5 λαχταριστές συνταγές με σπανάκι!
Σήμερα διαλέξαμε για εσάς, 5 καταπληκτικές και απολύτως δοκιμασμένες συνταγές με σπανάκι που θα σας ενθουσιάσουν. Πεντανόστιμες, εύκολες και με αναλυτικές εκτελέσεις, θα συνοδεύσουν τέλεια τα τραπέζια σας.
1.Σπανακόρυζο
Χρόνος εκτέλεσης: 45 λεπτά Μερίδες: 4-5
Υλικά
- 1 κιλό σπανάκι καθαρισμένο
- 1 φλιτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
- 1 ξερό κρεμμύδι (ψιλοκομμένο)
- 1 ματσάκι φρέσκα κρεμμυδάκια με τα φύλλα τους
- 1 πράσο (ψιλοκομμένο)
- 1 ντομάτα (ψιλοκομμένη)
- 3/4 φλιτζ. τσαγιού ρύζι καρολίνα
- 1 ματσάκι άνηθος (ψιλοκομμένος)
- Χυμός από 1 μεγάλο λεμόνι
- Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
Χοντροκόβουμε το σπανάκι. Σε φαρδιά και χαμηλή κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα κρεμμυδάκια, το ξερό κρεμμύδι και το πράσο για περίπου 4 λεπτά μέχρι να γίνουν
διάφανα. Προσθέτουμε έπειτα το σπανάκι, την ψιλοκομμένη ντομάτα και πασπαλίζουμε με το ρύζι.
Ανακατεύουμε να μαραθούν ελαφριά και ρίχνουμε 1 ποτήρι ζεστό νερό. Αλατοπιπερώνουμε και σιγομαγειρεύουμε για 20 λεπτά. Τέλος, προσθέτουμε τον ψιλοκομμένο άνηθο, στύβουμε τα λεμόνια, ανακατεύουμε και σερβίρουμε.
2.Σπανακοκρεμμυδόπιτα
Χρόνος εκτέλεσης: 1 ώρα και 40 λεπτά Μερίδες: 12
Υλικά
- 1 πακέτο χωριάτικο φύλλο
- 3-4 κρεμμύδια σε
λεπτές φέτες - 300 γρ. σπανάκι
- 1 ματσάκι άνηθος
ψιλοκομμένος - 300 γρ. φέτα τριμμένη
- 300 γρ. γραβιέρα τριμμένη
- 2 αυγά
- 1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
- Αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
1.Καθαρίζω τα κρεμμύδια, τα κόβω σε λεπτές φέτες και σοτάρω σε βαθιά αντικολλητική κατσαρόλα με τρεις κουταλιές ελαιόλαδο. Αλατίζω, χαμηλώνω τη φωτιά και τα αφήνω να μαραθούν και να μαλακώσουν, γύρω στα 7-8 λεπτά. Παράλληλα, καθαρίζω το σπανάκι, το πλένω και το κόβω σε χοντρά κομμάτια. Ρίχνω το σπανάκι στην κατσαρόλα με τα κρεμμύδια και δυναμώνω τη φωτιά, να ζεματιστεί και να βγάλει τα υγρά του. Μόλις μαραθεί, ρίχνω τον ψιλοκομμένο άνηθο, ανακατεύω για 2-3 λεπτά και απομακρύνω το σκεύος από τη φωτιά. Στη συνέχεια, ρίχνω τα τυριά και τα αυγά, ελαφρώς χτυπημένα, αλατοπιπερώνω και ανακατεύω καλά. Αφήνω τη γέμιση στην άκρη και ετοιμάζω το ταψί.
2. Στρώνω σε λαδωμένο ταψάκι τα μισά χωριάτικά φύλλα, αλείφοντας κάθε ένα με ελαιόλαδο, ρίχνω τη γέμιση και την απλώνω ομοιόμορφα. Σκεπάζω με τα υπόλοιπα φύλλα, επίσης λαδωμένα και κόβω τις άκρες που περισσεύουν. Χαράζω την πίτα, τη ραντίζω με λίγο νερό και την ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς, στις αντιστάσεις, για 1 ώρα, να ροδοκοκκινίσει το φύλλο.
3.Σπανακοπρασόπιτα
Χρόνος εκτέλεσης: 1 ώρα Μερίδες: 15
Υλικά
- 1 πακέτο φύλλα κρούστας για γλυκά
- 2-3 πράσα σε ροδέλες
- 1/2 κιλό σπανάκι
- Λίγο πιπέρι και αλάτι
- 1 χούφτα άνηθος ψιλοκομμένος και μαϊντανός
- 250 γρ. φέτα
- 3/4 ποτηριού ελαιόλαδο
- Λίγο σουσάμι για πασπάλισμα
Εκτέλεση
Σε τρεις κουταλιές ελαιόλαδο σοτάρουμε τις ροδέλες πράσου για 5 λεπτά μέχρι να μαραθούν και αλατοπιπερώνουμε. Έχουμε ήδη ζεματίσει το φρέσκο σπανάκι, το οποίο είναι καλά πλυμένο με άφθονο τρεχούμενο νερό. Λαδώνουμε ένα ορθογώνιο πυρέξ, βάζουμε τρία φύλλα κρούστας σαν βάση και τα λαδώνουμε επίσης ελαφρά με πινέλο. Τοποθετούμε κατόπιν άλλα τρία φύλλα και τα λαδώνουμε επίσης ελαφρά. Διπλώνουμε το έβδομο φύλλο στη μέση και το τοποθετούμε πάνω απ’ το έκτο, ρίχνοντας το σοταρισμένο πράσο εδώ κι εκεί.
Προσθέτουμε έπειτα το ζεματισμένο σπανάκι, καλά στυμμένο από τα ζουμιά του. Ρίχνουμε από πάνω τον ψιλοκομμένο άνηθο και τον μαϊντανό. Τρίβουμε με τα χέρια τη φέτα και την πασπαλίζουμε στο πυρέξ.
Διπλώνουμε προς τα μέσα όσα φύλλα προεξέχουν, ενώ όσα έχουν μείνει, παίρνουμε ένα-ένα, τα τσαλακώνουμε και τα τοποθετούμε πάνω απ’ τη γέμιση, καλύπτοντας πλέον όλη την επιφάνεια της πίτας. Περιχύνουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο, με πινέλο πιέζουμε ελαφρά να πάει παντού και κόβουμε σε μερίδες. Τέλος, πασπαλίζουμε με το σουσάμι και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο
στους 180 βαθμούς, στον αέρα, μέχρι να ροδοκοκκινίσει η πίτα, για περίπου 40 λεπτά, ίσως και λιγότερο.
4.Σπανακοπιτάκια με γκοργκοντζόλα
Χρόνος εκτέλεσης: 1 ώρα Μερίδες: 8+
Υλικά
- 2 φύλλα σφολιάτας
- 600 γρ. σπανάκι χοντροκομμένο
- 1 σκελίδα σκόρδου ψιλοκομμένη
- 1 ματσάκι κρεμμύδια ψιλοκομμένα
- 1/3 από ματσάκι άνηθος ψιλοκομμένος
- 300 γρ. γκοργκοντζόλα
- 1 φλιτζάνι καρυδόψιχα
- 1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο
- 1 αυγό χτυπημένο
- Αλάτι, πιπέρι
- Σουσάμι για πασπάλισμα
Εκτέλεση
1. Καθαρίζετε το σπανάκι, το πλένετε και το αφήνετε σε σουρωτήρι να στραγγίξει καλά. Ζεσταίνετε τρεις κουταλιές ελαιόλαδο σε κατσαρόλα και σοτάρετε για 3-4 λεπτά τα κρεμμυδάκια, να μαλακώσουν. Προσθέτετε το σκόρδο, συνεχίζετε το σοτάρισμα για 1 λεπτό και ρίχνετε στο σκεύος το σπανάκι, χοντροκομμένο. Αλατίζετε και ανακατεύετε σε δυνατή φωτιά, να βγάλει τα υγρά του και να μειωθεί σε όγκο. Πιπερώνετε, ρίχνετε τον άνηθο και όταν το σπανάκι μείνει με το λάδι του σβήνετε τη φωτιά. Προσθέτετε τότε την γκοργκοντζόλα σε κομμάτια και ανακατεύετε να λιώσει μέσα στη γέμιση.
2.Απλώνετε το πρώτο φύλλο σφολιάτας στον πάγκο, ανάμεσα σε δύο φύλλα λαδόκολλας και πατάτε με τον πλάστη να ανοίξει καλά και να γίνει πιο λεπτό. Έπειτα, κόβετε με μυτερό μαχαίρι κατά μήκος, στη μέση και έπειτα το κάθε μισό κάθετα σε τέσσερα τετράγωνα κομμάτια. Με πινέλο, αλείφετε το κάθε ένα με ελαιόλαδο και τοποθετείτε στο κέντρο ένα κουτάλι από τη γέμιση. Γυρνάτε τις διαγώνιες άκρες προς τα μέσα και πιάνετε στο κέντρο χιαστί, ώστε να σχηματιστεί «αστεράκι» απ’ το οποίο διακρίνεται η γέμιση στο εξωτερικό. Στο κέντρο, τοποθετείτε από ένα καρύδι για να κλείσει το πιτάκι. Ακολουθείτε την ίδια διαδικασία και με τα υπόλοιπα, τα αραδιάζετε σε λαμαρίνα στρωμένη με λαδόκολλα και συνεχίζετε και με το δεύτερο φύλλο σφολιάτας. Όταν τελειώσετε, αλείφετε τα σπανακοπιτάκια με χτυπημένο αυγό, πασπαλίζετε με σουσάμι και τα ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς, στις αντιστάσεις, για 20-25 λεπτά, να ροδίσουν.
5.Μπιφτέκια με γίγαντες και σπανάκι
Χρόνος εκτέλεσης: 2 ώρες Μερίδες: 4
Υλικά
- 2 1/2 φλιτζάνια γίγαντες (μουλιασμένοι αποβραδίς, βρασμένοι, στραγγισμένοι)
- 1 φλιτζάνι σπανάκι ψιλοκομμένο
- 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 1/2 φλιτζάνι μαϊντανός, δυόσμος (ή βασιλικός), ψιλοκομμένα
- Ξύσμα από 1 μικρό πορτοκάλι
- 1 αυγό
- 1 φλιτζάνι φρυγανιά τριμμένη
- 1 κουτ. σούπας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
- Αλεύρι και ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
- Αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
Σπάμε τους βρασμένους γίγαντες σε μικρότερα κομμάτια, με πιρούνι, τους βάζουμε σε μπολ και προσθέτουμε το σπανάκι, το κρεμμύδι, τα μυρωδικά, το ξύσμα πορτοκαλιού, το αυγό, τη φρυγανιά και την μία κουταλιά ελαιόλαδο. Αλατοπιπερώνουμε και πλάθουμε μέχρι να πάρουμε ένα ομοιόμορφο μείγμα. Το βάζουμε στο ψυγείο για 30 λεπτά, να σφίξει.
2.Πλάθουμε κεφτεδάκια στο μέγεθος που μας αρέσει, τα αλευρώνουμε και τα τηγανίζουμε σε ζεστό ελαιόλαδο μέχρι να ροδίσουν κι από τις δύο πλευρές (για πιο ελαφριά, τα πανάρετε με τριμμένη φρυγανιά αντί για αλεύρι και τα ψήνετε στο φούρνο στους 180 βαθμούς).
Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά, με ενεργό σύνδεσμο (link) beauty-secrets.gr
ΔΕΣ ΑΚΟΜΑ
- Κοτόπουλο λεμονάτο με σπανάκι και κάππαρη
- Νόστιμες σαλάτες με σπανάκι
- 2 συνταγές για χορτοφάγους για υγειά και ενέργεια!
ΔΗΜΟΦΗΛΗ ΑΡΘΡΑ