Σάββατο, 28 Ιανουαρίου

Υιοθεσία αδέσποτου: Τι θα σε διδάξει όταν το υιοθετήσεις;

Υιοθεσία αδέσποτου: Τι θα σε διδάξει όταν το υιοθετήσεις;

Υιοθεσία αδέσποτου: Τι θα σε διδάξει όταν το υιοθετήσεις;

Μάθε τι θα σε διδάξει η υιοθεσία αδέσποτου; Στο άρθρο που ακολουθεί θα τα μάθεις όλα. Θα το βρεις κάπου στον δρόμο…το μικρό γατάκι που έχει χάσει τη μαμά και τα αδέλφια του. Ή το ταλαιπωρημένο σκυλάκι που θα σου κουνήσει διστακτικά την ουρά του κοιτώντας σε ταυτόχρονα στα μάτια, για να καταλάβει αν είσαι φίλος ή εχθρός.
Μπορεί να το ταΐσεις ή να του βάλεις λίγο νεράκι και μπορεί να το χαϊδέψεις απαλά στο κεφαλάκι
Και τότε πιθανόν μια σκέψη θα σου περάσει από το μυαλό να το υιοθετήσω;

Η ζωοφιλία αποτελεί έκφραση κοινωνικής ευαισθησίας και προάγει την υπευθυνότητα των ατόμων και τον σεβασμό στη ζωή. Υπάρχουν στοιχεία από έρευνες που επιβεβαιώνουν ότι η παρουσία των κατοικίδιων ζώων στη ζωή μας συμβάλλει θετικά σε ορισμένες πτυχές της σωματικής όσο και της ψυχικής μας υγείας.

Τα κατοικίδια ζώα, όπως τουλάχιστον αποδεικνύεται, μπορούν να συνεισφέρουν στην αντιμετώπιση στρεσογόνων γεγονότων στη ζωή των ανθρώπων, όπως π.χ. πένθος ή διαζύγιο, στη μείωση των επιπέδων του άγχους, της μοναξιάς και της κατάθλιψης. Υπάρχει, ωστόσο, μια σημαντική ποιοτική διαφορά στα οφέλη που εισπράττουν εκείνοι που έχουν υιοθετήσει ένα αδέσποτο ζωάκι που βρήκαν κάπου εκεί έξω και εκείνων που θα προτιμήσουν να αγοράσουν ένα.

Πώς η υιοθέτηση ενός αδέσποτου σε αναβαθμίζει ως άνθρωπο

Ένα αδέσποτο ζώο έχει τη δύναμη να σε οδηγήσει να εκφράσεις την καλύτερη πτυχή του εαυτού σου και να αντιληφθείς αρετές που ούτε καν γνώριζες ότι είχες. Είναι σκόπιμο να αναφέρουμε τι
ακριβώς, όμως, μπορεί να σε διδάξει η υιοθεσία ενός αδέσποτου:

…ΤΗΝ ΥΠΕΥΘΥΝΟΤΗΤΑ

Το ότι υιοθετείς ένα κατοικίδιο σε καθιστά αυτόματα υπεύθυνο για αυτό. Αν δεν είσαι ή δεν πρόκειται να είσαι υπεύθυνος, η συγκατοίκησή σας πολύ απλά δεν μπορεί να είναι εφικτή. Ξέχνα το ως ιδέα και μην το τολμήσεις ως πράξη. Μόνο ένας υπεύθυνος άνθρωπος μπορεί να υιοθετήσει ένα κατοικίδιο, δεδομένου ότι η ύπαρξη του ζώου που υιοθετείται εξαρτάται από τη φροντίδα, την αγάπη

…ΤΗΝ ΑΞΙΑ ΤΗΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ

Τροφή, στέγη, επίσκεψη στον κτηνίατρο, χάπι για τα εξωπαράσιτα, αλλαγή άμμου ή βόλτα είναι μόνο οι βασικές υποχρεώσεις ενός υπεύθυνου ιδιοκτήτη κατοικίδιου ζώου. Η φροντίδα είναι ένα πιο ανεβασμένο επίπεδο προσφοράς προς μια άλλη ψυχή. Η ανάγκη να φροντίσεις είναι αυτή που σε κάνει να νοιάζεσαι λίγο ή πολύ παραπάνω.

Είναι αυτή που θα σε προτρέψει να χτενίσεις το ζωάκι σου με τη βούρτσα για να το απαλλάξεις από τους κόμπους στη γούνα του. Να διαλέξεις μια μαλακή κουβερτούλα για το κρεβατάκι του. Να ανανεώσεις με φρέσκο νεράκι το δοχείο του, ακόμα κι αν δεν έχει αδειάσει. Να το πας μια μεγαλύτερη βόλτα, για να του εξασφαλίσεις την απαραίτητη εκτόνωση και εξάσκηση.

Ο φροντιστικός άνθρωπος είναι ζητούμενο στην εποχή μας. Να το θυμάσαι αυτό. Επίσης, ένα αδέσποτο χρειάζεται να το φροντίσεις λίγο παραπάνω από ό,τι το κατοικίδιο του pet shop. Μπορεί
να το βρεις νεογέννητο, άρρωστο, χτυπημένο. Σε αυτή την περίπτωση, με τη φροντίδα σου θα του έχεις σώσει κυριολεκτικά τη ζωή. Κι αυτό είναι κάτι που θα σε κάνει να νιώσεις πολύ ωραία για τον εαυτό σου.

…ΤΗΝ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΣΟΥ ΩΣ ΠΟΛΙΤΗΣ

Η υιοθεσία —κάθε υιοθεσία, ακόμα και ενός ζώου— είναι πράξη αγάπης. Σε κάνει να παραμερίσεις τον εγωκεντρισμό σου και να ασχοληθείς με κάτι άλλο έξω από εσένα. Σου δίνει την ευκαιρία να συνδεθείς και να εξελιχθείς σε συναισθηματικό επίπεδο, εμπλουτίζοντας τον συναισθηματικό σου κόσμο. Επίσης, σε κάνει περισσότερο ενεργό ως πολίτη, καθώς αυτόματα αποτελείς μέρος στην προσπάθεια για την αντιμετώπιση ενός σύνθετου προβλήματος: τη διαχείριση των αδέσποτων.

…ΤΗΝ ΑΠΑΛΛΑΓΗ ΑΠΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΆ ΣΤΕΡΕΟΤΥΠΑ

Θα δώσεις στοργή σε ένα πλάσμα που μπορεί να είναι ταλαιπωρημένο και κακοποιημένο, χωρίς να σε νοιάζει εάν το ζώο αυτό δεν είναι «ράτσας». Είναι σίγουρα πολύ εύκολο κάποιος που έχει υιοθετήσει αδέσποτο να αντιληφθεί ότι όλοι είμαστε ίσοι σε αυτόν τον κόσμο. Αν και αξίζει να
τονίσουμε ότι ανάμεσα στα δύο δημοφιλή κατοικίδια, τον σκύλο και τη γάτα, υπάρχει μια διαφορά.

Οι ιδιοκτήτες γάτας είναι εκείνοι που καταλήγουν πιο συχνά να υιοθετήσουν ένα γατάκι ή μία γάτα αδέσποτη κι όχι οι ιδιοκτήτες σκύλου, καθώς οι δεύτεροι φαίνεται ότι ελκύονται από τις καθαρόαιμες ράτσες σκύλων σε μεγαλύτερο ποσοστό από ό,τι οι πρώτοι.

…ΤΗΝ ΕΥΓΝΩΜΟΣΥΝΗ

Δεν μπορεί να σ’ το πει με λέξεις το αδέσποτο που θα υιοθετήσεις. Θα νιώθεις, όμως, την ευγνωμοσύνη για το γεγονός ότι το έσωσες από τη σκληρή μοίρα του δρόμου κάθε μέρα για όσο καιρό συγκατοικήσετε. Τα ζώα εκφράζουν με διαφορετικό τρόπο την ευγνωμοσύνη τους. Με τον τρόπο που θα κουρνιάξουν δίπλα σου.

Ή θα σκουντίσουν το χέρι σου για ένα χάδι στο κεφάλι τους. Και κυρίως, κοιτώντας σε στα μάτια βαθιά, με έναν τρόπο που κανένας άνθρωπος δεν θα σε κοιτάξει ποτέ. Στη μνήμη ενός αδέσποτου υπάρχει, όμως, το σκληρό χθες. Και εσύ ο ήρωάς τους στο ρόδινο σήμερα. Σε ευγνωμονεί για αυτό το ζωάκι σου κι ας μην μπορεί να σ’ το πει.

…ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΟΤΑΝ ΣΩΖΕΙΣ ΜΕ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΣΟΥ ENA ΑΔΕΣΠΟΤΟ;

Συνήθως το πρώτο πράγμα που σου έρχεται να πεις όταν το παιδί σου σε παρακαλά να πάρετε στο σπίτι το μικρό γατάκι που βρήκατε στον δρόμο είσαι «όχι». Δεδομένου ότι σκέφτεσαι όλες τις ευθύνες που συνδέονται με την υιοθέτηση ενός κατοικίδιου. Την ώρα εκείνη, η σκέψη «πού θα το αφήσουμε, όταν πάμε διακοπές;» μπορεί να είναι αυτή που κυριαρχεί.

Αν κα η υιοθέτηση ενός αδέσποτου δεν τόσο δύσκολη όσο φαντάζεσαι, αν είσαι γονιός, ίσως χρειάζεται να σκεφτείς τι παράδειγμα θα δώσεις στο παιδί σου μέσο από την αποστολή «ας σώσουμε μαζί ένα αδέσποτο» Πόσο όμορφα θα νιώσει το παιδί σου εισπράττοντας το μήνυμα ότι σε συνεργασία με τον γονιό του μπορεί να κάνει τον κόσμο καλύτερο;

Σκέψου, επίσης, ότι πολλοί είναι οι ψυχολόγοι που συνιστούν στους γονείς να δώσουν την ευκαιρία στα παιδιά τους να μάθουν πώς να ει1σα πιο υπεύθυνα κα φροντιστικά μέσα οπό την υιοθεσία ενός αδέσποτου, Ιδιαίτερα όταν το εμπλέκουμε στη φροντίδα του, στο μέτρο φυσικό που μπορούν τα ίδια να υποστηρίξουν.

Πηγή

ΔΕΣ ΑΚΟΜΑ

ΔΗΜΟΦΗΛΗ ΑΡΘΡΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *