Δευτέρα, 15 Απριλίου

Τραυματισμοί δέρματος: Αντιμετωπίστε τους ΦΥΣΙΚΑ!

Τραυματισμοί δέρματος: Αντιμετωπίστε τους ΦΥΣΙΚΑ!

Τραυματισμοί δέρματος: Αντιμετωπίστε τους ΦΥΣΙΚΑ!

Οι τραυματισμοί του δέρματος από γρατσουνιά, έγκαυμα, φουσκάλα ή μελανιά, μπορούν να αντιμετωπιστούν φυσικά. Φροντίστε να παραμένει καθαρό το σημείο του δέρματος και χρησιμοποιήστε βότανα για να αποφύγετε τις μολύνσεις και να επισπεύσετε την επούλωση του τραύματος.
Οι φουσκάλες δημιουργούν ένα φυσικό μαλακό κάλυμμα που προστατεύει το τραυματισμένο δέρμα και βοηθά την επούλωσή του. Περιθάλψτε τις μελανιές άμεσα για να μειώσετε την αιμορραγία, να ελαττώσετε τον ερεθισμό του δέρματος και να επιταχύνετε την ανάρρωσή σας.

Σαπούνι και νερό

Καθαρίστε επιμελώς τις τομές και τις πληγές με ένα ήπιο φυσικό σαπούνι και χλιαρό νερό για να τις  καθαρίσετε από το χώμα και τα βακτήρια και να μειώσετε τον κίνδυνο μόλυνσης.

Μέλι για τις πληγές

Το ωμό, ακατέργαστο μέλι περιέχει ένα φυσικό αντιβιοτικό, αποδεδειγμένα αποτελεσματικό στην καταπολέμηση παθογόνων μικροοργανισμών. Καθαρίστε το τραύμα, απλώστε πάνω του μία λεπτή
στρώση μέλι και τοποθετήστε έναν επίδεσμο. Ξαναβάλτε μέλι και αλλάξτε τον επίδεσμο δύο φορές τη μέρα.

Σταματήστε την αιμορραγία με αχίλλεια

Τα λουλούδια της αχίλλειας περιέχουν αρκετά ευεργετικά για τις πληγές συστατικά, τα οποία δρουν αιμοστατικά, ανακουφίζουν τον πόνο και τον ερεθισμό του δέρματος. Ανοίξτε μία κάψουλα με τριμμένη αχίλλεια και ρίξτε τη σκόνη στο κόψιμο. Πιέστε το τραύμα με ένα καθαρό πανί ώσπου να σταματήσει η αιμορραγία.

Κομπρέσα με αχίλλεια

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε βάμμα αχίλλειας για να φτιάξετε κομπρέσα για να σταματήσετε την αιμορραγία σε μια πληγή. Αραιώστε ένα κουτάλι του γλυκού βάμμα αχίλλειας σε 125ml ζεστό νερό.
Βρέξτε ένα καθαρό πανί στο διάλυμα και πιέστε το δυνατά στο τραύμα.

Θεραπεύστε τις πληγές με σύμφυτο

Το σύμφυτο είναι πλούσιο σε αλλαντοΐνη, η οποία έχει αποδειχθεί πως επιταχύνει την αναγέννηση των κυττάρων. Αφότου ξεραθεί το αίμα στην πληγή, απλώστε μια λοσιόν που να περιέχει
σύμφυτο για να βοηθήσετε το δέρμα να επουλωθεί σωστά. Προσοχή: Επειδή το σύμφυτο είναι πολύ αποτελεσματικό, δεν πρέπει να χρησιμοποιείτε σε ανοιχτές πληγές ή τομές γιατί μπορεί να ωθήσει το δέρμα να επουλωθεί πρόωρα, με την πιθανότητα να προκαλέσει τη δημιουργία αποστήματος.

Πρώτες βοήθειες για εγκαύματα

Βυθίστε άμεσα την τραυματισμένη περιοχή σε παγωμένο νερό ώσπου να υποχωρήσει η αίσθηση του καψίματος (τουλάχιστον για 5 λεπτά). Αυτό απαλύνει τον πόνο και τον ερεθισμό και συχνά αποτρέπει τις φουσκάλες. Αν σχηματιστεί φουσκάλα, μην τη σπάσετε. Όταν η φουσκάλα ανοίξει
μόνη της, αφήστε το δέρμα που την κάλυπτε ανέπαφο και πλύντε την με ένα αντισηπτικό διάλυμα, φτιαγμένο από ίσα μέρη εκχυλίσματος εχινάκιας και νερού.

Θεραπεία εγκαυμάτων με αλόη

Ο φρέσκος πολτός της αλόης επιταχύνει την επούλωση των εγκαυμάτων και καταπολεμά τα βακτήρια που προκαλούν μολύνσεις. Η βιταμίνη C, η βιταμίνη Ε και το αιθέριο έλαιο λεβάντας βοηθούν επίσης την επούλωση και διατηρούν φρέσκια την αλόη.

  • 60gr ξεφλουδισμένο και τεμαχισμένο φύλλο αλόης
  • 1000mg κονιορτοποιημένη βιταμίνη C
  • 800 mg λάδι βιταμίνης Ε
  • 1 κουτάλι του γλυκού αιθέριο έλαιο λεβάντας

Βάλτε όλα τα υλικά σε ένα καθαρό μπλέντερ και χτυπήστε τα πολύ καλά. Αποθηκεύστε το μείγμα σε ένα καθαρό γυάλινο δοχείο στο ψυγείο, όπου διατηρείται φρέσκο για περίπου δύο μήνες. Απλώστε το μείγμα στα καψίματα αρκετές φορές τη μέρα, όσο καιρό χρειαστεί.

Θεραπεία εγκαυμάτων με καλεντούλα

Η καλεντούλα αποτρέπει τις μολύνσεις, απαλύνει τους ερεθισμούς και βοηθά την επούλωση. Αφού δροσίσετε το κάψιμο, αλείψτε το με τζελ καλεντούλας και δέστε χαλαρά την τραυματισμένη περιοχή. Καθαρίστε το έγκαυμα κα ξαναβάλτε τζελ και καθαρό επίδεσμο κάθε μέρα, ώσπου να επουλωθεί το έγκαυμα.

Άμεση ανακούφιση από τα εγκαύματα με αλόη

Καλλιεργήστε μία μικρή γλάστρα με αλόη σε ένα ηλιόλουστο περβάζι στην κουζίνα. Για άμεση αντιμετώπιση των εγκαυμάτων, κόψτε ένα μικρό κομμάτι φύλλου, σχίστε το στη μέση και αλείψτε το εσωτερικό παχύρευστο υγρό πάνω στο έγκαυμα.

Φροντίδα για τις φουσκάλες

Αν πρέπει να σπάσετε μία φουσκάλα (όπως κάποια στο πόδι σας που τρίβεται με το παπούτσι), τρυπήστε την απαλά με αποστειρωμένη βελόνα. Μην ξεφλουδίζετε το δέρμα που απομένει. Για να αποφύγετε τις μολύνσεις, πλένετε την περιοχή με ένα διάλυμα από ίσα μέρη εκχυλίσματος εχινάκιας και νερού, καθημερινά μέχρι το δέρμα να αρχίσει να επουλώνεται. Καλύψτε με ένα αυτοκόλλητο επίδεσμο την ημέρα, αλλά να τον αφαιρείτε το βράδυ ώστε να θρέψει η φουσκάλα.

Θεραπεία φουσκάλας με αμαμηλίδα

Μουσκέψτε λίγο βαμβάκι με εκχύλισμα αμαμηλίδας, βάλτε το στη φουσκάλα και καλύψτε το με αυτοκόλλητο επίδεσμο. Αλλάξτε το βαμβάκι κάθε έξι ώρες.

Επίδεσμος αλόης για τις φουσκάλες

Η αλόη έχει στυπτικές και επουλωτικές ιδιότητες και προσφέρεται για την παρασκευή ενός απλού επιδέσμου για φουσκάλες. Σχίστε μία λεπτή φέτα από ένα φρέσκο φύλλο αλόης και βάλτε το πάνω
στη φουσκάλα. Στερεώστε το με αυτοκόλλητο επίδεσμο. Αλάξτε το επίθεμα δύο φορές τη μέρα ώσπου να επουλωθεί η φουσκάλα.

Λοσιόν σύμφυτου για φουσκάλες που έχουν σπάσει

Αφότου μία φουσκάλα έχει σπάσει, καθαρίστε τη και βάλτε λοσιόν από σύμφυτο δύο φορές τη μέρα για να βοηθήσετε το δέρμα να επουλωθεί.

Δροσίστε τις μελανιές

Βάλτε αμέσως μια παγοκύστη με τζελ ή πάγο πάνω στη μελανιά. Το κρύο μειώνει την αιμορραγία και ανακουφίζει το πρήξιμο και τον πόνο. Κρατήστε την στην περιοχή για 10 λεπτά και ξαναβάλτε τη ύστερα από 10 λεπτά. Ανάλογα με το πόσο σοβαρή είναι η μελανιά, επαναλάβετε τη διαδικασία δύο ή περισσότερες φορές την πρώτη μέρα.

Άρνικα για τις μελανιές

Η άρνικα έχει αντιφλεγμονώδεις και αναλγητικές ιδιότητες και ελαττώνει τους ερεθισμούς. Βάλτε όση ποσότητα τζελ ή λαδιού άρνικας στην περιοχή της μελανιάς τρεις ή τέσσερις φορές τη μέρα. Προσοχή: Μη χρησιμοποιείτε άρνικα σε ανοιχτές πληγές.

Ζέστη για ανακούφιση μιας μελανιάς που πονάει

Μετά τις πρώτες 24 ώρες, ζεστάνετε την μελανιασμένη περιοχή. Η ζέστη βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος και μετριάζει το πιάσιμο και τον πόνο. Χρησιμοποιήστε θερμοφόρα ή κόντε ένα ζεστό μπάνιο. Προσθέστε εφτά σταγόνες αιθέριο έλαιο δεντρολίβανου για να βελτιώσετε περαιτέρω την κυκλοφορία.

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά, με ενεργό σύνδεσμο (link) beauty-secrets.gr

ΔΕΣ ΑΚΟΜΑ

ΔΗΜΟΦΗΛΗ ΑΡΘΡΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *