Τετάρτη, 27 Μαΐου

2 συνταγές με αρνί για το Πάσχα του κορονοϊού

2 συνταγές με αρνί για το Πάσχα του κορονοϊού

Αν βαρεθήκατε τις κλασικές συνταγές για αρνί,σας δίνουμε 2 συνταγές για πασχαλινό αρνί που θα ξεφύγουν από τα συνηθισμένα!




2 συνταγές για παραδοσιακό οβελία στην εποχή του κορονοϊού.

Αγοράστε και προετοιμάστε το αρνί του Πάσχα εγκαίρως και αποφύγετε κάθε είδους συνωστισμό, απρόοπτα και ταλαιπωρίες. Ακολουθήστε τις οδηγίες μας χωρίς δισταγμούς, οι συνταγές που ακολουθούν είναι δοκιμασμένες και με σίγουρη επιτυχία!

Τι πρέπει να προσέξετε όταν ψωνίζετε αρνί

  • Το αρνί καλής ποιότητας έχει χρώμα ροζ, τα κόκαλα του είναι λεπτά και κόκκινα και το λίπος «μεταξένιο».
  • Το αρνάκι γάλακτος μπορεί να είναι πιο τρυφερό και νόστιμο, αλλά το μεγάλο ζώο είναι πιο υγιεινό, γιατί το λίπος του έχει ξεχωρίσει και έχει πάει στα πλάγια, και δεν είναι πια μέσα στις ίνες στο ψαχνό, όπως στο γάλακτος,
  • Όταν ψωνίζετε, διαλέγετε τα κομμάτια με το λιγότερο λίπος.
  • Αποφεύγετε τα κομμάτια όπου το λίπος μοιάζει στεγνό, μαδημένο ή με ύποπτο χρώμα.
  • Τα κομμάτια με την καλύτερη εμφάνιση έχουν συνήθως και την καλύτερη γεύση.

Αρνίσιο μπούτι με σάλτσα μέντας

Υλικά για 6 μερίδες

  • 1 αρνίσιο μπούτι, 2 κιλά περίπου
  • 1 ματσάκι φρέσκια μέντα ή αποξηραμένη
  • 2 κουταλιές ξίδι
  • 1 κουταλιά ζάχαρη άχνη
  • 1 φλιτζάνι ζωμό (από κύβο)
  • 2 με 3 σκελίδες σκόρδο (προαιρετικές)
  • 1 κουταλιά λάδι
  • Αλάτι και πιπέρι

Εκτέλεση

1. Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 270 βαθμούς. Αφαιρείτε τα πολύ λιπαρά μέρη του κρέατος. Κάνετε μερικές σχισμές και μπήγετε κομματάκια από το σκόρδο. Περνάτε το μπούτι με λάδι από όλες τις πλευρές και αλατοπιπερώνετε. Το βάζετε στον φούρνο πάνω σε σχάρα. Από κάτω βάζετε ένα ταψί, ώστε να πέσουν εκεί τα υγρά του κρέατος.

2. Πλένετε τη μέντα και κρατάτε στην άκρη μερικά ωραία φυλλαράκια για να διακοσμήσετε το πιάτο. Κόβετε τα φυλλαράκια σ’ένα μπολ με ψαλίδι (και όχι με μαχαίρι γιατί χάνονται τα υγρά της μέντας). Πασπαλίζετε με τη ζάχαρη άχνη.Με κουτάλι πιέζετε την ψιλοκομμένη μέντα για να γίνει ένα με τη ζάχαρη.

3. Στη συνέχεια προσθέτετε το ξίδι και ανακατεύετε καλά. Μετά από 15 λεπτά, αφού έχει αρχίσει το ψήσιμο του κρέατος, χαμηλώνετε τον φούρνο στους 180 βαθμούς. Στο ταψί προσθέτετε λίγο ζωμό και ραντίζετε μ’ αυτό συχνά κατά τη διάρκεια του ψησίματος. Μόλις τελειώσει το ψήσιμο, διατηρείτε το κρέας ζεστό.

4. Αφαιρείτε το λίπος από τη σάλτσα, αραιώνετε με 4 κουταλιές νερό και το βάζετε σε κατσαρόλα. Προσθέτετε το μείγμα της μέντας, ανάβετε τη φωτιά και περιμένετε να πάρει μερικές βράσεις. Σερβίρετε το μπούτι σε μεγάλη πιατέλα και στολίζετε με τα φύλλα μέντας που έχετε κρατήσει. Σε σαλτσιέρα σερβίρετε τη σάλτσα μέντας.

Συμβουλές: Το αρνίσιο μπούτι συνοδεύεται με μικρές στρογγυλές πατάτες φούρνου. Οι λάτρεις του σκόρδου δεν θα ήθελαν να το αποφύγουν. Πάντως δεν είναι απαραίτητο και μάλιστα ίσως
και να χαλάσει τη γεύση της μέντας.

Αρνί με γογγύλια

Υλικά για 4 μερίδες

  • 1 κιλό αρνί ή κατσίκι (στήθος και παϊδάκια)
  • 2 κουταλιές βούτυρο ή μαργαρίνη
  • 1 κουταλιά αλεύρι
  • 1 κιλό γογγύλια
  • 2 πράσα
  • 2 με 3 καρότα
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι
  • Μαϊντανός
  • Θυμάρι
  • Δάφνη
  • 1/2 λίτρο ζωμό

Εκτέλεση

1. Κόβετε το κρέας σε κομμάτια. Ξύνετε τα καρότα, καθαρίζετε και πλένετε τα πράσα και τα κόβετε σε τέσσερα κομμάτια. Καθαρίζετε και ψιλοκόβετε το κρεμμύδι. Σε κατσαρόλα ζεσταίνετε τη μία κουταλιά βουτύρου. Ρίχνετε τα λαχανικά και τα σοτάρετε καλά να μαλακώσουν πριν προσθέσετε και το κρέας.

2. Αφήνετε το κρέας να πάρει χρώμα και προσθέτετε το αλεύρι. Αλατοπιπερώνετε και αρωματίζετε με τον μαϊντανό, το θυμάρι και τη δάφνη. Σκεπάζετε την κατσαρόλα και αφήνετε το φαγητό να σιγοβράσει για 2 με 3 ώρες.

3. Στο μεταξύ καθαρίζετε τα γογγύλια, τα κόβετε σε κομμάτια και τα πλένετε. Ζεσταίνετε το υπόλοιπο βούτυρο σε μια δεύτερη κατσαρόλα, προσθέτετε τα γογγύλια και λίγο νερό, σκεπάζετε με το καπάκι και αφήνετε να σιγοβράσουν για μια ώρα ‘περίπου.

4. Όταν τα γογγύλια έχουν μισοβράσει, αλατοπιπερώνετε και ξεσκεπάζετε την κατσαρόλα για να εξατμισθεί όλο το νερό.

ΔΕΣ ΑΚΟΜΑ

ΔΗΜΟΦΗΛΗ ΑΡΘΡΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *