Χρήσιμα tips για όσες αδυνατίζουν δύσκολα
Το μόνο που θέλουν, οι περισσότερες γυναίκες που αδυνατίζουν δύσκολα, είναι να γίνουν πάλι αδύνατες. Και ξεκινούν μια οποιανδήποτε δίαιτα, χωρίς να σκεφτούν πόσο μεγάλος είναι ο κίνδυνος από μια λανθασμένη δίαιτα που μπορεί να τους κάνει να χάσουν πρόσκαιρα μερικά κιλά αλλά έχει σαν τελικό αποτέλεσμα να στερεί από τον οργανισμό τους την ικανότητα να κάψει οριστικά το λίπος από το σώμα τους.
Και επομένως, μόλις σταματήσουν τη δίαιτα όχι μόνο ξαναπαχαίνουν αλλά την επόμενη φορά που θα κάνουν κάποια άλλη δίαιτα δεν θα μπορούν να χάσουν εύκολα όλα τα κιλά που θέλουν. Το πιθανότερο μάλιστα είναι, να μην αδυνατίσουν καθόλου. Ώστε λοιπόν, οι παχύσαρκες είναι καταδικασμένες να κουβαλούν για πάντα το βάρος των επιπλέον κιλών τους;
Ναι, στο βαθμό που οι διάφοροι διαιτολόγοι θα συνεχίζουν να τους ζητούν να προσαρμοστούν παθητικά σε μια δίαιτα, χωρίς να παίρνουν υπόψιν τους τις συνήθειες τους, τις προτιμήσεις τους, την ιδιαίτερη σχέση τους με το φαγητό, κάτι που αποτελεί πάντοτε μια υπόθεση εντελώς προσωπική.
Τι σημαίνει δίαιτα
Δίαιτα δεν σημαίνει μια προσπάθεια με ημερομηνία λήξεως, που θα σας κάνει να χάσετε μερικά κιλά για λίγο καιρό και μόλις τελειώσει η περίοδος στέρησης να ξαναπαχύνετε. Όσο πιο περιοριστική είναι μια δίαιτα, τόσο ευκολότερα ξαναγυρίζουν τα χαμένα κιλά.
Σήμερα, ο καθένας σχεδόν γνωρίζε1 τι παχαίνει και τι δεν παχαίνει. Ωστόσο, οι περισσότεροι διαιτολόγοι περιορίζονται σε γενικές οδηγίες και ένα πλάνο διατροφής που συμπεριλαμβάνει
συνήθως σαλάτες και ψητά κρέατα. Τέλεια αποχή από οτιδήποτε άλλο. Ξεχνούν ότι υπάρχει διαφορά ανάμεσα στη βιολογική και στη συγκινησιακή πείνα. Και πως όλοι μας σχεδόν, δεν τρώμε μόνο όταν πεινάμε. Τα παχύσαρκα άτομα, τις περισσότερες φορές, αναπτύσσουν μια αυτόματη συμπεριφορά και για να αντιμετωπίσουν κάποιο πρόβλημα μια σύγκρουση ή κάποια απογοήτευση καταφεύγουν στο φαγητό, που πολλές φορές εξελίσσεται σε βουλιμία.
Χρήσιμα tips για όσες αδυνατίζουν δύσκολα
Όλο και πιο σαφές γίνεται, σε διαιτολόγους και διατροφολόγους, η αντίληψη ότι οι μέχρι τώρα στερητικές δίαιτες δεν έχουν κανένα θετικό αποτέλεσμα. Το αντίθετο μάλιστα. Διαταράσσουν την μεταβολική δραστηριότητα του οργανισμού και αφαιρούν από τον παχύσαρκο την ικανότητα να αδυνατίζε1.
Στερητικές δίαιτες
Οι διάφορες στερητικές δίαιτες που εφαρμόζονται, προκαλούν έλλειψη βιταμινών και επομένως πολλές ασθένειες, και προπαντών προξενούν σοβαρά ψυχικά προβλήματα. Ένας παχύσαρκος που
έχει χάσει μερικά κιλά μετά από κάποια στερητική δίαιτα, τα ξαναπαίρνει πάλι. Μετά ξανακάνει δίαιτα, που τις πιο πολλές φορές δεν μπορεί να κρατήσει όσο καιρό χρειάζεται. Και τότε η αυτοεκτίμηση του εαυτού του καταρρακώνεται. Πιστεύει οψ είναι άτομο χωρίς θέληση, ή ότι το πρόβλημα της παχυσαρκίας τού είναι άλυτο και εγκαταλείπει τον αγώνα. Αποφασίζε1 να παραμείνει ένα άτομο παχύσαρκο σε όλη του τη ζωή.
Τι πρέπει να κάνει ο διαιτολόγος
Ο διαιτολόγος που αναλαμβάνει την φροντίδα ενός παχύσαρκου ατόμου, παίρνει εξαιρετικά μεγάλες ευθύνες. Οφείλει να μελετήσει τα ατομικά στοιχεία κάθε ασθενούς, τις συνήθειες του πάνω στο φαγητό, την οικογενειακή του κατάσταση (άλλο διαιτολόγιο θα δώσει σε μια μητέρα με παιδιά που δεν μπορεί να μαγειρεύει ξεχωριστά για τον εαυτό της και άλλο διαιτολόγιο σε μια εργαζόμενη με πολλές υποχρεώσεις που πολλές φορές τρώει σε εστιατόριο με συντροφιά και δεν θέλει να μάθουν όλοι ότι κάνει δίαιτα).
Ο στόχος μιας δίαιτας
Ο στόχος στην περίπτωση αυτή είναι διπλός: Να συνταχθεί ένα διαιτολόγιο χαμηλών θερμίδων, το οποίο όμως να καλύπτει όσο το δυνατόν περισσότερο το αίσθημα της πείνας και τις επιθυμίες του ανθρώπου που θα το ακολουθήσει. Βασικό στοιχείο για την επίτευξη αυτού του στόχου είναι να προσεγγιστεί το πρόβλημα του πάχους διαφορετικά.
Τι πρέπει να περιέχει μια δίαιτα
Αυτό επιτυγχάνεται με μικρά και τακτά γεύματα (μέχρι 6 την ημέρα) ώστε να προλαμβάνεται το υπερβολικό αίσθημα της πείνας. Σημαντικό επίσης είναι ότι καμιά τροφή δεν απαγορεύεται. Υπάρχουν μόνο κάποιες διαβαθμίσεις ανάμεσα σε αυτά που μπορείτε να καταναλώνετε κατά βούληση, σε αυτά που πρέπει να καταναλώνετε με σύνεση και σε αυτά που πρέπει να καταναλώνετε σπανίως.
Το αλκοόλ και τα γλυκά επιτρέπονται, αλλά φυσικά με μέτρο. Ένα άτομο που κάνει δίαιτα, μπορεί να έχει 3-4 ποτήρια κρασί την εβδομάδα, ή ένα γλυκό ή παγωτό 2 φορές την εβδομάδα. Δίαιτα λοιπόν προσαρμοσμένη σε κάθε ατομική περίπτωση παχύσαρκου.
ΕΙΔΙΚΗ ΣΗΜΕΙΩΣΗ:
Αν για οποιονδήποτε λόγο δεν αδυνατίζετε εύκολα, είτε γιατί είστε βουλιμικοί τύποι, είτε γιατί έχει διαταραχθεί η μεταβολική σας δραστηριότητα, πρέπει να έχετε το δικό σας πρόγραμμα αδυνατίσματος. Με βάση τις ανάγκες σας, την προσωπική σας ζωή και τις συνήθειες σας πάνω στο φαγητό.
Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά, με ενεργό σύνδεσμο (link) beauty-secrets.gr
ΔΕΣ ΑΚΟΜΑ
- Μεταβολικό Σύνδρομο Η Νόσος Του Αιώνα!
- 10 Συμβουλές Για Μια Πετυχημένη Δίαιτα
- Τα Μυστικά Των Διατροφολόγων
ΔΗΜΟΦΗΛΗ ΑΡΘΡΑ