Τετάρτη, 8 Φεβρουαρίου

Άλλος ένας διατροφικός μύθος που καταρρίπτεται!

Άλλος ένας διατροφικός μύθος που καταρρίπτεται!

Άλλος ένας διατροφικός μύθος που καταρρίπτεται!

Άλλος ένας διατροφικός μύθος που καταρρίπτεται! Σήμερα θα καταρρίψουμε και θα αναλύσουμε έναν διατροφικό μύθο βάζοντας την αλήθεια και τις θρεπτικές αξίες που τη συνοδεύουν στο πιάτο μας!


Διατροφικός Μύθος: Είναι light, μπορώ να φάω όσο θέλω

Μία από τις πιο συχνές απορίες σε ένα διαιτολογικό γραφείο είναι η εξής: «Θα πρέπει να τρώω light προϊόντα για να πέσει το βάρος μου;». Τα light προϊόντα ή γενικώς τα προϊόντα που αναγράφουν «χωρίς ζάχαρη», με λιγότερα λιπαρά, με 20% λιγότερη ζάχαρη. κ.ά. είναι προϊόντα τα οποία μπορούν να αποτελέσουν όπλο στη διαχείριση του σωματικού βάρους. Αλλά μπορεί να αποτελέσουν και τον μεγαλύτερο σαμποτέρ με αποτέλεσμα τελικά να δεις τη ζυγαριά να ανεβαίνει! Σκέψου πως σε μία χώρα όπως ΗΠΑ που η κατανάλωση light προϊόντων είναι μεγαλύτερη από οποιαδήποτε άλλη χώρα, ισχύει και για τα ποσοστά παχυσαρκίας! Είναι και αυτά αυξημένα. Οξύμωρο, σωστά;

Πώς προέκυψε αυτή η φήμη;

Επί της ουσίας, αυτή η φήμη προέκυψε από τη βιομηχανία τροφίμων και τη μεγάλη προώθηση που έχουν λάβει τα προϊόντα λιπαρών. (Χαμηλών σακχάρων, καθώς δημιουργήθηκαν για να καλύψουν μία ανάγκη του καταναλωτικού κοινού, ώστε να μπορεί να βρει προϊόντα με αυτά τα χαρακτηριστικά. Επιπλέον, οι περισσότερες διαφημίσεις αυτών των προϊόντων είχαν να κάνουν με το σωματικό βάρος και με κάποιες καταστάσεις υγείας, όπως η αυξημένη χοληστερίνη. Βέβαια, η βιομηχανία τροφίμων δεν σύστησε την απεριόριστη ή μεγάλη κατανάλωση. Αυτή η σύνδεση φαίνεται πως έγινε κάπως αυτόματα στο μυαλό των καταναλωτών. Οδήγησε στη σκέψη «είναι light, ας φάω λίγο παραπάνω».

Η Αλήθεια

Το ότι κάτι είναι light σίγουρα δεν σημαίνει ότι μπορούμε να καταναλώσουμε όσο θέλουμε. Καθώς το σωματικό βάρος σχετίζεται με τις θερμίδες που προσλαμβάνουμε. Και να το θέσω πιο απλά με ένα παράδειγμα: Όταν αντί για ένα μπισκότο που έχει 90 θερμίδες, πάρεις τη light εκδοχή του που έχει 63 θερμίδες και καταναλώσεις 2-3 μπισκότα. Οι θερμίδες θα είναι πολλαπλάσιες σε σχέση με το να κατανάλωνες ένα μπισκότο από το πλήρες (με τις 90 θερμίδες). Επιπλέον, ένα τυρί τύπου φέτα έχει περίπου 70-80 θερμίδες στα 30 γρ. Το αντίστοιχο με χαμηλά λιπαρά έχει 52-55 θερμίδες στα 30 γρ. Επομένως, η κατανάλωση των προϊόντων αυτών έχει πραγματικά νόημα μόνο εάν αφορά την ίδια ποσότητα!

Επιπρόσθετα, το ότι κάτι είναι light δεν σημαίνει απαραίτητα ότι είναι καλύτερο από την απλή εκδοχή του. Και ως προς τα μακροθρεπτικά συστατικά, δηλαδή τα λιπαρά, τα σάκχαρα και την πρωτεΐνη. Σκέψου πως τα συστατικά που δίνουν νοστιμιά σε ένα τρόφιμο είναι τα λιπαρά, η ζάχαρη και το αλάτι. Όταν κάτι από αυτά μειώνεται, το τρόφιμο χάνει αρκετή από τη γεύση του. Με αποτέλεσμα (συνήθως) να αυξάνεται η ποσότητα σε κάτι από τα υπόλοιπα που δίνει γεύση! Για παράδειγμα, ένα μπισκότο με λιγότερα λιπαρά καταλήγει να έχει περισσότερη ζάχαρη σε σχέση με το αντίστοιχο πλήρες μπισκότο.

Συνεπώς, αρχικά έχει σημασία να ελέγχεις την ετικέτα του τροφίμου και να κάνεις τη σύγκριση ανάμεσα στο πλήρες και στο light ώστε να επιλέξεις με βάση τα συστατικά του. Κατά δεύτερον, δώσε βάση στην ποσότητα ώστε να μείνεις στην ίδια μερίδα με αυτή που θα κατανάλωνες και στο πλήρες τρόφιμο. Τέλος, δώσε προσοχή στο προϊόν με το οποίο θα συνδυάσεις το light τρόφιμο. Μπορείς να προσθέσεις τυρί ή μέλι ή κάποιο άλλο τρόφιμο για να ενισχύσεις τη γεύση. Τελικά να προσλάβεις παραπάνω θερμίδες συγκριτικά με το αν κατανάλωνες το αρχικό πλήρες τρόφιμο μόνο του.

ΔΕΣ ΑΚΟΜΑ

ΔΗΜΟΦΗΛΗ ΑΡΘΡΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *