή καρδιάς.
 • Η επιφάνεια τους είναι κυματιστή; Ίσως πρόκειται για πρώιμο στάδιο ψωρίασης ή ρευματοειδούς αρθρίτιδας.
 • Είναι κίτρινα; Αν δεν οφείλεται στη χρήση σκούρων μανό, μπορεί να υποδηλώνει μόλυνση από μύκητα, ιδίως εάν τα νύχια έχουν γίνει πιο παχιά, πιο εύθραυστα ή αποσπώνται εύκολα από τη
  θέση τους. Πιο σπάνια, τα κίτρινα νύχια συσχετίζονται με παθήσεις του θυρεοειδούς, διαβήτη, ψωρίαση κ.ά.
 • Τα τρως; Αν δεν πρόκειται για μια κακή συνήθεια, ίσως υποκρύπτει μια πιο σοβαρή αγχώδη
  διαταραχή, που απαιτεί θεραπευτική αντιμετώπιση.
 • Υπάρχουν μαύρες γραμμές κάτω από τα νύχια; Οι συγκεκριμένες γραμμές πρέπει να ελέγχονται άμεσα, διότι μπορεί ορισμένες φορές να προκαλούνται από μελάνωμα.

ΕΛΕΓΞΕ ΠΑΛΑΜΕΣ & ΔΑΧΤΥΛΑ

ΠΑΛΑΜΕΣ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑΠαρατήρησε τα προσεκτικά.

 • Κρύες παλάμες και δάχτυλα: Πρόκειται για συνήθη κατάσταση στα αγχώδη άτομα. Αν ωστόσο επιμένει, πρέπει να εξετάσεις το κυκλοφορικό σου.
 • Κόκκινες παλάμες: Οι κοκκινίλες που συνοδεύονται από αίσθηση φαγούρας μπορεί να είναι κάποιο έκζεμα η να υποδηλώνουν αλλεργική αντίδραση. Ωστόσο, ένα από τα πιο κλασικά συμπτώματα ασθενειών, όπως η κίρρωση του ήπατος, είναι το κοκκίνισμα της εξωτερικής άκρης της παλάμης, Κοντά στο μικρό δάχτυλο.
 • Πρησμένα δάχτυλα: Συνήθως οφείλονται σε περιοδική κατακράτηση υγρών. Αν παραμένουν πρησμένα για εβδομάδες, έλεγξε το θυρεοειδή.
 • Κόκκινο και πρησμένο δέρμα γύρω από τα νύχια; Αποτελεί ένδειξη μόλυνσης. Σπανιότερα συνδέεται με συστηματικό ερυθηματώδη λύκο ή με άλλη διαταραχή του κολλαγόνου.

ΕΠΙΜΟΝΟΙ ΠΟΝΟΙ ΣΤΑ ΠΟΔΙΑ;

ΠΟΝΟΙ ΣΤΑ ΠΟΔΙΑ

Αρκετές φορές αποτελούν προειδοποιητικό σημάδι καρδιαγγειακού νοσήματος και ένδειξη κάποιας στένωσης των αρτηριών που τροφοδοτούν με αίμα τα κάτω άκρα. Εάν ο πόνος σταματά όταν ξεκουράζεσαι, αλλά επιδεινώνεται όταν περπατάς γρήγορα, τότε ίσως διατρέχεις υψηλό κίνδυνο για έμφραγμα ή εγκεφαλικό. Ιδίως δε εάν έχεις παράγοντες κινδύνου για καρδιαγγειακά νοσήματα, όπως
π.χ. παχυσαρκία, κάπνισμα, επιβαρυμένο οικογενειακό ιστορικό. ή έχεις παραμελήσει να μετρήσεις τα επίπεδα της αρτηριακής σου πίεσης και της χοληστερόλης στο αίμα.

ΑΥΤΟΕΞΕΤΑΣΗ ΕΛΙΩΝ

ΑΥΤΟΕΞΕΤΑΣΗ ΕΛΙΩΝ

Διάλεξε ένα καλά φωτισμένο δωμάτιο και με τη βοήθεια ενός καθρέφτη ελέγξτε το σώμα σου από το κεφάλι έως τα πόδια, προτιμότερο ύστερα από το ντους. Παρατήρησε κάθε ελιά (σπίλο), φακίδα αλλά και σημάδια που έχεις εκ γενετής για τυχόν αλλαγές και αλλοιώσεις, όπως ασυμμετρία,αιχμηρές ακμές, σκοτεινά σημεία μαυρίλες ή πολλές χροιές χρώματος, αυξομειώσεις μεγέθους και αλλαγή σχήματος.

Εξετάσου άμεσα από δερματολόγο εάν παρατηρήσεις οποιαδήποτε αλλαγή ή εάν έχει εμφανιστεί μια καινούρια μελανή κηλίδα ή κάποια νέα ελιά με σκούρο χρώμα
αυξανόμενο μέγεθος ή όταν μια προϋπάρχουσα ελιά

 • Αιμορραγεί επανειλημμένα ή φαγούρα.
 • Εμφανίζει αλλαγή στο μέγεθος, το σχήμα,το χρώμα η τα όριά της.
 • Εμφανίζει διαφορά ως προς το χρώμα ή το σχήμα της σε σχέση με όλες τις υπόλοιπες ελιές του σώματός σου.

ΔΕΣ ΑΚΟΜΑ

Διαβήτης και διατροφή:Η θεραπεία του είναι στο πιάτο σου!

Βρείτε τις βιταμίνες που χρειάζεστε ανάλογα με τον τρόπο ζωής σας

Ασθένειες στα νυχιά:Ποιες είναι και πως θα τις αντιμετωπίσεις!

ΔΗΜΟΦΗΛΗ ΑΡΘΡΑ

Κράτα το

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *