Πέμπτη, 7 Δεκεμβρίου

Βίαιες σχέσεις: Γιατί μένουμε σε αυτές;

Βίαιες σχέσεις: Γιατί μένουμε σε αυτές;

Βίαιες σχέσεις: Γιατί μένουμε σε αυτές;

Βίαιες σχέσεις: Γιατί μένουμε σε αυτές; Στοίχημα ότι η πρώτη ερώτηση που σου έρχεται στο μυαλό όταν ακούς την ιστορία κάποιας γυναίκας που κακοποιείται από το σύντροφό της. Με έναν ειρωνικό τρόπο πρόκειται και για την ερώτηση που είναι πιο δύσκολο να απαντηθεί. Αν θέλουμε να καταπολεμήσουμε τη βία κατά των γυναικών μέσα στις ίδιες τους τις σχέσεις.

ΕΡΕΥΝΕΣ ΛΕΝΕ…

Γιατί, όπως έδειξε η πρόσφατη έρευνα, το πρόβλημα είναι εδώ. Κι ας νιώθουμε πολλές από εμάς ασφαλείς και ελεύθερες, κι ας συζητάμε πολιτισμένα για ισότητα και μέσα στις ερωτικές σχέσεις.
Όταν οι συζητήσεις σταματούν και οι πόρτες των σπιτιών κλείνουν, το 1/3 των Ελληνίδων υφίσταται κάποιας μορφής σωματική, σεξουαλική ή ψυχολογική βία. Από τον νυν ή τον τέως σύντροφό τους. Γιατί λοιπόν δεν φεύγουν;ή γιατί δεν φεύγεις εσύ;

ΓΙΑΤΙ ΠΙΣΤΕΥΟΥΝ ΟΤΙ ΦΤΑΙΝΕ

Ένα από τα ισχυρότερα όπλα στα χέρια ενός άντρα που κακοποιεί τη σύντροφό του είναι η επιτυχία του στο να την κάνει να νιώθει ότι είναι λίγη. Ότι η ίδια προκαλεί την κακοποίηση, ότι τίποτα απ’ όλα αυτά δεν θα συνέβαινε αν εκείνη ήταν πιο σωστή.

Τα περισσότερα θύματα μιας βίαιης σχέσεις έχουν υποστεί μια πλύση εγκεφάλου, μέσα από σκηνές ζηλοτυπίας. Τις κάνει να πιστεύουν άδικα και αυτοκαταστροφικά ότι ο σύντροφός τους έχει δίκιο που συμπεριφέρεται έτσι.Ακόμα και ότι, αν μαθευτεί τι συμβαίνει, όλοι οι υπόλοιποι θα σκεφτούν ίδιο.

ΓΙΑΤΙ ΠΙΣΤΕΥΟΥΝ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΟ

Αν, όπως συμβαίνει με πολλά θύματα κακοποίησης, προέρχεσαι από μια οικογένεια που έχει τα δικά της βίαια φαντάσματα στην ντουλάπα. Είναι αναμενόμενο να πιστεύεις, βαθιά μέσα σου, ότι αυτό που ζεις είναι ένα αποδεκτό μοντέλο σχέσης, ένα «πακέτο» που ως γυναίκα είσαι αναγκασμένη να φορτωθείς.

Δεν είναι απίθανο να χρειαστείς τη βοήθεια ενός ειδικού για να συνειδητοποιήσεις ότι στον έρωτα και στις συντροφικές σχέσεις υπάρχουν κι άλλες, πολύ πιο υγιείς επιλογές.

ΓΙΑΤΙ ΠΙΣΤΕΥΟΥΝ ΟΤΙ ΔΕΝ ΑΞΙΖΟΥΝ ΚΑΤΙ ΚΑΛΥΤΕΡΟ

Οι γυναίκες που μένουν σε βίαιες σχέσεις δεν μένουν συνήθως για τη βία, μένουν για τα διαστήματα χωρίς βία, για την αγάπη που αισθάνονται ότι παίρνουν από τον έστω,προβληματικό σύντροφό τους και η οποία τούς είναι πολύτιμη.

ΓΙΑΤΙ ΠΙΣΤΕΥΟΥΝ ΟΤΙ ΘΑ ΑΛΛΑΞΕΙ

Πολλές φορές, ακόμα και όταν βρίσκεσαι σε μια σχέση που σε φθείρει και σε υποτιμά, εσύ η ίδια δεν βλέπεις τον εαυτό σου ως θύμα. Τον βλέπεις ως ήρωα και ως σωτήρα, που μπορεί να βοηθήσει το βασανισμένο σύντροφό σου να ξεπεράσει όσα τον στοιχειώνουν και να σωθεί. Πιστεύεις στ’ αλήθεια ότι θα αλλάξει και θεωρείς υπέρτατη αξία το να αντέξεις μέχρι τότε και να είσαι εσύ εκείνη που θα τον βοηθήσει να κάνει την υπέρβαση.

ΓΙΑΤΙ ΦΟΒΟΥΝΤΑΙ

Γιατί ο σύντροφός τους έχει απειλήσει ήδη τις ίδιες, τα παιδιά ή άλλα αγαπημένα τους πρόσωπα, κι εκείνες ξέρουν καλύτερα από τον καθένα ότι είναι ικανός να πραγματοποιήσει τις απειλές του. Πάνω από το 70% των δολοφονιών γυναικών από το σύντροφό τους συμβαίνουν αφού η γυναίκα έχει εγκαταλείψει τη σχέση. Για το λόγο ότι πλέον ο θύτης αισθάνεται ότι δεν έχει κάτι άλλο να χάσει.

Φυσικά, υπάρχουν τρόποι να προστατευτείς, και ο βασικότερος από αυτούς είναι να ενημερώσεις όσο το δυνατόν περισσότερο κόσμο. Για το τι συμβαίνει και να μη διστάσεις να ζητήσεις βοήθεια για να φύγεις.

ΟΤΑΝ ΟΙ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΔΥΣΚΟΛΕΥΟΥΝ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ

Άφησες τη δουλειά σου συνήθως με δική του ενθάρρυνση, απαίτηση, προτροπή. Πλέον σου φαίνεται αδύνατο να βρεις τρόπο να συντηρήσεις ξανά οικονομικά τον εαυτό σου και ίσως τα παιδιά σου. Ανά πάσα στιγμή μπορείς να ξαναχτίσεις τη ζωή σου, αρκεί να βρεις τη δύναμη να το προσπαθήσεις.

ΔΕΣ ΑΚΟΜΑ

ΔΗΜΟΦΗΛΗ ΑΡΘΡΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *