Σάββατο, 13 Απριλίου

Μεταβολικό σύνδρομο η νόσος του αιώνα!

Μεταβολικό σύνδρομο η νόσος του αιώνα!

Μεταβολικό σύνδρομο η νόσος του αιώνα!

Το μεταβολικό σύνδρομο δείχνει μεγαλύτερη… προτίμηση στις γυναίκες, χωρίς να αγνοεί και τους
άντρες, ενώ μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία, οδηγώντας ακόμα και στο θάνατο. Ο λόγος για το μεταβολικό σύνδρομο.
Ανακαλύφθηκε την τελευταία 20ετία και από κάποιους ονομάστηκε σύνδρομο Reaven, ενώ από άλλους σύνδρομο Χ. Πρόκειται για μια σειρά μεταβολικών διαταραχών (π.χ., παχυσαρκία, υπέρταση, διαβήτης) που μπορεί να προκαλέσουν καρδιαγγειακά προβλήματα.

Σήμερα, το 25% του δυτικού κόσμου υποφέρει από τη συγκεκριμένη πάθηση, ενώ η συχνότητα εμφάνισής της έχει αυξηθεί την τελευταία δεκαετία όχι μόνο στους ενηλίκους αλλά και στα παιδιά Παλαιότερα το μεταβολικό σύνδρομο ήταν δύσκολο να διαγνωστεί, διότι επρόκειτο για μια σχετικά
νόσο ακόμα και στους ιατρικούς κύκλους. Το 2001 , όμως, δόθηκε ένας νέος ορισμός του κι έτσι ανιχνεύεται πιο εύκολα.

Πότε πρέπει να ανησυχήσουμε

Υπάρχουν ορισμένες ενδείξεις που οδηγούν στο συμπέρασμα ότι κάποιος πάσχει από το μεταβολικό σύνδρομο. Συγκεκριμένα όταν

  • 1. Το πάχος συγκεντρώνετε στην κοιλιά και η περίμετρος της μέσης είναι περισσότερο από 102 για τους άνδρες και 88 για τις γυναίκες.
  • 2. Τα τριγλυκερίδια είναι αυξημένα (από 150 mg και πάνω.
  • 3. Η τιμή της αρτηριακής πίεσης είναι μεγαλύτερη ή ίση με 130 mg όσον αφορά τη μεγάλη και 85 τη μικρή.
  • 4. Η γλυκόζη στο αίμα είναι αυξημένη από 110 και πάνω
  • 5. Η HDL χοληστερίνη είναι χαμηλή μικρότερη από 40 για τους άνδρες και 50 για τις γυναίκες.

Οι κίνδυνοι που εγκυμονεί

Τα άτομα που πάσχουν από το μεταβολικό σύνδρομο έχουν διπλάσιες πιθανότητες να εμφανίσουν διαβήτη, στεφανιαία νόσο, αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο ή περιφερική αρτηριοπάθεια μέσα στην επόμενη πενταετία, παθήσεις οι οποίες ευθύνονται για το 50% των θανάτων στο δυτικό κόσμο.

Βέβαια, καταλυτικό ρόλο παίζουν το κάπνισμα, η έλλειψη σωματικής άσκησης, καθώς και οι κακές διατροφικές συνήθειες, ενώ διερευνάται κατά πόσον συμβάλλουν και οι γενετικοί παράγοντες.

Πρόληψη: η καλύτερη θεραπεία

Από την παιδική ηλικία επιβάλλεται να δίνεται ιδιαίτερη προσοχή στη διατροφή. Υπάρχουν ενδείξεις ότι στην Κρήτη, όπου οι κάτοικοι ακολουθούν περισσότερο την παραδοσιακή μεσογειακή κουζίνα, σημειώνονται μικρότερα ποσοστά μεταβολικού συνδρόμου απ’ ό,τι στη Β. Ελλάδα, για παράδειγμα. Το καθημερινό μας διαιτολόγιο πρέπει να περιλαμβάνει φυτικές ίνες, 30% λιπαρά, 40% υδατάνθρακες και 30% πρωτεΐνες.

Η άσκηση θα πρέπει να γίνει τρόπος ζωής. Μισή ώρα περπάτημα καθημερινά, που αντιστοιχεί με απόσταση 1,5-2 χλμ., βοηθά στη μείωση του βάρους. Αν, βέβαια, οι καθημερινές υποχρεώσεις μας δεν μας επιτρέπουν τη συστηματική άσκηση, δεν αγχωνόμαστε! Υπάρχει πάντα το Σαββατοκύριακο. Αφήνουμε, λοιπόν, το αυτοκίνητο και περπατάμε όσο μπορούμε περισσότερο.

Μια γενική εξέταση αίματος στην ηλικία των 20, εφόσον δεν συντρέχουν λόγοι για να γίνει νωρίτερα, μπορεί να μας δώσει μια εικόνα για την κατάσταση της υγείας μας.

Η μέτρηση της πίεσης επίσης, πολλές φορές μπορεί να αποδειχτεί σωτήρια.

Βασική προϋπόθεση για να μην προσβληθούμε από αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο, στεφανιαία νόσο ή περιφερική αρτηριοπάθεια είναι να κόψουμε οριστικά το κάπνισμα.

Η υπερβολική κατανάλωση αλατιού επιδεινώνει πάντα την κατάσταση.

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά, με ενεργό σύνδεσμο (link) beauty-secrets.gr

ΔΕΣ ΑΚΟΜΑ

ΔΗΜΟΦΗΛΗ ΑΡΘΡΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *