Παρασκευή, 27 Ιανουαρίου

5+1 τροφές που ρίχνουν την χοληστερίνη

5+1 τροφές που ρίχνουν την χοληστερίνη

5+1 τροφές που ρίχνουν την χοληστερίνη

Υπάρχουν τροφές που ρίχνουν την χοληστερίνη και άλλες που την αυξάνουν σημαντικά και επικίνδυνα θα έλεγα.Τα κυριότερα συστατικά που έχουν τέτοια δράση είναι τα κορεσμένα και τα υδρογονωμένα (trans) λιπαρά.
Τα κορεσμένα λιπαρά βρίσκονται σε προϊόντα ζωικής προέλευσης με κυριότερο το κόκκινο κρέας και τα προϊόντα του (λουκάνικο, μπέικον). Τα γαλακτοκομικά προϊόντα περιέχουν επίσης κορεσμένα λιπαρά. Πρόσφατες μελέτες όμως έχουν δείξει ότι δεν έχουν την ίδια επιβλαβή δράση με το κόκκινο κρέας και τα προϊόντα του.

Προσοχή στα τηγανητά Trans λιπαρά δημιουργούνται και κατά το τηγάνισμα. Χρειάζεται, επομένως, προσοχή στην κατανάλωση τηγανητών και κυρίως πατατών διότι απορροφούν λίπος κατά το τηγάνισμα. 

1.Ω-6 λιπαρά

Αντίθετα, τα συστατικά με τη σημαντικότερη υποχοληστερολαιμική δράση είναι τα ω-6 λιπαρά οξέα. Η δράση τους είναι ισοδύναμη με αυτή των στατινών των φαρμάκων. Οι κυριότερες πηγές ω-6 λιπαρών οξέων είναι τα λάδια φυτικής προέλευσης, οι σπόροι και οι ανάλατοι ξηροί καρποί. Οι μαλακές μαργαρίνες είναι επίσης καλές πηγές ω-6 λιπαρών.

2.Ω-3 λιπαρά

Τα άλλα ευεργετικά λιπαρά, τα ω-3 που βρίσκονται στα ψάρια και στα ιχθυέλαια, ενώ μειώνουν τον καρδιαγγειακό κίνδυνο. Βελτιώνουν και άλλες παραμέτρους της υγείας μας δεν επηρεάζουν ιδιαίτερα τα επίπεδα της χοληστερίνης. Είναι όμως εξαιρετικά σημαντικά για την υγεία γιατί είναι αντιφλεγμονώδη και αντιθρομβωτικά,ενώ εμπλέκονται επίσης στην οξύτητα της όρασης και την εγκεφαλική λειτουργία.

Η πρόσληψη ω-6 και ω-3 λιπαρών οξέων στην Ελλάδα έχει παρατηρηθεί ότι είναι χαμηλή. Βρίσκεται περίπου στο 5-6% επί της συνολικής προσλαμβανόμενης ενέργειας από την τροφή όταν συστήνεται πρόσληψη 6-10%.

3.Αυγά και θαλασσινά

Τα τρόφιμα που είναι καλές πηγές χοληστερίνης, αλλά δεν περιέχουν ιδιαίτερα κορεσμένα, είναι τα αυγά και τα θαλασσινά. Αυτά τα τρόφιμα παρόλο που είναι καλές πηγές χοληστερόλης δεν αυξάνουν τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα.

4.Δημητριακά ολικής άλεσης

Άλλα τρόφιμα που μειώνουν τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα, αλλά όχι στον ίδιο βαθμό με τα ω-6 λιπαρά, είναι τα δημητριακά ολικής άλεσης, τα φρούτα και τα λαχανικά. Υπάρχουν πολλά είδη δημητριακών ολικής άλεσης. Μπορούμε να αρχίσουμε αντικαθιστώντας το ψωμί, τα μακαρόνια και το ρύζι. Καλές επιλογές δημητριακών πρωινού ολικής άλεσης είναι αυτά που έχουν τη μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και τη μικρότερη σε νάτριο και επιπρόσθετα σάκχαρα.

5.Φρούτα και τα λαχανικά

Όσον αφορά στα φρούτα και τα λαχανικά, συστήνεται η πρόσληψη 2-3 φρούτων την ημέρα και
σαλάτα με κάθε κύριο γεύμα.

6.Σκόρδο και κρεμμύδι

Υπάρχουν και άλλα τρόφιμα που θεωρούνται ότι έχουν υποχοληστερολαιμικές ιδιότητες όπως το σκόρδο, το κρεμμύδι κ.ά. Είναι καλό να εντάσσονται στη διατροφή, αλλά η δράση τους δεν είναι τόσο ισχυρή όσο των υπολοίπων που προαναφέρθηκαν.

Συμπέρασμα… μία διατροφή στην οποία υπερισχύουν σημαντικά τα τρόφιμα φυτικής προέλευσης έχει την ισχυρότερη υποχοληστερολαιμική δράση και μπορεί να μειώσει τον καρδιαγγειακό κίνδυνο κατά περίπου 30%.

ΔΕΣ ΑΚΟΜΑ

ΔΗΜΟΦΗΛΗ ΑΡΘΡΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *