Δευτέρα, 15 Απριλίου

Βιταμίνη Ε & συνένζυμο Q 10 για γερή καρδιά

Βιταμίνη Ε & συνένζυμο Q 10 για γερή καρδιά

Η αξιολόγηση πολλών μελετών στο συμπέρασμα ότι η έλλειψη σε αντιοξειδωτικά στοιχεία οδηγεί σε κίνδυνο για καρδιαγγειακά νοσήματα. Τα αντιοξειδωτικά με έντονη προστατευτική δράση είναι η Βιταμίνη Ε & το συνένζυμο Q 10.

Η βιταμίνη Ε

Η λιποδιαλυτή βιταμίνη Ε απαντάται σε 8 φυσικά ομόλογα και δρα αντιοξειδωτικά, προστατεύοντας το κύτταρο από τη βλαπτική επίδραση των ελεύθερων ριζών. Σε αυτή την προσπάθειά της πολύτιμος αρωγός είναι το σέληνο εξαρτώμενο ένζυμο υπεροξε δάση της γλουταθειόνης, που παίζει σημαντικό ρόλο στην επαναφορά της βιταμίνης Ε στην αρχική της φάσης μετά την αντίδρασή της με τις ελεύθερες ρίζες.

Στη μελέτη MONICA, όπου έλαβαν μέρος άντρες από 16 χώρες, φάνηκε η αντίστροφη σχέση της βιταμίνης Ε με την εμφάνιση καρδιαγγειακών προβλημάτων. Τα θετικά αυτά συμπεράσματα ενισχύονται και από τα πορίσματα δύο άλλων μελετών. Τόσο στην US Nurses’ Health Study, στην οποία έλαβαν μέρος 87.000 γυναίκες ηλικίας 34-59 ετών, όσο και σε μελέτη των Rimm, Stampfer και Ascherio, που δημοσιεύτηκε στη New England Journal of Medicine και στην οποία έλαβαν μέρος 40.000 άντρες ηλικίας 40-75 ετών, βρέθηκε πως η χορήγηση βιταμίνης Ε για 2 χρόνια σχετίζεται με σημαντική μείωση του κινδύνου για στεφανιαία νόσο.

Τα τελευταία χρόνια μελετάται το ενδεχόμενο η βιταμίνη Ε να κατέχει και άλλες αντιαθηρογόνες επιδράσεις. Επιπρόσθετα, μια ομάδα ουσιών, οι τοκοτριενόλες, που ανήκουν στην οικογένεια της βιταμίνης Ε, θεωρούνται αναστολείς της HMG-CoA αναγωγάσης, βοηθώντας στη μείωση της χοληστερόλης.

Συνένζυμο Q 10

Ο βρετανός Peter Mitchell τιμήθηκε με Nobel για τις έρευνές του σχετικά με το ρόλο του (210 στους μηχανισμούς παραγωγής ενέργειας σε κυτταρικό επίπεδο. οι αντιοξειδωτικές ιδιότητες συνοψίζονται στη δράση του ως δεσμευτή των ελεύθερων ριζών και στη συνεισφορά του ως διεγέρτη της επαναφοράς της βιταμίνης Ε στην ενεργή της μορφή, έπειτα από την αντίδρασή της με κάποια ελεύθερη ρίζα.

Το συνένζυμο Q 10 το παράγει το οργανισμός μας αλλά το παίρνουμε και μέσω τροφών (όπως το σκουμπρί). Η ενδογενής σύνθεση του Q 10 εξαρτάται από την επάρκεια των αμινοξέων τυροσίνη και φαινυλαλανίνη, αλλά και από τη συμμετοχή βιταμινών και ιχνοστοιχείων. Κάθε έλλειψη σε έναν από τους προδρόμους της σύνθεσης του Q 10 μπορεί να οδηγήσει σε ανεπαρκή παραγωγή αυτού του συνένζυμου. Τέτοια φαινόμενα
παρατηρούνται σε χορτοφάγους και ηλικιωμένους, ενώ φαρμακευτική αγωγή με στατίνες και κάποια αντιδιαβητικά φάρμακα οδηγεί σε μείωση των επιπέδων Q10.

Λαμβάνοντας λοιπόν υπ’ οψιν αυτά τα στοιχεία και γνωρίζοντας πως η διατροφή παρέχει στον οργανισμό ανεπαρκή ποσότητα, η συμπληρωματική χορήγηση του Q 10 έχει βρεθεί στο στόχαστρο των ερευνητών, με πολύ καλά αποτελέσματα.

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά, με ενεργό σύνδεσμο (link) beauty-secrets.gr

ΔΕΣ ΑΚΟΜΑ

ΔΗΜΟΦΗΛΗ ΑΡΘΡΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *