Πέμπτη, 7 Δεκεμβρίου

Καλοκαιρινές αλλεργίες που εγκυμονούν κινδύνους

Καλοκαιρινές αλλεργίες που εγκυμονούν κινδύνους

Καλοκαιρινές αλλεργίες που εγκυμονούν κινδύνους

Κάθε εποχή έχει τις ιδιαίτερες αλλεργίες της δεν είναι λοιπόν μόνο η άνοιξη, υπάρχουν και οι καλοκαιρινές αλλεργίες που εγκυμονούν κινδύνους. Ιδιαίτερα για αλλεργικά και μη άτομα, μιας και ερχόμαστε σε άμεση επαφή με τη φύση.
Φεύγοντας για διακοπές, θεωρείται απαραίτητο να έχεις στο φαρμακείο σου εκτός των άλλων και τα συνηθισμένα αντιαλλεργικά φάρμακα.

Όπως αντιισταμινικά χάπια και κορτιζόνες αλοιφές για τα τσιμπήματα από έντομα, μέδουσες, κουνούπια και λοιπά ζωύφια. Αν όμως είσαι άτομο αλλεργικό στα έντομα (π.χ. μέλισσες, σφήκες κ.ά.), θεωρείται απαραίτητο να έχεις μαζί σου και ένεση κορτιζόνης και αδρεναλίνης.

Ας δούμε όμως ποιες είναι οι πιο συχνές καλοκαιρινές αλλεργίες και τι μπορούμε να κάνουμε για να τις αντιμετωπίσουμε:

Η φωτοαλλεργία ή φωτοευαισθησία στον ήλιο και η ηλιακή κνίδωση.

Αν μάλιστα κάνεις λήψη αντιβιοτικών, τετρακυκλίνων ή αντιεπιληπτικών ή χρησιμοποιείς
αντισταμινικές αλοιφές για τυχόν εξανθήματα ο κίνδυνος φωτοαλλεργίας αυξάνεται. Αυτή η αλλεργία εκδηλώνεται με φαγούρα και κοκκινίλες ή πρηξίματα με δυσάρεστες συνέπειες.

Για την αποφυγή της, εκτός από τη μη έκθεση στον ήλιο, θεωρείται απαραίτητη η χρήση αντηλιακού, με δείκτη προστασίας 20 ή 30.

Η κνίδωση εκ Ψύχους.

Μην απορείς! Απασχολεί ορισμένους ασθενείς όταν έρχονται σε επαφή με την παγωμένη θάλασσα και υπάρχει κίνδυνος να χάσουν ακόμα και τη ζωή τους από πνιγμό εξαιτίας αλλεργικού σοκ.
Η χολινεργική κνίδωση στη ζέστη. Αποτελεί ένα ιδιαίτερο είδος φυσικής κνίδωσης που μπορεί να προκληθεί από τις υψηλές θερμοκρασίες. Οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες ή ένα πολύ ζεστό περιβάλλον μπορούν να προκαλέσουν αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος και εμφάνιση αναφυλαξίας.

Η μοναδική αποτελεσματική θεραπεία για την αναφυλακτική αντίδραση είναι η χορήγηση αδρεναλίνης.

Αναπνευστικές αλλεργίες

Μπορεί οι αλλεργίες στις γύρεις να κυριαρχούν την άνοιξη, όμως και το καλοκαίρι έχουμε αναπνευστικές αλλεργίες. Ρινίτιδα,άσθμα που οφείλονται σε μύκητες (π.χ. alternaria) ή στα ακάρεα της οικιακής σκόνης. Ειδικά στα νησιά μας, λόγω της υγρασίας έχουμε υψηλά ποσοστά ρινίτιδας και άσθματος. Επίσης το καλοκαίρι γύρεις φυτών, όπως η αρτεμισία (αψιθιά)/ το χορτάρι
βερμούδα (αγριάδα) κ.λπ., υπάρχουν στην ατμόσφαιρα.

Τσιμπήματα εντόμων

Τα τσιμπήματα εντόμων όπως τα κουνούπια οι σκνίπες, οι ψύλλοι καθώς και τα πιο επικίνδυνα τσιμπήματα, από έντομα όπως οι σφήκες οι μέλισσες και οι αλογόμυγες. Σε αυτές τις περιπτώσεις απαιτείται άμεση αντιμετώπιση ειδικά αν έχεις ευαισθησία στα έντομα με χρήση αυτόματης αδρεναλίνης και κορτιζόνης ενδομυϊκά ή ακόμη και ενδοφλέβια αν υπάρχει η δυνατότητα, και λήψη βρογχοδιασταλτικών spray σε περίπτωση δύσπνοιας. Βέβαια μετά θα χρειαστεί να προσφύγεις για παρακολούθηση σε κάποιο Κέντρο Υγείας ή νοσοκομείο.

Για την αποφυγή των τσιμπημάτων από έντομα, συστήνεται ειδικά στους αλλεργικούς να μη φορούν πολύχρωμα ρούχα και καπέλα με λουλούδια για να μην προσελκύουν τα έντομα. Επίσης, να μη φορούν έντονα αρώματα και να αποφεύγουν να τρώνε στην εξοχή (πικ νικ) καθώς και να μην πειράζουν τα έντομα ειδικά το απόγευμα με τη ζέστη αφού τότε επιτίθενται πιο εύκολα.

Τσιμπήματα από μέδουσες

Ιδιαίτερης προσοχής χρήζουν επίσης τα τσιμπήματα από μέδουσες και θαλάσσιες ανεμώνες διότι μπορεί να κινδυνεύσουμε από αυτές όπως και από τα ψάρια με δηλητήριο (π.χ. δράκαινες σκορπίνες κ.λπ.). Και σε αυτά τα τσιμπήματα η στρατηγική είναι η ίδια που ακολουθείται και στα τσιμπήματα εντόμων.

Τσιμπήματα από φίδια,αράχνες, και σκορπιούς 

Δεν πρέπει να ξεχνάμε και τα δηλητηριώδη ζώα όπως τα φίδια τις αράχνες, τους σκορπιούς. Από τα οποία αν τσιμπηθεί κάποιος ακόμη κι αν δεν είναι αλλεργικός, μπορεί να κινδυνεύσει. Γι αυτό αφού του δώσουμε κάποιο αντιισταμινικο την κορτιζόνη, ακόμα και την αδρεναλίνη θα πρέπει τάχιστα να τον πάμε στο πλησιέστερο νοσοκομείο για τα περαιτέρω (αντιοφικό ορό και λοιπή υποστηρικτική αγωγή).

Αλλεργίες από θαλασσινά

Επειδή τα θαλασσινά, τα ψάρια και πολλά φρούτα κυριαρχούν στην καλοκαιρινή διατροφή. Θα πρέπει αν έχεις αλλεργία σε αυτά να εφιστάς την προσοχή του μάγειρα! Αν για παράδειγμα, στο λάδι που τηγάνισε τα ψάρια μετά τηγανίσει τα καλαμάρια που παρήγγειλες και έχεις αλλεργία στα ψάρια, θα έχεις πρόβλημα.

Τέλος ποτέ να μην ξεχνάς να έχεις μαζί σου τα φάρμακα που σου έχει συστήσει ο αλλεργιολόγος σου. Καλό καλοκαίρι!

πηγή

ΔΕΣ ΑΚΟΜΑ

ΔΗΜΟΦΗΛΗ ΑΡΘΡΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *